Леви евродепутати: Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима

Това ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата, посочиха те
10 май 2023 19:16, Красимир Ангелов
42
Леви евродепутати: Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима
Снимка: БГНЕС

Eвродепутатите Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство, съобщиха от пресофиса на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) Петър Витанов.
 
"През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен - експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис", посочват четирима от петимата български евродепутати от левицата.

Още по темата
"Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета „Петков“. Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение", заявяват Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Сергей Станишев.

Според тях участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата.

"Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България", смятат четиримата евродепутати.

Както е известно, утре предстоят срещи на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел с политически сили в Народното събрание, на които ще бъде обсъдена възможността за подкрепа на правителство.

По-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че са получили покана за среща с Мария Габриел, на която ще отидат. Когато има конкретно предложение, тогава ще бъде свикан Националният съвет на партията и ще се направи допитване сред членовете, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Серго още ли работи с Ленчето. Моника какво мисли по въпроса.
13
4
 
4
 
! Отговори
Ало,евродрпутатите преди 1 година
Не харесвате ли жирафката?
12
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахаааааа, на Корни като й кажат, че ще е министър и ще се навие веднага.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лявото е паразитизъм. Интелигенцията да печели и с 50% от парите са да кърми други, че даже на емигранти и бежанци да им осигурят пари и жилище, че да се намножат още...
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левите да си стоят вляво, т.е на другия бряг. Не ви искаме, стойте си в западната европа. Искаме да си харчим парите изкарани с труд, не да ги раздаваме. Не ви щем скапаната прогресивност да ни дерете с 50% данък, скапани наглеци. Удавете се в някоя локва и отървете света. БСП е нерициклируем ***.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев като кактв се изявява? Не подаде ли уставка тоя окрайнски хамстер?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така, само с ПП и ДС, пардон ДБ
7
1
 
7
 
! Отговори
Тия преди 1 година
Ли са леви?!!!
6
6
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Е да,ама Ниновица побърза да заяви,че били щяли да мислят дали да дадат на мосю Габриел "МИНИСТРИ"......До вчера:-"Никакъв дослук с герп",днеска:..-"Аааа,Габриел не гербаджия,и жъ го подкрепим,ако че е поредната кукла на конци на Банкянския Бандит"...Сега разбирам движещото "мото" на ниновците:..-"Тхе що маст го он !"..
5
2
 
5
 
! Отговори
А,значи е недопустим преди 1 година
БСП да подкрепи ГЕРБ,но ПП трябва да ги подкрепи?
4
5
 
8
 
! Отговори
на 100% преди 1 година
Курнелка ще закопа БСП за вечни времена !!
3
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
позор как може да не гласувате против ист конвенция а излизате от залатасега ще давате акъл какво да прави бсп много е късно бсп е ликвидирана отнинова и пажовете зад нея избори до дупка
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия Нинова е зомбирана от ГЕРБ - буквално!
1
5
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Атака пубеда с Костя Копейкин :)))