Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна

Произвеждала само за партньорите ни, ако те ги поискат
243
Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, отсече президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.
По думите му България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

Още по темата

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Президентът заяви още, че България не се е отказала от Плана за справедлив преход.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Според него е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени.

Президентът коментира и въпроса за българските клубове в РСМ.

Според него решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев упорито прикриваше участията си на русофилските сборища преди да го кандидатират за президент. Но народа само веднъж ще се излъже. Дявола си показа рогата.
60
2
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
БГ трябва да си вземе устието на Камчия, което е ПРОДАДЕНО НА РФ ОТ СТАНИШЕВ!!! ВЕДНАГА!!
59
3
 
2
 
! Отговори
Гешев ти си Мутра преди 1 година
Гешев кажи как прикриваш престъпления на полицаи и мутри, включително убийства и опити за убийства!? Над 500 жалби са спрени в прокуратурата срещу ОПГ-та на мутри и полицаи!
58
6
 
6
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Не разбирам защо президента не предложи да се закрият всички военни заводи и производства в България?!? Нали сме за мир, против доставки на оръжия, а оръжията разраствали конфликтите. Да ги закрием, та да се свършат тия мъки и тия лошотии. И да настъпи peace. Нали така, президента
57
3
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Аз се чудя този как го пускат тоа в Брюксел, ами може би там говори други работи не им казва че Крим е Руски и че за да има мир не трябва да се дава оръжие на Украйна.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е продаваме - днеска продаваме на Полша,утре директно на Украйна, а вдругиден ще продаваме и на Русия - пари са това - не вестници - те нямат националност
55
5
 
7
 
! Отговори
999 до 85 преди 1 година
Психопат си ти!!! Плановете на Русия НЕ са само за Украйна!!! Настъпван в Приднестронието, в Грузия - владеят 20% от страната, имат планове и за България и Румъния. Те сами си го казаха в прав текст!!!
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перфектно! Който иска да отива на фронта! Ние, които не искаме да имаме нищо общо с конфликта не сме виновни на шепа психопати.
53
2
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Произвеждаме само за партньорите ,а те къде ги дават те си знаят.Питайте Нинова и тя ще Ви каже нито един куршум не е изнесен за Украйна.Пък Кокорчо се хвали че България е на 1 во място по износ.
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако зависеше от Радев, сега нямаше да сме в НАТО и руснаците щяха да са ни окупирали цялото черноморие, защото няма кой да ни защити. Както са окупирали части от Грузия и Молдова и Украйна. Щяха да започнат от нас инвазията, защото сме по-лесна мишена от украинците.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
повечето коментари са направо отчайващи...абе, хора, на никой не даваме, ние продаваме, това е индустрия, която е много печеливша.Арсенал- Казанлък и ВМЗ Сопот са предприятия, които вадят България от тинята, защо плюете, че сме давали и намесваме симпатии към Украйна и тн...Който иска може да си купува и да подарява после, защо не мислите, а пишете глупости?!
50
5
 
6
 
! Отговори
Вие.. преди 1 година
Вие плюете Радев само защото ви е яд на него! ;)
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме за визите за Америка ,тука трябва твърда ръка,за да не се избиват православни.Но Радев не е от тези,които се борят за мир,той всяка седмица е на разположение в американското посолство .
48
1
 
2
 
! Отговори
Гешев защо убивате преди 1 година
Чикатило - Юлиян Борисов Георгиев от Перник убива Българи по особено мъчителен начин, защо МВР го пази този престъпник!?Чикатило е приятел е приятел на Главният Прокурор Иван Гешев и нито една институция не се е сезирала!? Мирослав Германов
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно да си призная не съм чувал някой друг да прозивежда патрони за украинците, другите дават техника и по тежки боеприпаси, ние снабдяваме вече трета година с патрони, целия свят го знае, само този с малкото юмручи се прави още на ощипана мома
46
1
 
1
 
! Отговори
МВР УБИЙЦИ преди 1 година
Чикатило - Юлиян Борисов Георгиев от Перник убива Българи по особено мъчителен начин, защо МВР го пази този престъпник!?
45
7
 
6
 
! Отговори
Опала преди 1 година
Т.е. даваме на Полша и те дават на Украйна. Ние ни лук яли ни лук мирисали. Ей, кратуно, за глупави ли ни имаш? Не на войната и въоръжаването.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасям,ли изнасям за Украйна ,вие не ме слушайте какво говоря.Натовско генералче
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Радев!
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Радев не признава, че тези снаряди ще отидат за Украйна? Какво толкова са му направили украинците, че прави всичко възможно да не им помагаме? Единственото логично обяснение е, че е агент на Москва. Само че Радев не е българския народ, че да казва какво ще правим. Имаме си парламент за тази работа. И скоро ще си изберем правителство, което да представлява народа.