Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В тези американски бази преместиха лабораториите от Украйна, които Путин премахна. Там разработват нови патогени като ковид и други вируси, които се пренасят през птици, гризачи и насекоми и поразяват само определен генотип - славянския.
257
7
 
6
 
! Отговори
Няколко примера: преди 10 месеца
Афганистан, Либия, Сирия, Ирак, Украйна - къде донесоха мир и просперитет краварите презокеански??? Където стъпи миризливият краварски ботуш, трева не никне! Само война, разрешения и смъртт!!!!
256
6
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 10 месеца
НАТО и САЩ вън от България!
255
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Антихристът Путин втора година пали и граби Православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки!
254
1
 
4
 
! Отговори
За какво преди 10 месеца
Ако нещо стане докато вземат решение и дойдат натовците всичко ще е свършило.
253
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са бази в които идват НАТО-вски войници, а не само американци. И другите ли ще изгонят? Или направо целта е да излезем от НАТО и ако нещо стане - да си се защитаваме сами с негодните ни вече руски бойни средства, които Радев така защитаваше и не пожела да размени за по-нови? Освен това, кой ще обучава нашите летци на ф16 като изгоним американците?Като дойдат и да си ги гледаме ли само? Както с Белене се купиха съоражения, които не се използват. Но затова пък и безкрайно скъпи.
252
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Където има кравар няма сигурност!
251
7
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 10 месеца
Аз искам още повече и нови бази да се открият . Иначе ставаме заду-найска губернийка.
250
4
 
19
 
! Отговори
komitata преди 10 месеца
БГ е единствената колония в която американците не плащат з а базите си в БГ- Сигурноста е никакква при един конфликт - първи ще изчезнат като в Авганистан
249
11
 
2
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
И тоя гларус се е взел на сериозно,също като Сидеров от Атака едно време и си остана в онова време ха ха ха...и тоя *** му е за последно в тая зала ако не го отлюспят!!!
248
3
 
24
 
! Отговори
Teo преди 10 месеца
Елементарно - ако в България възникнат брожения против правителството, което се координира с "Посолството", то тогава ще са първи, които да помогнат. Ако обаче нещата се смарангясат и мечо избеснее и излезе от колибата, ще са първите, които ще офейкат! Толкова по темата!
247
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Екатерина Захариева е пропуснала да спомене национални предателство към коя държава е. Ключова подробност. Да, към нейните господари от САЩ сигурно е предателство да ги зарежем, но към България това е национална отговорност. ОСОБЕНО в този период. НАТО Е напът да ни вкара във война и сега е най-подходящото време да разкараме тази бези и да се измъкнем.
246
3
 
28
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
Нека тези, които са за оставане на американските бази да кажат ясно защо (според тях) те трябва да останат. Екатерина Захариева от ГЕРБ казва: "Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения". но не казва какви са тези ползи. Факт е, че заради тези бази България става потенциална мишена при една война между НАТО и Русия. А какво получаваме срещу това?
245
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не мога да разбера, с каква наглост тези още искат власт след като прокуратурата иска имунитетът на 2-*** техни съпартийци... Пишат се моралисти, а вероятно са партия съставени от пед-офили като партия бАТАКА навремето... Спомняте ли си Владо Кузов??
244
8
 
25
 
! Отговори
аноним преди 10 месеца
А дали не са?Земетресението днес в Пловдив е с център-Крумово!Точно там те си имат база,в която никой дори не може да надникне!Какво се крие там?Кой ще ни каже!!!!!
243
21
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Риторичен въпрос.Отговорът е само един.Сигурност срещу руската агресия.
242
8
 
7
 
! Отговори
хайдутин преди 10 месеца
агент на комунистите
241
4
 
11
 
! Отговори
АоЕ преди 10 месеца
Трябва всеки ден по едно семейство с деца и домашни любимци да отива на пикник на границата на разрешената за присъствие зона и да им опъва един плакат със следният надпис "American soldier, what are you doing here? You are not welcome in my Homeland.You better go home because at this very moment maybe some naturalized american is paying attention to your wife, daughter or mother."
240
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не ни спират търговията и връзките с Русия, ако не налагат русофобия, изобщо не ми пречат американските бази! Но не искам да ставаме арена на мерещи си сантиметрите на патките си хора и да се превърнем в мишена на някой и страната ни да пострада, заради чужди игри. Украйна е жив пример какво не трябва да се случва!
239
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никаква сигурност,а ЗАПЛАХА.