Окончателно: 780 лв. най-ниска заплата за чиновник, по 300 лв. за ученици

Депутатите удължиха бюджета до края на юли
Обновена: 15 юни 2023 10:57 | 15 юни 2023 10:57, Камелия Цветанова
112
Окончателно: 780 лв. най-ниска заплата за чиновник, по 300 лв. за ученици
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно удължаване на бюджета до 31 юли. Това означава, че дотогава трябва да бъде приет нов бюджет, който вече се подготвя от финансовото министерство.

По настояване на ГЕРБ и БСП депутатите изрично записаха, че правителството не може да ползва парите от Сребърния пенсионен фонд, за да прави текущи разплащания. Такова предложение дойде от служебния кабинет, но в крайна сметка не стана факт.

Депутатите решиха, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, е 780 лв.

Ожесточен дебат предизвикаха помощите за учениците от втори, трети и четвърти клас. БСП настояваха, че те трябва да са по 350 лева, колкото е помощта за за първи и осми клас. В крайна сметка в удължителния закон бе записано, че еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас за учебната 2023/2024 г., ще е в размер на 300 лв.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че не може държавата да помага на всички еднакво, защото има нуждаещи се хора и такива, които нямат нужда от тези средства.

"Опитвайки се да помагаш на всички, постигаш много слаба ефективност. Парите трябва да са насочени към целевите уязвими групи", настоя той.

Според Кристиян Вигенин за БСП всички деца са равни и не трябва да бъдат делени на беца на бедни и на богати родители.

"Сякаш богатите родители, които и без това плащат данъци, нямат правото поне един път да почувстват някаква подкрепа от държавата. Подготовката на един ученик е предизвикателство и за хората с ниски и с относително високи доходи. Нека да дадем равен шанс на всички деца и това е част от отношението ни към това каква държава искаме да изградим", призова той.

Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход.

"Това може да стане само с целенасочена политика, която позволява така да се оптимизират разходите в бюджета, така че средствата да стигнат до хората, които най-много се нуждаят, до децата, които най-много се нуждаят от тези средства, за да могат и те да се чувства равнопоставени на другите деца в класовете и училищата", каза той.

Според Вигенин тези помощи могат да бъдат поискани и получени, а тези които не ги искат, могат да не ги взимат.

"Нека тези богати гласоподавателите на ПП да не ги взимам тези пари и да останат в бюджета, а МС да ги изхарчи в края на годината, както често се случва", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетМартин Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За депутатите макса трябва да е три минимални заплати т.е. 780 по 3, а не да ми стъпват на средни и през три месеца да си ги вдигат. Нахални са, а ние ги траем тези изедници.
91
0
 
6
 
! Отговори
Лош преди 10 месеца
Като сме се докарали гнусни предателски *** да решават кой добре да живее и кой зле така ще бъде!
90
3
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 10 месеца
Да, равни са!!! Твоето дете в държавно училище получва по 400 лв. помощи на месец, а децата на онези, които не могат да влязат в добро държавно училище и се налага да посещават частно, за тях не се дават никакви средства. И там съвсем не са само децата на милионерите. В София няма места. Защо не ми се приспаднат от данъци парите, които детето ми не получава, например? В България има дискриминация още от момента, в който се родиш!
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според Кристиян Вигенин за БСП всички деца са равни и не трябва да бъдат делени на беца на бедни и на богати родители. . . . . . Ама наистина ли! По голями лицемери от БСП не съм виждала! Идете пред едно училище сутрин и сами ще видите разликата бездарници! БСП трябва да се закрие заради такива пророци!
88
2
 
12
 
! Отговори
Ами преди 10 месеца
Моето дете не е видяло 1 лв. помощ от тази държава. Печели конкурси извън България и е много талантливо. Няма да позволя един ден държавата-мащеха да се кичи с незаслужени лаври.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички са деца , вярно че някои родители нямат нужда от помощта , но или на всички или за никой .
86
3
 
6
 
! Отговори
Питам: преди 10 месеца
Дават по 300 лв. за да ходи на у-ще ?!?!?!?
85
1
 
12
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Добре бре Гюров съгласен съм с теб, че не на всички трябва да се дава на калпак. Ама това що го не каза на финансовия си министър кога раздаваше помощи за горивата на калпак. От тях ОСНОВНО се възползваха по-имотните хора, с по 3-4 и повече луксозни автомобила. А бай тоз с една таратайка на 15-20 години - за него беше го...я банан. Хайде поне да сте леко последователни, ако обичате.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Днеса станал много политкоректен към новото правителство,не дава и лоша да изрече връз него,защо ли?Да не би работодателите на моодерастчето от "отборчето"и те да станали ортаци в тая нова завера?
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 86 Много си *** смотанячке. Проста *** сеелячка. Затова мъжът ти те е зарязал. Днес са го приели *** малоумнице. Кой га да ти дадат?
82
3
 
0
 
! Отговори
До 84 преди 10 месеца
Не са ми давали помощи в 1,2,3,4 и 8 клас, смотаняко.
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пурко. Как е в русия бре?
80
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как е в русия бе копейкаджии? А в Куба и Венецуела? Нали на там искате да ни водите?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Справедливо кога? Разведената, чете ли статията? Дават на всички деца от 1.2.3.4 и 8 клас.
78
3
 
12
 
! Отговори
Справедливо кога? преди 10 месеца
Дъщеря ми тази година завършва 11 клас. До сега не съм взела 1лв помощ - постоянно съм извън всички класации. Официално съм разведена от 10 години с минимална издръжка, т.е. не лъжа че съм самотна майка като повечето жени. Работя,плащам данъци. Та, абсолютно ми се повръща от всички измислени помощи и съм против тях. Или да има за всички деца или да няма за никой!!!
77
0
 
6
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 10 месеца
С тази сума човек много трудно ще преживее месеца ако живее Сам,за семейство не го коментирам
76
0
 
9
 
! Отговори
ссс преди 10 месеца
банановите републики са по добре... после нямало кой да бачка
75
5
 
25
 
! Отговори
Пурко преди 10 месеца
Как е евроатлантици ? 780 кинта са 400 евро месечно ! Дори в Етиопия е по-добре !
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До БгМаалатаНаЕс Часника крадне от заплата на работника и като прави безработица и работници се принуждават на МРЗ. Няма как да забогатее. Съдебните и дупетати на гърба на бедните с хиперинфлация забогатява
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Помощи трябва да има за всички деца или за никой. Така е и за пенсионере също. А ги делат и не дават еднакво на сички, а сички не може да бачкат.