Благовест Пунев: Петков не е извършил престъпление

По думите му главният прокурор е бил пожертван
6 юни 2023 19:00, Нели Христова
31
Благовест Пунев: Петков не е извършил престъпление
Снимка: БГНЕС

Носи се отговорност тогава, когато са декларирани неверни обстоятелства, но те трябва да са посочени в кръга на подлежащите на деклариране. Двойното гражданство не подлежи на деклариране, следователно е без значение, че си дал декларация с невярно съдържание. Няма престъпление от Петков, този акт не подлежи на санкция. Това каза пред NOVA NEWS Благовест Пунев, бивш конституционен съдия.

По думите му главният прокурор е бил пожертван за постигане на споразумение между ПП и ГЕРБ, а това беше цената, която трябваше да плати ГЕРБ, защото той е продукт на тяхното управление.

Относно решението на ВСС да обедини двете производства за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, Пунев коментира: "ВСС имат право да решават за прекратяване, но той няма да бъде освободен след това решение, а след указ от президента. Указът от своя страна би могъл да бъде оспорен пред Конституционен съд, което може да отнеме няколко месеца", посочи магистратът.

Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от НПК и ЗСВ. Според Пунев прокуратурата като орган на съдебната власт притежава монопол върху разследването на престъпления и може да привлече към наказателна отговорност и да поддържа обвинение. "Така излиза, че един орган, който е в същата система, ще разследва за престъпления главния прокурор, така се нарушава монополът на прокуратурата. Този орган трябва да е извън системата на прокуратурата. Аз не смятам, че това е необходимо, защото главният прокурор не е прокурор. Няма основание да се атакуват тези разпоредби. Има юридическо основание Гешев да смята, че разследването се поставя от политически обвързани лица. Този проблем може да се реши, следствието се изключи от прокуратурата", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така ли замазвате факта,че Кирчо си призна как е подправил изборите?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе, Пунчо, Конституционния съд се произнесе отдавна. Решенията, с които КС обявява за противоконституционни актове като указите на държавния глава, имат обратно действия и се приема, че те са изначално недействителни Т.е. частта от указа на Радев, с която Петков е назначен за министър, е недействителна още към 10 май 2021 г., когато президентът го е подписал и няма значение, че актът вече е изпълнил действието си и Петков не е министър.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ко?! Не!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като не е извършил престъпление да си даде имунитета! Който е чист няма от какво да се страхува. Но явно страха на Кирчо е голямо шубе. Надробил ги е големи далавери. Сега си боядисал косата отново да си крие белите коси.Нищо лично, но на мъже с боядисана коса не вярвам. Sorry!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе...то само за седем месеца ,ни вкара в най голямата инфлация за 30 г ,мошеници
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До сега що спа Прокуратурата? Ние от ден първи знаем, че е престъпник Киро. Комисионните за газта също са престъпление. Престъпно е да се подпира на парапета на Лена, а дни след това да я назначава на тлъста заплата. Това са парите на народа. Нали Киро трябваше да върне заплатите като министър в първото служебно на Радев, понеже е дал декларация с невярно съдържание? КС отсъди, че всъщност Киро никога не е бил министър и всичко подписано от него е нищожно. Помним всичко. Ние не сме ала-бала.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съдът ще каже дали е престъпник и дали е на престъпниците майкаma.
20
1
 
2
 
! Отговори
Рибата се вмирисва.. преди 11 месеца
На тоя конституционалист фамилията му трябва да е Пънев!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Утре и хслер ще стане герой. Само трябва да започнат да го повтарят бивши конституционни съдии.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
когато подадеш молба за развод като документ считаш ли се за окончателно разведен или трябва да свърши процедурата,дотогава си в брак.нали?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ехей, дано наистина да излезе че не е престъпление да се декларират неверни данни! Това за всички ли ще важи или само за даденото действие на конкретната персона Pro100 Киро?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
мда да откраднеш 100 милиарда лева за 3 дни не е престъпление..
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е понеже вече е от наш'та коалиция декларация с невярно съдържание не се счита за престъпление. Ако Кирето още беше в опозиция тогава щеше да е
14
0
 
8
 
! Отговори
обективен преди 11 месеца
За фалшивата деларация-5 години.За държавна измяна в целия свят присъдата е една-въже и вечно презрение!!!Само да не избяга в Канада този подъл мерзавец.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предателство обаче извърши
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Документ с невярно съдържание не е престъпление? Тогава за какво е тзи декларация след като в нея може да пише каквото му хрумне
11
1
 
15
 
! Отговори
Има преди 11 месеца
Решение на КС, с което доказва, че този лъжец като министър е бил с двойно гражданство.
10
0
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
Благовес Пунев се изплю в сурата си.По Конституция се ИЗИСКВА липса на двойно гражданство, обстоятелство, което се заявява в декларация.Съгласно чл. 313 от НК, за заявяване на неверни обстоятелства в декларация, изискуеми по закон (Конституцията е основен закон), се носи наказателна отгонорност с наказание лишаване от свобода до 5 години.Киро е ходещ затворник, все още на свобода.
9
2
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 11 месеца
Ами така е, преди ЗигХайл беше Обидно Извън Нацистка Германия, а сега Слава Украина е Поздрав в ЕС и всеки си сложил и по 1 Украинско Знаме - даже и на Официалните Сгради! Отвратен, Погнусен съм от НеоФашагите в ЕС!!
8
0
 
11
 
! Отговори
Гьобелс преди 11 месеца
Момчета, аз съм отчаян - днешната пропаганда доказва, че аз съм бил пълен нeкaдъpник.