Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите

Срещата няма да се проведе в Раднево, а в НС
3 окт 2023 07:00, Нели Христова
190
Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите
Снимка: БГНЕС

„Премиерът акад. Николай Денков сменя мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори. Това става, след като те не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани по-рано днес, и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента“, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

„Разговорите ще се проведат утре, вторник, 3 октомври т.г., в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството“, пише още в съобщението.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приемат отправената снощи в национален ефир покана за среща и разговор с представителите на протестиращите миньори. Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Разговорите ще се проведат във вторник от 11 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството. Синдикатите и протестиращите също са потвърдили присъствието си, предаде Нова тв.

Премиерът направи два пъти опит за диалог с протестиращите, припомнят от "24 часа".

В неделя той ги покани в Министерски съвет, но те не се отзоваха. В понеделник енергетиците и миньорите категорично отказаха покана за разговори с Денков в София и казаха, че искат той да отиде на място.

По-късно през деня той отправи нова покана за среща, този път в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево от 11 ч. във вторник. От синдикат "Подкрепа" заявиха, че блокадите продължават и вероятно няма да се срещнат с премиера в Раднево.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ "Струма" край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ "Тракия" в двете посоки край Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
7
 
! Отговори
До 99 преди 7 месеца
А не ще си купуваме не само жито но и ТОК от Украйна! Подарихме им реакторите за АЕЦ Белене !
90
1
 
7
 
! Отговори
Закривай България преди 7 месеца
Без енергетика, земеделие, без армия, без оръжие, без собствени граници и валута скоро, без паметници и история, без собствена вътрешна и външнна политика! Просто една Територия на САЩ!
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не стига,че ще ядем уранов хляб заради вас ами сега и на тъмно и студено ше стоим.САТАНИСТИ!Неслучайно на "Пъклени Продажници-Демонична България" се падна сатанински номер за изборите.Това е знак от горе да покаже какви са.Господ да ни пази!!!
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дадохме си енергетиката, индустрията, земеделието, армията, дори прасетата и кокошките от селските дворове позволихме да ни вземат. Какво остана от нас, живи трупове закачени на системи...скоро ще ни дръпнат шалтера. Народи и държави се зараждат и изчезват, това е историята. Жалкото е когато си отиват доброволно, без съпротивление по български...
87
1
 
11
 
! Отговори
Биобот преди 7 месеца
Каква гнусна коалиция. Къде са протестърчетата отпреди 3 години? Промити от военната пропаганда, борещи се със символи от миналото хилядолетие. Хахахах, биомаса
86
12
 
2
 
! Отговори
Off преди 7 месеца
Два автобуса хора с вид на професионални пияници на държавна работа затварят магистралат, щото искат да си живеят по този си начин. Терористи, които застрашават живота на невинни хора.
85
1
 
8
 
! Отговори
Денков е терорист преди 7 месеца
С него не се преговаря! Оставка!
84
9
 
3
 
! Отговори
ти да видиш преди 7 месеца
Диагноза "копейка" - до вчера рева, че американските марици са прът в колелото на енергетиката ни, днес застава твърдо зад протестиращите. Как се живее с такива? Аз не знам.
83
2
 
6
 
! Отговори
ППДБГербДПС преди 7 месеца
Са терористи! С терористи не се преговоря!
82
1
 
7
 
! Отговори
Хора не се давайте преди 7 месеца
За някой милион като зърнопроизводителите! ППДБГерб са измамници!!!
81
1
 
9
 
! Отговори
Киру Канадеца преди 7 месеца
Ще им кажи: Няма как, Посолството нареди да затворим Енергетиката! На ви по някой лев! Слава Украини!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До мхмм По-лесно ще преквалифицираш магаре в духов оркестрант,отколкото Гочи в нещо друго!
79
11
 
4
 
! Отговори
мхммм преди 7 месеца
Нашите си го предсатвят, щот дядо му се човъркал в земята и баща му след него, то значи, че ще се копат тези кирливи въглища докато свят светува. Да, ама светът се развива и нещата се менят постоянно. Сега управляващите имат нелеката задача да обяснят на празните кратуни, че всичко си има край. Няма как в 21 век да имаш сажди чак в тънките черва. Много ми хареса, как протестиращите недоволства, че никой не ги преквалифицирал. Това е строго личен акт, не да ти донесат нещо на поднос.
78
0
 
8
 
! Отговори
Lina преди 7 месеца
Късно е. До 2030 80% от мощностите трябва да са затворени. а снешните 4 млрд. Гарантирано от Сглобката и асена
77
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аре скоро очакваме и ИТ-тата програмистчетата да почнат да протестират срещу ИИ. Последната версия на Чатгпт показа ясно, че тази професия в по-голямата си част си отива завинаги.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сутринта слушах исканията едното беше да има депутати от всички групи , другото битовите потребители да не излизат на регулирания пазар и двете ги няма така че трябва да държат и да не се подвеждат по лъжи на сглобката
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А дали протестиращите ще се срещнат?
74
6
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 месеца
Те хората правят електрически коли, 90 процента от колите ще са такива в близко бъдеще за които ще трябва евтин ТОК а ние сега ще си затворим производството за да внасяме скъп ТОК защото 8 фирми трябва да получат 4 милярда евро.Вие сериозно ли сте толко зле.Немога да повярвам.Яд ме е че докато бях млад не се разкарах от тая територия.
73
1
 
13
 
! Отговори
Дааам преди 7 месеца
Тоя ш:и:ши здраво се е разработил бре.20 огдини не се появи в залата сега става рано, ходи в парламента, решава сложни казуси, оправя народа, майка тереза.Мисля за него да гласувам, все пак съм Българин с къса памет и ов.ч.и мозък.Дреме ми.Ще ми вдигнат заплатата от 1000 на 1001 лева и ще ми дадът един буркан месо.
72
12
 
5
 
! Отговори
Заблудени хора преди 7 месеца
Някой (ей тва трябва да се уточни) ги е надъхал и заблудил че могат да спрат някакъв процес по затваряне на ТЕЦ който ББ е пуснал в ход преди години като излязат на магистралите. Последната година производството им е 50% от онова 2019 вървят към ОФФ, какво се лъжат и губят време - требва да са вкъщи и да пишат свта и да въртят телефони за друга работа.