Керемедчиев: Габриел няма как да е отдалечена от България

Несериозен е аргументът, че живее в чужбина
11 май 2023 09:41, Стела Стоянова
30

"От външнополитическа гледна точка номинирането на Мария Габриел за премиер е добър избор и достатъчно силна кандидатура. Борисов затвърждава евроатлантическата ориентация, която България трябва да следва и зад която има много стабилно мнозинство в парламента. По-добре би било за България да събере подкрепа, отколкото със служебно правителство да караме месец за месец", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев  в студиото на "България сутрин".

Керемедчиев изтъкна, че откакто България е приета в ЕС, еврокомисарят е с един от най-високите рейтинги на одобрение. Той не смята, че кандидатурата ѝ е изненадваща. 

"Мария Габриел няма как да е отдалечена от България, тъй като в момента изцяло сме вторачени в Европа -  приемането ни в Шенген, влизането ни в Еврозоната, да не говорим за Плана за възстановяване, мигранти, граничен контрол... Кой би могъл по-добре да води разговори и преговори от г-жа Габриел?", подчерта бившият зам.-външен министър.

Социалният психолог доц. Николай Димитров коментира пред Bulgaria ON AIR, че Габриел е образ, на когото не можеш да хванеш твърде много кусури, за да ги извадиш срещу нея.

"Лек аргумент е, че тя живее в чужбина. Тя със сигурност знае какво се случва в България. Не съм крайно съгласен с тезата, че Мария Габриел е позната. Питах студентите си знаят ли кой е българският еврокомисар и те казаха "не". Казаха, че си имат по-важни проблеми. Пуснах безобидна анкета в една от социалните мрежи и се оказа, че твърде малко хора отговориха", каза доц. Димитров.

Според него Мария Габриел е достатъчно консенсусна личност. Проблем би дошъл от това, че няма да води сама преговорите и може някой от другите присъстващи на срещите да не успява да се владее толкова добре, смята Димитров.

"Единствената партията, която с половин уста е заявила подкрепа, е ИТН. Много е важно кой какво ще получи, за да даде каквато и да било подкрепа. ДПС биха могли да дадат подкрепа при гласуването в парламента. Въпросът е как ще се държи БСП, вероятно няма да дадат подкрепа. По-скоро нещата няма да се случат и този път", коментира доц. Димитров.

Милен Керемедчиев подчерта, че е много важно да имаме работещо Народно събрание. "В момента ПП-ДБ са в по-неизгодна позиция и трябва да обяснят на своите гласоподаватели защо не са предложили кандидатури за широко подкрепян кабинет. Козовете са в ръцете на г-н Борисов", отбеляза Керемедчиев.

По думите му Мария Габриел е достатъчно консенсусна личност. Проблем би дошъл от това, че няма да води сама преговорите и може някой от другите присъстващи на срещите да не успява да се владее толкова добре.

"Единствената партията, която с половин уста е заявила подкрепа, е ИТН. Много е важно кой какво ще получи, за да даде каквато и да било подкрепа. ДПС биха могли да дадат подкрепа при гласуването в парламента. Въпросът е как ще се държи БСП, вероятно няма да дадат подкрепа. По-скоро нещата няма да се случат и този път", смята доц. Димитров.

Милен Керемедчиев подчерта, че е много важно да имаме работещо Народно събрание, както и че то трябва да е основният фактор в злободневните теми - там са големите промени, които трябва да бъдат гласувани.

"В момента ПП-ДБ са в по-неизгодна позиция и трябва да обяснят на своите гласоподаватели защо не са предложили кандидатури за широко подкрепян кабинет. Козовете са в ръцете на г-н Борисов", отбеляза Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
От този Габриел нищо добро не ни чака! Направо да предлагат Урсула и да се свършва..
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще е новия министър председател, Мария или Габриел?
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не харесвам и неискам Мария Габриел за български премиер.Противни ми са тези български жени които се омъжват за чужденци (в случаят за французин) и раждат чужди бебета а не българчета... и тая ще ни оправи???
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буцата я предложи тая за да може като от ПП я откажат по очевидни причини да плаче колко са арогантни. Суетният позьор мисли само за това как изглежда.
19
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
О-о-о, има как да е отдалечена от България. И тя Е отдалечена. От 20 години не живее в България, създала е семейство извън България. Интересно, дали синът й знае български? И защо трябва премиерът ни отново да е от средите на емигрантите? Досега добро от тях не сме видели, започвайки от крадлив Симеончо и екипът му от юпита.
18
0
 
