Минималната заплата – 50% от средната, но до две години

Икономическият растеж бил слаб, все по-трудно ще се плащат заплати
50
Минималната заплата – 50% от средната, но до две години
Снимка: Dnes.bg, архив

Две години минималната заплата трябва да е 50% от средната, каза пред bTV председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ДПС Петър Чобанов.

„За прилагането на тази мярка (б.р. гласувана от ЕП) има двугодишен период. Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи“, обясни той.

Още по темата

По думите му всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лв. разход за бюджета.

„Има много нисък икономически растеж – едва 1,1% и въпреки това, което е по-важно, това е третият по големина растеж в ЕС. Т.е. ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж.
Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати“, заяви Чобанов.

Според него е необходим редовен кабинет, който носи ясна политическа отговорност и който бързо може да разработи бюджет, зад който стои.

По думите му трябва да се възстанови диалогът между институциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Има пари преди 1 година
За самолети нали ,за самолетите господин министър няма да кажеш че сме в рецесия а само ще си купиш вазелин нали...и вас ви боли че като направите мрз 50 %няма мърдане и ще трябва да изпълнявате а дс не се оправдавате
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре! Г-н Министар! А вие как намира те пари да си увеличи те ваши те депотатски и министерски заплати при положение че не растем като икономика защо за вас има за народа няма? Що вие не сте на минималната работна заплата да види те как живее народа? Вие сте там за да служи те на народа а не за ваши те собствени изгоди както вие го прави те! мисли те само за вас! Коронпирани *** затвор за всчки вас.
43
1
 
8
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Гатанка: какво става когато приходите на държавата почнат да изчезват, а разходите се увелича тройно?
42
1
 
4
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Важна особеност на България е че заплати има но икономика няма.
41
2
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Заплатите се определят като при бай Тошо: Партията рече че ще получавате толкова... нищо че държавните не работят ами само пият кафета по цял ден, а частните биват безжалостно експлоатирани за стотинки... Пеевски вече вкарва държавата в огромни дългове които и вашите внуци ще изплащат.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам икономиката позволи ли депутатските заплати да се вдигат 250 лв.На какво основание.
39
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
До 6: Ей такива т ъ п и пар чет а като тебе са под път и над път в България от всякакви етноси. Мега ултра хипер т ъ п балкански ш л ь о к о.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се сложи край на тая порочна практика,ниските доходи и данъци водели до конкурентноспособност,инвестиции и иновации,след тридесет години подобна идиотия,нямаме нито бизнес,нито инвестиции и най важното Нямаме хора,прокудихме ги ,имаме само една шепа оядени червени чорбаджии които със зъби и нокти усвояват европари и се стремят да увеличат заграбеното!
37
1
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Реално никой не получава 710 лв а след някви измислени безмислените удръжки хора та получават 500-600 лв тези които не са в дървена работа И затова БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ
36
3
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До 2 години, ако сме тогава живи. Изглежда ни чакат да измрем, че да има пари в бюджета.
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва наказателен вот, никой от работещите на мин. заплата да не упражни правото си на глас и да не гласува. Изравниха минималната пенсия с минималната работна заплата и са много доволни от постигнатия резултат. Чисто работещ на МРЗ получава 560 лв., а това са и много млади хора на , които държавата ще разчита на пазара на труда. Осезаемо в малките населени места се чувства липсата на работници, тъй-като много млади хора напускат държавата за по-добро заплащане и условия на живот в чужбина.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - Как да произвеждам повече, когато всеки път, кото навдигн глава, едни хора с власт ми перват шамар зад врата?
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Последният печели"!Една блудкаво,кухо предаване,за което телевизията "майка",телевизията на данъкоплатците,отделя всеки ден пет часа скъпо телевизионно племе,за да изхранва Орлин Горанов,оперен,оперетен,естраден певец. Вместо да ходи по участия,той се подвизава на местото на младите журналисти,учили телевизионно право.
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според БНБ за първите девет месеца на годината имаме рекорден ръст на фирмените депозити с 23 процента на годишна база,или казано на проост език,бизнесът е успял да скъта едни ОСЕМ милиарда лева за девет месеца,ама иначе пари за повишение на доходите и МРЗ нямало!
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парици през пенсии и високи заплати не могат да се краднат,парици се крадват най добре през асвалт и стиропор,ГЕРБ и ДПС са производни на червеният капитал а той както знаем пари не дава той "усвоява" за това тая евро-директива ще бъде бавена и отлагана до последно!
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо добре им го каза в прав текст на нашите пишман бизнесмени, че който не може да плаща 500 Евро заплата то мястото не му е в ЕС и България, а да отиват в Африка и Азия да търсят евтина работна ръка.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербавите и ДПС имат стара поговорка, че пари дадени за пенсии и заплати няма как да се откраднат и за това е най добре да не се вдигат това го видяхте за 12 години управление на гербавите с ДПС. Давай пари за асфалт и саниране на нашите фирми и прибирай 40% обратно.
28
20
 
8
 
! Отговори
Kur преди 1 година
Ако някой смята, че шефащът му е виновен за доходите, да стане шеф, да си направи фирма и да дава по 4000 евро заплата на работниците, да даде пример.
27
6
 
24
 
! Отговори
въх преди 1 година
Някой от писалите по-долу економисти и разбирачи, иска да се произвежда повече и тогава по-високи заплати... Хубаво. За тази година се очертава да минем румънците по БВП на човек. Това означава, че сегашната МРЗ трябва да се вдигне от раз с над 70%, за да отговаря на пропорционалната разлика с румънската МРЗ.
26
11
 
13
 
! Отговори
Huy преди 1 година
Ако някой иска по-висока заплата, да отиде и да заплаши работодателя си, че ще напусне и той ще я вдигне. Това винаги работи.