Професори и доценти депутати ще могат да преподават

Това прие комисията по правилника на НС
26 апр 2023 04:00, Стела Стоянова
16
Професори и доценти депутати ще могат да преподават
Снимка БГНЕС

Хабилитираните университетски преподаватели, станали народни представители, ще могат да продължат дейността си в университета или да излязат в неплатен отпуск. Така професори и доценти ще могат да запазят работните си места и да продължат да обучават студентите си въпреки работата им в парламента.

Това прие с 9 гласа "за" комисията за правилника за дейността на Народното събрание по предложение на ГЕРБ-СДС.

При пропускане на петъчния парламентарен контрол следващият да бъде двоен - това предложи депутатът от "Възраждане" Петър Петров.

В миналия парламент имаше многократно отлагане на петъчни контроли - имаше такива доста, с което не се случваше отговарянето на въпросите, които бяха актуални към един момент, а после вече не бяха, обясни Цвета Рангелова от "Възраждане". Единствено тя обаче застана зад предложението за двойния парламентарен контрол, а останалите ѝ колеги се въздържаха.

С друго свое предложение Петров опита да задължи министрите да отговарят на писмено зададените им въпроси от депутатите, дори и да се разпусне Народното събрание. До момента практиката не го задължаваше, а след разпускането на НС зададените въпроси оставаха без отговор. Предложението му обаче получи подкрепа от едва четирима в комисията.

Блицконтролът да се измести от петък в четвъртък пък предложи младата депутатка от "Има такъв народ" Павела Митова, но това също не бе прието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
БАТКО БЪЛГАРСКИ преди 1 година
По колко часа на месец трябва да са в парламента,за да им остане време и да преподават..., Защото са им малко заплатите като депутати и са незаменими като преподаватели
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали са им малки заплатите + комисиите, но какво да се прави, трябва да отцеляват.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като чуя професор и ми става ясна какъв е
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ритнеш камък професор изскача - доцентите станаха като пясъка в морето - 4 души институт 8 души университет - пълна девалвация на на тия звания и титли - 905 не знаят за какво са професори - пардон - за слугинаж
10
0
 
7
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Е,бива,бива но чак толкова .Толкова гьон сурат.Не се наядоха.
9
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Имаше период, в който в БАН се опитаха да ограничат броя на часовете, през които има право да преподава човек, чието работно място е в БАН. Имаше хора, чието работно време изцяло беше заето с праподавателски часове и с право колегите им протестираха, че тези "преподаватели" получават от БАН заплата и осигуровки, но не вършат нищо там. Въпреки това обаче някои тарикати успяват да преподават на толкова места, на колкото могат да се уредят. Затова ПИТАМ, за депутатите има ли такова ограничен
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им спират заплатите от народното събрание .
7
0
 
4
 
! Отговори
Бивш преди 1 година
Тошко Йорданов влиза ли в това число???
6
0
 
10
 
! Отговори
Хванали са цаката преди 1 година
Докато е депутат, може да прави всякакви услуги. Така, срещу услуги, може да си осигури преподавателски места в повече ВУЗ-ове.
5
0
 
7
 
! Отговори
Да не изпуснатКокала преди 1 година
Няма цял живот да е депутат. Изтърве ли преподавателското място, на което е бил на хонорар, някой друг ще се уреди там. До изтичането на депутатския мандат се пази само работното място, на което депутатът е бил с безсрочен трудов договор. Допълнителните местоработи като преподавател в 5-6 и повече университета не се пазят.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се!Два дни работа за 10к заплата е скука.Защо да не заработят нещо в свободното време!
3
1
 
11
 
! Отговори
Така де! преди 1 година
Няма само БАН-аджиите да се водят на работа на едно място, където да им тече заплата и трудов стаж, а те да се занимават с нещо съвсем друго, за да пълнят гушки. Най-лесно е да четеш лекциите, които ти самият си слушал преди 20-30-40 години. До колкото по-висока позиция си се докопал, в толкова повече ВУЗ-а ще се уредиш да четеш едни и същи лекции.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ да стане предмет във висшите училища!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма такова животно доцент-депутат