НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.

Категорично се осъждат неговите извършители
Обновена: 1 фев 2023 15:46 | 1 фев 2023 15:35, Елка Василева
188
НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Със 134 гласа "за", 26 "против" и без "въздържал се" Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Първоначално по темата са внесени два проекта на решение - на ПГ на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В крайна сметка в комисията по външна политика са се обединили около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

Големият глад през 1932-1933 г.-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.

В мотивите е отбелязана 90-годишнината от Гладомора и е подчертано, че това е едно от най-тежките масови престъпления срещу човечеството, "извършено от човеконенавистния съветски комунистически режим, при което са унищожени над осем милиона живота, сред тях на много деца и на десетки хиляди украински и молдовски българи".

Вярвам, че това решение е важно за българските граждани, за оценка на това, което се е случило, посочи председателят на комисията по външна политика Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС).

Костадин Костадинов ("Възраждане") изтъкна, че, когато се говори за геноцид, той трябва да се аргументира. Безспорно е, че има избиване чрез глад на милиони хора в СССР, отбеляза той. Целта не е да се избие етнос, а кулашкото съсловие т.е. това не е геноцид, а класово изтребление изцяло в духа на марксистката идеология, обясни Костадинов. От парламентарната група са против приемането на такъв проект.

Гладоморът от 1932-33г. носи белезите на етническо прочистване, опонира му Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. Той съвпада и с процесите на разрастване на украинското национално движение, с унищожаване на украинския елит, каза в допълнение той. Това е една от характеристиките на етническо унищожение, подчерта депутатът.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини в лицемерие "Демократична България", защото не смеели да отворят и дума за арменския геноцид и най-вероятно го отричат.

Достатъчно е, че днес сме пред голяма възможност да получим широк консенсус по теми, по които можем да сме над дребното политическо говорене, изтъкна Стоян Михалев, сред вносителите на проекта на ДБ. Ние не сме съд, а публичен форум и като такъв имаме право да дадем оценка, посочи колегата му Атанас Славов. По време на неговото изказване заседанието за кратко беше прекъснато заради реплики между депутати в залата.

Започнахме това Народно събрание с даване на оръжие за Украйна и завършваме с Гладомор, това ли бяха националните приоритети, това ли трябваше да гледа НС, попита Борислав Гуцанов от "БСП за България". И поиска документът да бъде изтеглен. Защо тълкуваме историята по начин, който не носи нищо за страната ни, попита Гуцанов. И обяви, че БСП също е против предложената декларация.

Когато си говорим за приоритетите на НС, питам дали промените в Изборния кодекс действително бяха едни от основните за българското общество, обърна се към социалиста Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". Трябва да имаме смелостта подобни актове на геноцид да ги посочваме с пръст, за да не се случват в бъдеще, смята той. Депутатът попита и защо БСП излезе днес от залата, когато се четяха декларации по повод 1 февруари - Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Вярвам, че БСП не е наследник на комунистическата партия, добави той.
 

(БТА, Нелли Желева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са пряко отговорни и за ГЕНОЦИД над волжските българи, проведен през 16 век от Иван Гpoзни! Според научните изследвания, ако не е бил този ГЕНОЦИД, днес край Волга щеше да има българско население, по-голямо дори от това тук! Жалко е че заради русоробството от 1944г. историографията почти не говори за този ГЕНОЦИД
49
3
 
17
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
За България нищо не можаха да свършат,ама за Украина си счупиха ръцете да гласуват!Като ще е така,да ходят в Радата и да .......
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите *** да приемат и решение в подкрепа на Коломойски, че нещо май са го погнали.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А демократичния гладомор, от който починаха всички деца от дом за сираци през 90-те кога ще осъдите... гн.усна смраТ!!!
46
1
 
1
 
! Отговори
До до 43 преди 1 година
В София ще дойдем както писах в първия коментар. Отсега почвай да се мажеш с вазелин
45
2
 
15
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Поредното разделяне на обществото с пушилки. Обсъждат се събития станали преди 100 години далече от България, а Бъглария е без бюджет, в последните години вземаме всяка година по 18 милиарда външен дълг за изплащане на заплати и пенсии, ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС искат да изпратят обикновени българи да гинат във войната срещу Русия. Платени тpoлове отклоняват вниманието в този форум. Тотална деградация, КАТ хващат всеки ден дрогирани шофьори, дрогата е станала част от обществото.
44
2
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 година
Сега им трепнаха сърцата, за да могат още повече да подкрепят Украйна. Защо не го направиха преди години? Защо същевременно така лесно обявяваха османско присъствие, вместо робство? Време е и за обявяване за геноцид укр. зверства отпреди години. Или това няма да стане, за да не обидят световния лидер зеления?
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това парламент на Украйна ли е? Кой в България сега се интересува от Голодомора? Тези т.н. депутати кого си мислят, че ще впечатлят с подобни безумия? Нямам думи и немам нерви вече от неадекватни хора
42
2
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Краварофилите в политиката ни станаха много и ще се избият кой по-голям краварофил ще е. Смееееешни и жаааалки мекотели, които знаят само да се кланят и роболепничат. Преди на СССР, сега на наглосаксите. Вярно си заслужаваме управителите, но кога ли ще дойде време за нов Народен съд и някой ден след години да отбелязват и него.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ГЛАДОМОРА 1944 - 2023 В БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ГО ОСЪДИМ
40
9
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Къде ще дойдеш бе? Вие една година не можете да стигнете до Киев??
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само Англия. Искаме от тия клоуни и декларации осъждащи избиването на над 15 мил. Северно американски индианци. Анихилацията на аборигените от Австралия. Извръщенията на французите и англичаните след първата световна война с немците. Геноцида на Белгия в Африка, Леополд избива над 10 мил. души.
38
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Точно на днешната дата ли искаш да дойда :) Да не плачкаш после
37
7
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
За българите гладоморър е важен, защото в него са загинали много българи. За руските *** не е важно. Тях ги вълнува единствено русията.
36
6
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Не бе, той вярва. В БКП си го карат на вяра в Кремъл и Петолъчката. :Д
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
явно тази тема е повдигната с някаква цел, иначе не виждам смисъла да се обсъждат събътия от 100г давност
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязвам, че всички русофили са гроззни и уродливи. И външно, и вътрешно.
33
5
 
12
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
ЕИ ПЛЕМЕ ОТ ВОЛГА, АИДЕЕ ГЛАСУВАЙТЕ И ЗА БРИТАНСКИЯ (АНГЛИИСКИЯ) ГЛАДЕН ГЕНОЦИД НАД ИРЛАНДЦИТЕ ОТ 18 И 19 ВЕК--КЪДЕТО СА ИЗТРЕБЕНИ ОТ ГЛАД--НАД 30 МИЛИОНА ИРЛАНДЦИ .
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има множество научни изследвания по темата, от които става ясно че все пак Голодомора не е бил умишлен, а в следствие на тотално сбърканите представи на Сталин, и върхушката около него... Докато днешната откровена агресия на Путин срещу една суверенна страна, може съвсем точно да бъде определена като ГЕНОЦИД
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвам, че БСП не е наследник на комунистическата партия, добави той.--------------------Този майтап ли си прави?!? А чий наследник да е БСП??