Какъв ще е процесът при преминаване от левове към евро?

Цифрите по рафтовете ще са в двете валути
28 окт 2022 17:00, Нели Христова
77
Какъв ще е процесът при преминаване от левове към евро?
Снимка: БГНЕС

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след като направим това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще трябва да са и в евро и в левове. А 1 месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро. Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Той определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото като много важно. И обясни, че се работи за това да приемем еврото през 2024 г.

„Когато официално въведем еврото, всички плащания стават в евро, заплатите ще идват в евро,  пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата бележка ще има отново цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако видим, че курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, след като сме влезли”, заяви Пеканов.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове.

„В по-малките населени места не навсякъде има банки и това е много важно”, обясни Пеканов.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, които злоупотребяват с курса”, обясни Пеканов. Ще има телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележят нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ си кътало милиардите за България - хахахахаха. Кои милиарди? Тези, които после дава за "фалирали" банки ли? Щото има "страшен" надзор?? Надзор - само извън България! Видя се тук колко е "надзор". И най-лошия ще е по-добър от този. 4,5 милиарда БНБ върна а едни взеха едни заеми които никога не са имали идея да ги връщат....за какво говорим. 100% съм за за еврото и ЕЦБ.
41
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко което ни улеснява е в полза. Заминаваш за чужбина и не обменяш. Фирмата ти работи с чужди фирми и не обменят валути. Родата ти праща пари от чужбина и не обменяш. Чужденците идват на море и не обменят и не ги мамят разни тарикати с фслшив курс. Дпадст такси за обмен и всякакви подобни бумащини. Само хората на село дето излизат най-много до града ги е страх и не виждат полза.
40
2
 
3
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 1 година
До33. Може да стане долара но първото условие е ЕС да се разшири до Москва. А Русия да отиде в Магнитогорск.
39
15
 
8
 
! Отговори
Павел преди 1 година
От евро се страхуват бедните. Не знам защо. И с лев и с евро все ще са бедни на куче. Като ги мързи да учат им остава някаква извратена мечта, че ще дойде някой и ще ги оправи. Слабо...
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименМ да, видяхме как нашият "надзор" се справи с КТБ. И кой плати 4 милирада!! Данъкоплатеца. Е мерси! Предпочитам ЕЦБ да прави надзор!
37
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва някой да ни налага да влизаме в еврозоната? Много по богати държави са си запазили националната валута и не искат евро. Защо няма референдум?
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 Ама не сме вързани с лудостите на ЕЦБ и Брюксел . И БНБ си къта милиардите за България . А като влезем в еврозоната , ще ги предадем на ЕЦБ . И накрая - ще ни карат да теглим заеми да помагаме богатите
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 ----- Ама в демокрацията е така - всеки има право на глас , с малки изключения . Няма как един да глас да тежи повече от друг . Има си рзяснителни кампании , за тези , които нямат достатъчно познания по темата . Отделно в Конституцията си е казано по кои теми може да се гласува на референдум . Харесва ти , не ти харесва , това е демокрацията - каквото определи мнозинството
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, аман! Били са продали лева, той бил по/най-стабилен...Абе хора! Прочетете поне малко ама много малко. От както сме в борд, левът е 100% вързан към еврото с фиксиран курс. Де факто и в момента сме на евро, просто с други хартии. За печатането на 1 лев, БНБ купува 0,50 евро. Е как ще е по-стабилен като той е 1:1 завързан към еврото? Проблемът на тази държава, е в почти пълната неграмотност на голяма част от населението й. *** пример. Попитайте 10 случайно избрани хора колко са 20% от 600
33
11
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Долара е много по-добра идея и смятам, че в бъдеще целия ЕС ще е с долари.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ни е еврото? По тази логика която представят по-добре да приемем американския долар.
31
5
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Страх ме е да! Неграмотни да се произнасят за неща, които не разбират! Справка - овчарите в Кралството
30
2
 
3
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
То само превалутиране да беше? Суифтове, такси, проценти при валутни преводи.
29
5
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Разбира се, че са страшни. Ако могат да се организират от населението, първото, което талаша ще направи е да гласува държавата да им дава пари наготово. Второто - да няма данъци. Третото, минималната да е някаква луда сума. Затова не трябва ***, неуспял и неук човек да може да гласува с равна тежест на придаващите повече стойност граждани. Демокрацията не е равенство, бъркаш го с комунизма.
28
2
 
4
 
! Отговори
Процесът ще бъде.. преди 1 година
плавен, тих, изпълнен с PR колко всичко това е добре за нас и след като щракне капана Game Over..
27
2
 
5
 
! Отговори
Цените в евро, преди 1 година
заплатите в лев... Да живее демокраДцията, баце!
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 ----- Казаното от теб би трябвало да се отнася за всички избори . Ама защо да спираме дотук ??? Ако няма човек собственост / недвижимо имущество - къща , жилище/ - няма право да гласува . Не е ли платил минимум 50 000 лева данъци - няма право да гласува . Така само най-грааааааамотните ще могат да гласуват . Колкото си по-образован, толкова повече пари взимаш , така ли беше , или не беше . Много ви е страх от референдумите . Демокрация уж ,а пък ....
25
1
 
5
 
! Отговори
Идва сурвакане щедро преди 1 година
приемем ли скоро тук Эвро!
24
0
 
6
 
! Отговори
От хората преди 1 година
На тези трябва да се показва снимката с кучето,което бяга от парламента.Много били станали по ,,мия,, ри,,те.То не искало да е от тях.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако някой от родните *** може да каже , защо трябва да приемеаме еврото ? Само ще ни товарят със задължения , за да изпълняваме прищевките на Брюксел