Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите

Двуцифрената инфлация ще остане поне до есента
19 мар 2023 11:47, Елка Василева
150
Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите
Снимка: архив, БГНЕС

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

Още по темата
„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това според мен финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентният ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от еврозоната. Дянков допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дянков - обирджията на резерва на Здравната каса. Лудиятт с бюджета и изгоненият позорно от Борисов. Всички са психопати и крадци, това се вижда на лицата им.
115
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
простичката истина е,че трябва да се спрат грабежите,дянков го знае,ама си иска топки да го каже!!!постни България по негово като *** на бочко...ама не цъфнахме,затънахме даже!!! с пости ...Справедливост трябва!!!спрете грабежите на дпс-гроб и обслужващите ги!!!разбира се трябва да в разумни граници харач,само,че те не харчат за Хората,схеми и кражби от ЕС...от данъците ви,децата ви умират по гърчавите магистрали на тиквата!
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България минималната заплата е 780 лв, а в Гърция е 780 евро без да затягат коланите.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо очаква -- направо да си го затяга.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко,което се говори в медийното пространство навява за неовладяем хаос.Мерките ,за които се говори са твърде мащабни за хората,които ги осъществяват.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрат помощите за хотели и ресторанти и бензиностации достатъчно печелят Помощите трябваше да бъдат за народа а той като иска да ходи на хотел на ресторант да си ги харчи Айде едни пържени картофи 20лева и реват Друг е въпросът служителите там какво получават да видят печалбата на шефовете
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дянков и ГЕРБ са по "затяганията" къде колани, къде постни пици.... Не се ли изтърка вече тоз?
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като го гледам господина май не е на постна пица, доста се е заоблил. Сигурно добре се отплащат на послушковците.
108
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Пак няма да има редовно правителство. И това донякъде е хубаво. Даже много хубаво, защото временно правителство няма да затегне нищо. Ще намери начин да се справи. Докато на редовно правитлество това ще му е първата работа - замразяване на доходите. А цените ще растат, защото те още от сега правят уговорки, че не могат да влияят върху тях.
107
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хайде първо управляващите да ни покажат как се затягат коланите, всички да минат на минимална заплата, депутат, министри, прокурори всички. Така е много лесно по пет средни заплати, хиляди привилегии, всичко безплатно. Този път да започнат от горе надолу. Субсидията на партиите да се ползва за народа, за деца или възрастни. Мъчат хората и всичко прехвърлят на техния гръб, а те винаги са си добре.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хер Флик, скрийсе бе!
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя път пицата няма да е постна, а ще е със скакалци щото сме евроатлантици
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако проюибавиш и постна пица нещата може и да станат )
103
0
 
3
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Другарко, другарко, ви е последното влизане в парламента, така че обещавате като за последно.
102
2
 
7
 
! Отговори
hhahahaa преди 1 година
трябва! да се спрат пенсиите и тези пари да се дадат на патищарите. те знаят какво да правят с пари!
101
2
 
11
 
! Отговори
читател преди 1 година
Никога повече Б.Б и ГЕРБ.
100
5
 
8
 
! Отговори
Лошото предстой преди 1 година
Правителство няма да има!! Най лошото предстой от септември! Пари няма банките ги раздадоха за луксозни коли на 30 процента лихва уж за имоти о парите са изхарчени за ядене пиене и ментета дрехи от Турция който има некви пари във банка да си ги тегли щото няма да може да си ги вземе!! Задлъжнялоста във България е огромна !! Няма пари!!!
99
5
 
9
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Стига с тази 33 годишна изтъркана Мантра - "Комунистите са Виновни!!!! Последният истински Комунист умре нейде в началото на 80-те години!!!! Верну, останахъ децата и внуците им, но те не са никакви комунисти и хабер си нямат "Що е Комунизъм?", Те са Номенклатурчици!!! и днес, са дори по-капиталисти и от капиталистите!!! Истинският ни проблем е, в Липсата ни на Национална Доктрина, и на Лидери, които биха я следвали, на невероятната по размах Коруция и Олигархическа власт!
98
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че Кирил Петков фалира държавата, всички експерти го казват.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година пак Дянков заяви, че инфлацията ще продължи още само 6 месеца. Аз твърдя, че инфлация ще има докато има война и дори след нея. Нека да видим кой ще познае.