Шефовете на служби: Ние сме надпартийни и деполитизирани

Назначенията не се координират с чужди посолства
Обновена: 30 май 2023 14:56 | 30 май 2023 14:38, Камелия Цветанова
57

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефовете на службите декларираха в парламента като един, че са надпартийни и деполитизирани.

Изслушването им беше по искане на "Възраждане" заради изнесения публично запис от заседание на Националния съвет на ПП и твърденията, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави

"В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства", отсече шефът на ДАНС  Пламен Тончев.

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване" Антоан Гечев припомни, че съгласно закона оглавяваната от него служба е непосредствено подчинена на МС.

"Според член 4 дейността на Държавна агенция "Разузнаване" по точка 6 е политическа неутралност. Държавна агенция "Разузнаване" не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване“, отсече той.  

"Никой никога не е изявявал нито официално, нито неофициално желание или намерение да утвърждава, съгласува суверенни национални решения", подчерта той.

Шефът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев настоя, че тя е деполитизирана и надпартийна.

"В този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти или политическа партия, която е парламентарно представена. Сегашното законодателство се е постарало да гарантира равна отдалеченост на службата. Като военнослужещи сме в юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
Вие сте част от престъпните групировки и защитавате само престъпниците. Гледате само личните си облаги и интереси . Ако ще те и пред папата се закълнете , че сте били надпартийни и не забравяйте , че и вие сте простосмъртни .
22
0
 
12
 
! Отговори
ПИТАМ преди 11 месеца
ЗАЩО ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА ОЩЕ НЕ Е ОСЪДЕНА???..????
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как няма да съгласуваш с посолството, като самите те са посочени от там и двамата.
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е точно така. Американците от посолството посочват хора с които ще работят. От там нататък българските власти имат правото да назначат тях или други. Реално натиск няма. Американците може да са всякакви но са толерантни и не натрапват.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сиреч Кирчо и Кокорчо казват истината, а тези лъжат да ги съдят и едните и другите.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички шефове на служби казват, че законът не предвижда съгласуване с чужди посолства, което автоматично означава, че всички от ПП безогледно лъжат народа. Целта е ясна.
17
0
 
12
 
! Отговори
Ей така става... преди 11 месеца
Не само че са надпартийни, Ами даже някой са и наддържавни...
16
0
 
14
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 11 месеца
ДОРИ СА НАДНАЦИОНАЛНИ
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ААААХАХАХАХАХАХАХААХАХХА ЕЙ НАГЛИ ДЪРТАЦИ
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Деполитизирани и американизирани.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ръководителите на служби се назначават от изпълнителната власт след указ на президента. Това е по закон. Пак по закон, те трябва да притежават достъп до информация с гриф строго секретно. Никъде не пише, че имената им се съгласуват. НИКЪДЕ! Възможно е под съгласуване да се има предвид именно проверките, които се правят за допуск до класифицирана информация с гриф строго секретно, ако в техния ход например се проверяват някакви споделени бази данни.
12
1
 
12
 
! Отговори
ВИМ преди 11 месеца
Необходимо е изкореняване на тези паразитиращи, ченгеджийски структури из основи. Отдавна трябваше да са занимали в небитието.
11
0
 
12
 
! Отговори
Вие сте гомна преди 11 месеца
И сте назначени да бъдете такива и нищо да не правите!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Недостойно беше от страна на Атанасов, който е бивш шеф на служба за сигурност, да лъже обществото, че думите на Асен Василев относно чужди посолства, одобряващи шефове на български служби, касаят някаква стандартна процедура по съгласуване със съюзниците ни в НАТО. Той посочи, че ставало дума за съгласувателни процедури, които винаги се провеждали и ставало дума за това, че службите на партньорските държави в НАТО трябва да ни имат доверие.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко мало умен трябва да си, за да отвориш своите служби пред чуждестранни лица, пък ако ще и да са съюзници, и да им кажеш питайте всички кой какво работи, пред кого докладва, какво му е натоварването, вижте как набелязваме къртиците в редиците ни и предложете нещо по-добро!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Асен си ПРИЗНА , ЗАЩО СЕ ИЗЛАГАТЕ КАТО КИФЛАДЖИИ БЕЗ КИФЛИ ?
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия руски по д логи назначени от Решетников и зеления чорап нямат място в българските служби. Както зеления чорап самостоятелно ги смени всичките до един с удобни на Москва пре датели, така трябва и да бъдат сменени от ПП. Това че са деполитизирани е дъвка за нивници.
6
3
 
12
 
! Отговори
Деполитизираните преди 11 месеца
Аз пък съм Папата хахаха. Вие сте слуги на радев и руски ***.
5
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
Бяхте, сега Кирчо ще ви прави кастинг на Козяк, така че слушайте и изпълнявате. Равнииис, мирноооо!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Назначенията не се координират с чужди посолства" За малко да ви повярвам.