12
 
! Отговори
българина преди 1 година
дали в германия или франция някой ше предложи емигрант от 20 г за МП ???? никой няма да го гласува изобщо, или Англия? Керемидо проста мнооого си зле грантажио
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахах, не знаех, че вече има такова нещо като дистанционно управление на държава. Ясно е, че Герб си правят майтап с нас.
16
0
 
8
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
Тая яко плонжира с оставката на Гешев пред Пепейците !Жална ни майка !
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде няма нужда някой дето не е стъпвал в България и живее с минимум 15к евро заплата в Европа да е поредния "оправяч". Тая си няма дори бегла представа какви са истинските проблеми на хората.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ревете, ревете, ама ВИЕ СТЕ про'с'таците дет гласуват за ЕС. Пада ВИ СЕ да ви мачкат! Тиквата ВИ го каза преди година.
13
1
 
15
 
! Отговори
ех Кремедчиев! преди 1 година
Този жираф не само е "отдалечена" от България, тази няма НИЩО ОБЩО с България!!! През последните 10 години колко от тях е преживяла в "родината си"? Ъ?
12
1
 
9
 
! Отговори
българина преди 1 година
отдалечена е от 2004 г, колкото ти си керемида... дървена...
11
1
 
12
 
! Отговори
много умни преди 1 година
Като евро лъжец ще си пасни с канадеца и педофила в парламента и останалите наркомани и сводниците които унищожават държавата. Пояснявам така са ги нагласили от МВР. Вече може да си представите колко интелигентни и образовани и силни лица представляват вашите интереси в парламента Уважаеми български граждани.
10
0
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Един типичен грантаджия краварски, дет продадоха и разсипаха България... ===))) побликувайте му доходите и от къде са...
9
0
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 година
Керемидчиев откъде знае, че мара знае какво става в България. Има нещо гнило в тази кандидатура, щом оставя висок пост с космическа заплата и идва тук. Не може да е от любов към родината, обратно е, да я досъсипе и да прави квото искат от ес, ек, еп и подобни. България леко се озъби заради да речем червиво брашно и хоп, пращат я да ни вразуми, втора мадам "йес".
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проверете как са тея, дето заминаха за студенти в чужбина и се уредиха там! Ако има такива, които пазят българското, то е често свръх идиализирана версия, през призмата на "европейското". Но най-често говорим за хора, дето като чуят българка реч и ще се обърнат на една страна, за да не ги разпозае някой. Знам, защото така правихме повечето.
7
0
 
9
 
! Отговори
много умни преди 1 година
И все пак да не забравяме как раздаваше подписи още първия ден като Еврокомисар и слушалката и пишеше в ухото след това но кой плати? Държавата . И сега Премиер . Всички еврокомисари в евро парламента ще завиждат и ще се пръскат от смях. Смях на българския народ който може да си позволи раково невежество в управлението сигурно вече си мислят, че следващата кандидатура е на Зеленски за Премиер на държавата България.
6
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сянката на борисов винаги ще е отзад колкото фандъкова и румяна бъчваровауправляваха толкова и габриел да и мине мерака избори до дупка
5
4
 
6
 
! Отговори
КАК преди 1 година
ДА НАМЕРИШ КУСУРИ НА ЧОВЕК, ЗА КОГОТО ПОЧТИ НИЩО НЕ ЗНАЕШ?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Габриел няма как да е отдалечена от България<br>Несериозен е аргументът, че живее в чужбина" - Живея в чужбина от години и работя за чужда комапния, но имаме много връзки с бъгларски фирми. Ще го кажа направо - отдалечено си е. Аргументът е напълно разумен. Не ме разбирайте погрешно, но просот имам далеч по-различни ежедневни проблеми, от тези в Бъглария. Па ако бях някдъе на високо по веригата в европейските хави, щях да съм скъсал и със средната класа.