Минималната заплата – 50% от средната, но до две години

Икономическият растеж бил слаб, все по-трудно ще се плащат заплати
50
Минималната заплата – 50% от средната, но до две години
Снимка: Dnes.bg, архив

Две години минималната заплата трябва да е 50% от средната, каза пред bTV председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ДПС Петър Чобанов.

„За прилагането на тази мярка (б.р. гласувана от ЕП) има двугодишен период. Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи“, обясни той.

Още по темата

По думите му всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лв. разход за бюджета.

„Има много нисък икономически растеж – едва 1,1% и въпреки това, което е по-важно, това е третият по големина растеж в ЕС. Т.е. ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж.
Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати“, заяви Чобанов.

Според него е необходим редовен кабинет, който носи ясна политическа отговорност и който бързо може да разработи бюджет, зад който стои.

По думите му трябва да се възстанови диалогът между институциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглостта на нашите управляващи-депутати няма край,от години наред на всеки три месеца се взема справка от НСИ и заплатите на депутатите се индексират на база предходното тримесечие,като всеки един от тях взема без добавките Минимум три средни,обаче сега когато имаме общо установена норма от Европа МРЗ заплата да е петдесет процента от средната тия всичките се правят на луди и вадят от сто кладенеца вода!
24
6
 
4
 
! Отговори
Гладен преди 1 година
***, пускайте ковид стъкмистиката, че попарата ми изстива!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сте евтини, гладни и послушни. Че много си навирихте носовете. Сега малко зануляване да ви дойде акъла.
22
6
 
7
 
! Отговори
До 2 години преди 1 година
ще я има ли още краварската колония,някога гордо наричана България!?!?
21
4
 
27
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Производителността на труда е проблем на работодателя,не на работника.
20
2
 
19
 
! Отговори
До22 преди 1 година
А нещо да си чувал за данък от порядъка 60-70 процента върху така наречената добавена стойност,нещо което се практикува в повечето развити държави?
19
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаш повече пари? Защо, да не би да работиш и провизвеждаш повече? Заплатата е пряко свързана с производителността на труда, и добавената стойност, която един работник дава.
18
6
 
13
 
! Отговори
До Кути преди 1 година
И колко от тях са на минималната заплата?Там няма заплата която да се получава в плик,тая практика е най масова в частният бизнес,осигуряваш на минимума другото го доплащаш под масата,именно и затова е целият вой срещу вдигането и!
17
6
 
13
 
! Отговори
Кути преди 1 година
Как няма да е? Като 1 милион работят в държавна администрация.
16
2
 
18
 
! Отговори
До18 преди 1 година
Ако питаш червените РОБОВЛАДЕЛЦИ"бизнесмени"НСИ трябва да заложи като база средните заплати от преди промените 1989 година!
15
0
 
7
 
! Отговори
Коя средна? преди 1 година
До две години минималната заплата трябва да е НЕ ПО-МАЛКА ОТ 50% от средната заплата и НЕ ПО-МАЛКА ОТ 60% от медианната заплата. Пита се в задачката как ще стане това и средната от кой период ще се сравнява с минималната за някакъв период. Примерно, ако сега се определя по тези правила минималната заплата за 2023 година, коя е средната заплата? Средната за 2020, за 2021 години или прогнозните средни за 2022 или 2023 година. Това са много различни средни. Аз залагам, че щеше да е средната от 2019
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам какво повече има да се упражняват тия,има ясно разписани правила от ЕС,минималната заплата във всяка една страна членка трябва да е минимум 50% от средната за страната!
13
7
 
8
 
! Отговори
тарикатин преди 1 година
До леля чичо Ми като си се надупил на меркел кой ти е крив!?Щото българина надупването го има за най-съвършената политика!За толкова му стига акъла!А после писка,че кой от къде мине все му го слага!
12
4
 
11
 
! Отговори
От зайчарника преди 1 година
Аз имам шкафче.
11
21
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Добре казано. Наистина у нас минималната заплата е инструмент на сивия сектор и никой не работи за толкова.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе шматарок,как вие дУпетатите си индексирате заплатите на всеки три месеца спрямо средната за страната,като един дУпетат взема минимум три средни заплати,а минималната за която има приет евро закон да е 50% от средната ще я индексирате чак след две години?
9
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо да се покачва минималната- това е борба със сивия сектор, защото знаем, че у нас на минимална не работи абсолютно никой, освен чистачка или спящ на "охраняем" паркинг "охрана" дядка. По данни на НСИ в София СРЗ е около 3100лв.. Ако махнем сивия сектор, СРЗ моментално ще скочи и то с много. Качи ли се минималната- отново СРЗ ще скочи доста, защото поне едно 80% от наглите бачкатори са в сивия сектор.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... ама друг път".
7
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката ни може да си позволи разходи от 700 милиона лева за изхранването и отглеждането на украинците,икономиката ни може да си позволи 6 милиарда лева за чертежи на самолети,икономиката ни може да си позволи субсидия на тока за бизнеса над 250 лева за мегават,но същата икономика не може да си позволи вдигане на и без това унизителното заплащане което получават хората!
6
2
 
27
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Ей, голяма работа вършите. Който разчита на тая гавра мин. заплата е жив умрял в тая ***. И да вдигнете със 100 лв., дето 50 от тях за осигутовки ще потънст, какво? С 50 лв. една вечеря не може да сложиш. Смях от вдвкъде сте.