Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене

Депутатите го приеха със 151 гласа "за"
25 ное 2022 13:58, Александър Попов
200
Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със 151 гласа „за”, 42 гласа „против” и 8 гласа „въздържали се”, депутатите одобриха на второто четене договора за доставка на още 8 самолета F-16, предаде БГНЕС.

И на второ четене законопроектът скара депутатите от ПП и ГЕРБ.

Преди гласуването Искрен Митев от ПП коментира, че първите самолети са "неизползваеми", ако сега не се подпише договора за втората партида.

„По времето на ГЕРБ не е била осигурена нужната техника. Партията, обслужвала нечий чужд интерес, е направила така, че сега да се нуждаем от нова доставка самолети.”

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни за обвързаността между първата и втората партида доставки на самолети F-16.

„Благодарение на първия договор ние сега имаме възможност за разсрочено плащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 г. до сега не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме нужда от тези нови 8 самолета, защото няма как да бъдем конкурентно подготвени”, подчерта още Гаджев.

Асен Василев от ПП пък уточни, че индустриалното сътрудничество между първия и втория договор за самолетите отново е поставяло България в неизгодна позиция. "Ако имаше клауза, която доказва, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон.”

На различно мнение, обаче, са други членове на партията. „Дебатът касае отбранителните способности на българската армия. Най-после има адекватно предложение, има процес по закупуване на нов изтребител, сега решаваме колко броя самолета да закупим, не дали да го правим. Експертите заявиха ясно, че 8 самолета са напълно недостатъчни за нашите отбранителни способности. България има нужда от охрана на своето въздушно пространство, ние сме лоялен член на НАТО, на километри от нас се състои война, а ние трябва да бъдем добре подготвени. От логическа, стратегическа и техническа гледна точка ние се нуждаем от тази втора партида самолети”, заяви Петър Петров от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: F-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
10
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А увеличението на пенсии, минимална работна заплата и други разходи - не мина. Тези хора са национални предатели и е време за Нов народен съд. Не може да гласуват милиарди за неща, които не получаваме, а за хората да не дават нищо. Народе?
103
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите минаха ли ресурса, че ще има оше 8. За един шофер на аероплан питам.
102
11
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Re: до зАз/102"частот сумата ще се "усвои" от така наречените ни "лобисти"" - така е в ЕС и НАТО. Какво ревеш, комунист неграмотен!
101
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не почакаха да видят първите 8 ефки нашите политици, ами скачат като риба в тигана :)))
100
11
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
България ще има своите Ф-16 и то цяла ескадрила, напук на цялата путинофилска истерия, забавихме ги както поради скудоумието в Парламента и путинофилската диаспора в обществото, но като член на НАТО ние трябва да изпълним задължението си на боеспособна единица от Алианса ... забавиха се поради ред причини, като Ковида и останалите кризи, но процесът е започнал и няма как да бъде спрян ... имаме и идеалната възможност да дадем на Украйна стария руски скрап и да получим в замяна и други самолети..
99
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/99"Зеленски и шайката му да кажат колко бежанци са приютили в техните имоти в европа" - те дали гласуват за ЕС и НАТО? 95% у нас гласуват за тях, така че е повече от нормално да им слугуваме и ТРЯБВА със закон да ЗАДЪЛЖАТ ВСИЧКИ европеиди да даряват месечно по 1000 лева за украйна!
98
2
 
3
 
! Отговори
Re: до зАз преди 1 година
Естествено, че частот сумата ще се "усвои" от така наречените ни "лобисти", но нуждата на държавата ни от нови самолети поне за охрна на Въздушното ни пространство (Еър полисинг) е крайно необходима , в противен случай тази функция ще се наложи да бъде предадена на чужди ВВС и то не безплатно, за десетина години ще платим почти същата сума, но на други държави.
97
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
95% гласуват за ЕС и НАТО и само 5% за България. Нормално е правителството да изпълнява волята на 95те %. БРАВО! Още 80 самолета поръчайте!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Не позна! Гласували са за евроидиотизъм! Факт!
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски и шайката му да кажат колко бежанци са приютили в техните имоти в европа
94
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Браво! 95% гласуват за евроатлантизъм и Ф16. Факт!
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договор за ОЩЕ 8 самолета?!? Понеже видяха, че нищо не получихме по първия договор, сега набутват нашите пари в кризата за още 8 "златни" летящи мишени, които също няма да получим поне още 10 години? Лудост ли е това, корупция или чисто сервилничене пред САЩ??? Ако това беше нормална търговска сделка, след неизпълнение на първата и част, никога повече нямаше да има втора поръчка и второ плащане.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво приеха за два месеца свързано с България депутатите?
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ме дразни в българските политици, преди още да са получили първите ефки, те говорят за следващи 8, бати политиците мен :))) После що обществото било негативно настроено към тех :)))
90
1
 
7
 
! Отговори
Локхийд Мартин преди 1 година
Много сме доволни от продажбите на оръжията ни! Коледен бонус за Зеленски въпреки че е евреин!
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви убие Господ, предатели! Да не остане нищо от рода ви. Такива вреди нанесохте на тази бедна и изстрадала държава, каквато поробител не е нанасял!
88
2
 
6
 
! Отговори
до сащ преди 1 година
"""Поне да махнат визите за колониите си!"""" ----- И като свалят Визовите ограничения какво ще се промени и сега, който има финансова възможност и обезпеченост, спокойно си получава многократна дългогодишна виза за щАтите.
87
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 1 година
"МИ ДАВАЙТЕ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ТАРАЛЯСНИЦИТЕ ТОГАВА БЕ, КВО КВИЧИТЕ? НО НЕ ЩЕТЕ... Е КВО ИСКАТЕ НА *** СИ..." - Ти си просто един неграмотен, груб и нискочел америтрол. По-добре за "таралясници"/каквото влагаш там в това понятие/ да се дадат, вместо за дарение на американците. Понеже даваме пари за точно нищо. Като колония, плащаща данъка си на колонизатора. Такова ни е положението - американска колония, васалитет, зависима територия. Каквато не сме били от турско време насам.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да беше само бюджета и данъците, САЩ така са пи впрегнали в икономическата война на санкции, че и нето заплатата се изпари от инфлацията и високите цени!
85
1
 
10
 
! Отговори
Кек преди 1 година
Как е българино, забогатя ли от сделката със самолетите? Паднаха ли ти сметките? Поевтиня ли ти сиренето и хляба? Оправи ли ти се бизнеса? По-сигурен ли се чувстваш от агресията на Путин?