Какъв ще е процесът при преминаване от левове към евро?

Цифрите по рафтовете ще са в двете валути
28 окт 2022 17:00, Нели Христова
77
Какъв ще е процесът при преминаване от левове към евро?
Снимка: БГНЕС

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след като направим това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще трябва да са и в евро и в левове. А 1 месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро. Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Той определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото като много важно. И обясни, че се работи за това да приемем еврото през 2024 г.

„Когато официално въведем еврото, всички плащания стават в евро, заплатите ще идват в евро,  пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата бележка ще има отново цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако видим, че курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, след като сме влезли”, заяви Пеканов.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове.

„В по-малките населени места не навсякъде има банки и това е много важно”, обясни Пеканов.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, които злоупотребяват с курса”, обясни Пеканов. Ще има телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележят нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА НЕ ПИТАТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛАЕ ЛИ ЕВРОТО, НАСЕЛЕНИЕТО КОЕТО НАРИЧАМ СТАДО ДОБИЧЕТА БЕЗРОПОТНО ЩЕ СЕ ОСТАВИ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА ИЗПЪЛНЯТ ЗАПОВЕДИТЕ ОТ КОЛОНИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО В БРЮКСЕЛ.
21
1
 
20
 
! Отговори
ако не беше преди 1 година
трагично, щеше да е смешно!!! Най-бедната страна от ЕС в клуба на богатИтИ, ужааааастааТ
20
4
 
24
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Защо няма нито 1 дебат на тази тема. Защо не се коментират десетките негативни неща които се случват освен замяната на Лева с Еврото. Най-малкото ,че България става солидарен длъжник с цялата Еврозона която има дългове от средно 105% от БВП.България има 20% дълг спрямо БВП.НАй-ниския! Тоест солидарно ще връщаме заемите на Гърция,Италия ,Испания и прочее !!!
19
6
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
На референдум гласуват всички. И неграмотни и полуграмотни и незапознати, абе всякакъв талаш. За референдум е нужно образовано население. Или трябва да се въведе рейтинг на индивида, който се формира от образованието му, дохода, данъците и др и така гласът му да тежи повече от глас на склададжия с основно. Тогава има смисъл, иначе талаша винаги ще гласува против всичко, което не е директно даване на пари в джоба. А талаша е мнозинство - около 75-80% от населението е плява.
18
4
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Защо България трябва да има евро, а не лева ?
17
3
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Добре бе, Пекан - а сега кажи и по какъв курс ще обменим левчетата? Щото оня с големия нос, Хампарцумян - каза, че курса ще ни го определят от ЕЦБ и най-вероятно ще е 1:3 или 1:4? Та каква ще ни е далаверата?
16
3
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Защо те е страх от референдум бе, пишман пропагандаторке?
15
2
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Такъв процес няма да има никога.
14
2
 
21
 
! Отговори
волк преди 1 година
ПРОДАДОХТЕ нашто левче после сменете знамето и изтрийте българия от картата
13
3
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Да свиквате.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ускорено поробване на държавата и децата й. Така са наредили на предателите. Като е толкова хубаво еврото защо Румъния, Унгария, Швейцария и скандинавските държави не преминат на евро. А бедна България трябва ? В момента е нужно с всички сили да се борим против това.
11
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Защо са ни решетки?
10
12
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Стига бе страхливец. Такива като теб и от сянката си се страхуват. Така пишехте и за тези, които подкрепят санкциите срещу Русия. Щели да са гладни, на студено и тъмно. Ами не стана така.
9
2
 
16
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 1 година
РЕФЕРЕНДУМ, или си пригответе железни решетки за вратата - от оная фирма, дето е на вашия човек.!
8
20
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Айде де, вече не знам колко години го чакам това евро. Фирмата на мъжа ми губи около 1% от печалбата си само в превалутирания. Това са около 5000лв годишно, което си е едно яке, чанта и обувки :) На него пак няма да му останат :)
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процесът ще е болезнен за еврофеновете. Ще видите!!!!!!!
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните продажници.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ha чeлa им ЛEBckи знaци, в oчитe им плам...
4
10
 
7
 
! Отговори
Когато официално във преди 1 година
Стига сте плашили хората бре -еврото зависи от редовно правителство ,от решение на Европейския съвет и Европейската банка ,ТЕ определят дали ще има евро в България -както видяхме ни показаха ЧЕРВЕН КАРТОН за Шенген ,нали видяхте Холандия ни би шута -те не искат корумпирана държава без правосъдие и без никакви закони ,мафия и супер крадливи политици
3
8
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 година
7% дефицит, тоя за какво евро говори. Нинова и Петков се погрижиха да няма еврозона. А тоя Пеканов се спуква да ни пробутваилюзии, че ще влезем. Толкова е полезно , колкото да не казваш на болен колко му остава.