Окончателно: 780 лв. най-ниска заплата за чиновник, по 300 лв. за ученици

Депутатите удължиха бюджета до края на юли
Обновена: 15 юни 2023 10:57 | 15 юни 2023 10:57, Камелия Цветанова
112
Окончателно: 780 лв. най-ниска заплата за чиновник, по 300 лв. за ученици
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно удължаване на бюджета до 31 юли. Това означава, че дотогава трябва да бъде приет нов бюджет, който вече се подготвя от финансовото министерство.

По настояване на ГЕРБ и БСП депутатите изрично записаха, че правителството не може да ползва парите от Сребърния пенсионен фонд, за да прави текущи разплащания. Такова предложение дойде от служебния кабинет, но в крайна сметка не стана факт.

Депутатите решиха, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, е 780 лв.

Ожесточен дебат предизвикаха помощите за учениците от втори, трети и четвърти клас. БСП настояваха, че те трябва да са по 350 лева, колкото е помощта за за първи и осми клас. В крайна сметка в удължителния закон бе записано, че еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас за учебната 2023/2024 г., ще е в размер на 300 лв.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че не може държавата да помага на всички еднакво, защото има нуждаещи се хора и такива, които нямат нужда от тези средства.

"Опитвайки се да помагаш на всички, постигаш много слаба ефективност. Парите трябва да са насочени към целевите уязвими групи", настоя той.

Според Кристиян Вигенин за БСП всички деца са равни и не трябва да бъдат делени на беца на бедни и на богати родители.

"Сякаш богатите родители, които и без това плащат данъци, нямат правото поне един път да почувстват някаква подкрепа от държавата. Подготовката на един ученик е предизвикателство и за хората с ниски и с относително високи доходи. Нека да дадем равен шанс на всички деца и това е част от отношението ни към това каква държава искаме да изградим", призова той.

Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход.

"Това може да стане само с целенасочена политика, която позволява така да се оптимизират разходите в бюджета, така че средствата да стигнат до хората, които най-много се нуждаят, до децата, които най-много се нуждаят от тези средства, за да могат и те да се чувства равнопоставени на другите деца в класовете и училищата", каза той.

Според Вигенин тези помощи могат да бъдат поискани и получени, а тези които не ги искат, могат да не ги взимат.

"Нека тези богати гласоподавателите на ПП да не ги взимам тези пари и да останат в бюджета, а МС да ги изхарчи в края на годината, както често се случва", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетМартин Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анон 4 Вече няма нужда от комунизъм, защото останаха само комунисти. Сега е демокрация...
11
2
 
15
 
! Отговори
Шкафчо преди 10 месеца
Депутатите МАСОВО редовно не ходят на работа. Аз в годината имам колко там... 20 дни отпуск. Ако ме пуснат изобщо да си го взема разбира се... камо ли да не ходя на работа толкова дни, колкото Боко, Шиши и техните придворни там... ако правя като тях, ще ме уволнят от работа за нула време, но тях никой не ги закача, явно са над кодекса на труда, установени от самите тях в трудовото законодателство... НАЛИ ТАКА БУЦИ?
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-противно и неккадърно правителство България не е виждала.
9
10
 
7
 
! Отговори
краси преди 10 месеца
Повечето държавни служители, се назначават с връзки. 780 лева са за секретарките в най-затънтените селца. Иначе по министерствата чистачките почват от 3 бона и са роднини до девето коляно. Закривай!
8
3
 
5
 
! Отговори
До10 преди 10 месеца
Викаш алчният частник по провинцията ще дава нещо повече от регламентираната заплата от 780 лева,така ли?
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малко е. Увеличете заплатите на чиновниците на поне 4-5 хиляди лева.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 9Това е само за чиновници, не е общоприетата минимална заплата :)))
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре сте приели 780 лева минимална заплата да се запази,ама защо не приехте и вашите заплати да се запазят,защо всеки три месеца те трябва да се индексират-повишават на база три средно заплати за страната,защо не намалите класът за прослужено време от 1% на 0.6% за прослужена година,каквато е масовата практика във България,докога двойни стандарти,за вас нищоправци добро финансово обезпечение а всички останали кучета ги яли?
4
2
 
32
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
Дайте на депутатите -780 лв скакво са повече от нас нали ги избираме ние
3
14
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 10 месеца
За клатене на краката и пиене на кафе през работно време 780 лв не са си малко.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе направо върнете комунизма и да се свършва.
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А пари откъде? Пак ли заеми, айде стига.