Окончателно: 780 лв. най-ниска заплата за чиновник, по 300 лв. за ученици

Депутатите удължиха бюджета до края на юли
Обновена: 15 юни 2023 10:57 | 15 юни 2023 10:57, Камелия Цветанова
112
Окончателно: 780 лв. най-ниска заплата за чиновник, по 300 лв. за ученици
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно удължаване на бюджета до 31 юли. Това означава, че дотогава трябва да бъде приет нов бюджет, който вече се подготвя от финансовото министерство.

По настояване на ГЕРБ и БСП депутатите изрично записаха, че правителството не може да ползва парите от Сребърния пенсионен фонд, за да прави текущи разплащания. Такова предложение дойде от служебния кабинет, но в крайна сметка не стана факт.

Депутатите решиха, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, е 780 лв.

Ожесточен дебат предизвикаха помощите за учениците от втори, трети и четвърти клас. БСП настояваха, че те трябва да са по 350 лева, колкото е помощта за за първи и осми клас. В крайна сметка в удължителния закон бе записано, че еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас за учебната 2023/2024 г., ще е в размер на 300 лв.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че не може държавата да помага на всички еднакво, защото има нуждаещи се хора и такива, които нямат нужда от тези средства.

"Опитвайки се да помагаш на всички, постигаш много слаба ефективност. Парите трябва да са насочени към целевите уязвими групи", настоя той.

Според Кристиян Вигенин за БСП всички деца са равни и не трябва да бъдат делени на беца на бедни и на богати родители.

"Сякаш богатите родители, които и без това плащат данъци, нямат правото поне един път да почувстват някаква подкрепа от държавата. Подготовката на един ученик е предизвикателство и за хората с ниски и с относително високи доходи. Нека да дадем равен шанс на всички деца и това е част от отношението ни към това каква държава искаме да изградим", призова той.

Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход.

"Това може да стане само с целенасочена политика, която позволява така да се оптимизират разходите в бюджета, така че средствата да стигнат до хората, които най-много се нуждаят, до децата, които най-много се нуждаят от тези средства, за да могат и те да се чувства равнопоставени на другите деца в класовете и училищата", каза той.

Според Вигенин тези помощи могат да бъдат поискани и получени, а тези които не ги искат, могат да не ги взимат.

"Нека тези богати гласоподавателите на ПП да не ги взимам тези пари и да останат в бюджета, а МС да ги изхарчи в края на годината, както често се случва", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетМартин Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
11
 
! Отговори
БгМаалатаНаЕс преди 10 месеца
Само глад мизерия и бедност за хората има и корупция и кражби за комунарника.На един пари те му стигат за храна на друг за яхта като на абрамович.
71
1
 
3
 
! Отговори
Тодор Колев преди 10 месеца
гледали ли сте филма ДВОЙНИКА ? там доста ясно е показана темата чиновник :)
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До МЪРЗЕЛ-man - Трудовият пенсионер и онзи, който учи добросъвестно, не са мързели и безполезни храненици. Единият е изработил своето и 40 години е вършил нещо, полезно за народ и държава. Другият е бъдещето, той ще ни храни, когато и ние се пенсионираме. За останалите изброени си прав.
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Помощи трябва да има за всички деца или за никой. Ако се вземе подоходен критерий, пари ще вземат деца на богати дето си крият доходите, а на работещи на заплата няма да вземат
68
4
 
12
 
! Отговори
НИК преди 10 месеца
"Според Вигенин тези помощи могат да бъдат поискани и получени, а тези които не ги искат, могат да не ги взимат."Не съм комунист, ама много правилно го е казал Вигенин. Който не иска да не ги получава тези пари. Аз лично ще ги взема за моето дете, защото въпреки, че получавам средно добри доходи смятам, че "Държавата" не трябва да се "грижи" само за братята от малцинствата, а и за хората, които със своите данъци допринасят за това да може да се дават и такива средства поне веднъж в годината.
67
1
 
20
 
! Отговори
Еееей, комунистиии! преди 10 месеца
За нуждаещ се признавам онзи, който упорито търси работа, но не може да намери такава в ситуация на тежка безработица, а също и този, който работи на две места и не му остава време дори да се наспи като хората, но пак не може да свърже двата края защото много от заплатите у нас са безбожно ниски. НЕ Е НУЖДАЕЩ СЕ онзи, за когото има работа, но той предпочита да е на социал и детски надбавки. Докога вие ще толерирате такива и ще ни изнудвате да ги хрантутим?
66
8
 
15
 
! Отговори
До Разбрахте ли сега преди 10 месеца
Какви бедни български дечица бре? Повечето са с наднормено тегло, носят маркови дрехи, последни модели телефони, чудат се кво да си купят от лавката или околните магазини.
65
0
 
19
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
Вигенин е абслоютно прав в случая! от помощи за "братята" българите никога не са видели да прави нещо държавата за тях!
64
0
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 10 месеца
не си прав :) излизат най редовно когато има намаления в магазините , когато на пазара са пуснали евтини чушки , за цигарка , кафенце , закуска , обед , отделно обедна почивка след която всичко и всеки им е крив . така че не им е лесно всичко това да съчетаят в един работен ден .
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо да си уредят себе си и родата. Кой чиновник я кара на заплата? Минимална заплата е бутафория. Никой няма да работи чиновник, ако заплатата е такава, но се отварят възможности неограничени за крадене, когато си на такваз блага службица и всеки се стреми.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баси, БСП по дясна партия от уж десните...забравиха си ролите и думите. Ало, сценаристите, подбирайте ги по-добре актьорчетата...
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 40 години в България имаше само чиновници и пенсионери. И магазините се изпразниха. Да не стане пак същото.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход."_____________Тоя смешен клоун наясно ли е каква е пропастта между класите и че с 300 лева няма да се оправи нищо?
59
2
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 10 месеца
Що за глупости?! Вместо това и след като очевидно имат излишни пари можеха да пратят помощ на нашите братя руси в борбата им против нацитата!
58
0
 
4
 
! Отговори
Теди преди 10 месеца
Няма пари ще има да чакате на Куково лято Пари няма и това е хайде честито
57
5
 
4
 
! Отговори
Комисията преди 10 месеца
Стигнахме до извода че на комунисти и милиционери пари не трябва да се дават много се корумпират и работят за руzките интереси.
56
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 10 месеца
а откъде ще дойдат парите? пак ли от кредити?
55
0
 
5
 
! Отговори
До 54 преди 10 месеца
Аааа излизат......като им се доака или допишка!
54
6
 
14
 
! Отговори
МЪРЗЕЛ-man преди 10 месеца
За к'во говорим? 1/3 от българите са полицаи, чиновници. 1/3 са пенсионери, 1/6 са ученици и безработни и остават 1/6 работещи, трудещи се българи, с други думи 1 милион българи, хранят 5 милиона мързеливи хрантутника.
53
2
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Огромна част от държавните служители, работят против интересите на държавата!