Леви евродепутати: Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима

Това ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата, посочиха те
10 май 2023 19:16, Красимир Ангелов
42
Леви евродепутати: Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима
Снимка: БГНЕС

Eвродепутатите Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство, съобщиха от пресофиса на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) Петър Витанов.
 
"През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен - експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис", посочват четирима от петимата български евродепутати от левицата.

Още по темата
"Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета „Петков“. Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение", заявяват Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Сергей Станишев.

Според тях участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата.

"Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България", смятат четиримата евродепутати.

Както е известно, утре предстоят срещи на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел с политически сили в Народното събрание, на които ще бъде обсъдена възможността за подкрепа на правителство.

По-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че са получили покана за среща с Мария Габриел, на която ще отидат. Когато има конкретно предложение, тогава ще бъде свикан Националният съвет на партията и ще се направи допитване сред членовете, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затова лявата либерална идея трябва да умре. Ако искаме да запазим и последните хубави неща, а не да се превърнем в измит ленеф по образец на САЩ и ЕС.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали знаете - тук в БГ нещата са с по-ниско качество, а са съобразени с културните и регионални предпочитания. Не че обичаме да ядем ***/екскременти, а просто имаме сходни кулинарни виждания с мухите... Цените на страна - качеството го няма никакво, който ходи извън БГ, нека пробва там напитки, прах за пране и др. и да сравни етикети.Единственото, което ни е останало е да се борим да запазим независимост, да запазим лева и ниските данъци. За да си харчим парите в БГ, а не да изхранваме ЕС.
32
1
 
3
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 11 месеца
Започва се. Абе някой знае ли значението на думата компромис, или всички са колективно решили да ни счупят главата?!
31
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Няма страшно.БСП вече свикна да катастофира.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прави са.Корнелия направи грешка с хартиената бюлетина,ако и сега се издъни,изпада зад борда.
29
3
 
8
 
! Отговори
Изправи се.МУТРИ ВЪН преди 11 месеца
Ако трябва пак ще отидем на избори.. Да изчистим мафиотската клика ГЕПП България!
28
3
 
5
 
! Отговори
Б.Борисов (Бацо) преди 11 месеца
Гонят ме, гонят ме!!! Ще бягам... взимам заграбеното и бягам в чужбина. Свърши тая мантра от преди..
27
3
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
А Тиквата къде ше бяга ? :)))
26
7
 
3
 
! Отговори
Последен шанс преди 11 месеца
Последен шанс със Мария Габриел от Европа ! После почвайте да стягате багажа и напускайте България по бързо!! А забравих и изтеглете парите от банките който има разбира се!!
25
6
 
6
 
! Отговори
Майора преди 11 месеца
Многоуважаеми евродепутати , когато се касае за бъдещето на страната , се забравят политическите пристрастия! А колкото до социалната сфера видяхме как отворихте дупка в бюджета на НОИ с 8 млд лв!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е много са щедри, я всички заедно, голямо предложение е.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
20 министерства ви дава. Грабете. Чалгарите няма да откажат. Депесе са част от ГЕРБ.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 21 Ами те нашите премиери са все без трудов стаж!! Вземи Симеон, Станишев, Тиквю, и т.н...сега и Гарганелката..
21
6
 
3
 
! Отговори
До Срамно е преди 11 месеца
Борисов ви води към избори през август.Тия са пета политическа сила.Какво очакваш от тях?Да се самоубият заради ГЕРБ?
20
3
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 11 месеца
То и Гарганелката няма един трудов стаж,пък се натяга за премиер.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А бе Витанов нали ти кадруваше от името на Радев и махаше другарите си! Нали ти не гладува против истанбулската конвенция ? Ти дето нямаш нито ден стаж извън постовете дето Корнелия ти даде !
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Витанов- агитирал открито за Мая Манолова и Татяна Дончева изключен от бдп и представляващ към настоящето германска партия, Йончева - не е била член на БСП и стана симпатизант , за да лапне поста, Христов изстрелян от Радев хомо който не е член на БСП - какво им е общото - за келепир продадоха всеки! За Станишев или добро или нищо!
17
3
 
16
 
! Отговори
очаквано преди 11 месеца
Леви дупетати - лява резба !!!!!
16
4
 
6
 
! Отговори
СРАМНО Е преди 11 месеца
СРАМНО Е ДА НИ ВОДИТЕ НА ИЗБОРИ ЮЛИ - АВГУСТ!!! ДАНО. ВСИЧКИ ВИДЯТ КОЛКО СТРУВАТЕ!!
15
2
 
15
 
! Отговори
А ха преди 11 месеца
Точно тия " леви" НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКОТО " ЛЯВО"! ТИЯ - ВСИЧКИ - СА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО КОТИЛО , ОТ НЕГОВИЯ " ЕЛИТ"! ПСЕВДОДЕМОКРАТИ.