ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация

Блинкен и 6 държави бойкотираха форума
Обновена: 1 дек 2023 13:43 | 30 ное 2023 22:22, Стела Стоянова
242
ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация
Снимка БГНЕС

Осъждането на руската агресия срещу Украйна и изолацията на руския външен министър Сергей Лавров белязаха първия ден от 30-ата юбилейна министерска среща на ОССЕ, която се проведе в Скопие, предаде БГНЕС.

Основната точка в дневния ред беше пълномащабна агресия на Русия в Украйна. Руската делегация е водена от самия външен министър Сергей Лавров, чийто самолет мина през въздушното пространство на Гърция.

България не позволи навлизането на специалния полет на своя територия. Причината беше, че санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова е сред пътниците, което е в нарушение на предварително договорените условия.

Същата вечер външния министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България. Същото направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Полша, Украйна и трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, бойкотираха форума.

„Историята ще оцени делата ни. Борим се за справедливо и конструктивно бъдеще на ОССЕ. Условието за консенсус при вземане на решения често е използвано като инструмент за интересите на отделни държави, а не за колективното благо“, каза председателят Буяр Османи при откриването на срещата, в която участваха делегации на повече от 60 страни.

Държавите членки на ОССЕ от Западните Балкани подписаха съвместна позиция за мерки в борбата с корупцията. Проведена беше и конференция относно борбата с изменението на климата в държавите от организацията, чието население надхвърля 1 млрд. души.

Македонският външен министър и председател на ОССЕ Буяр Османи проведе среща със Сергей Лавров и бъдещият председател - Ян Борг, външен министър на Малта.

Малта е компромисно решение, до което международният орган стигна, след като всички останали варианти бяха изчерпани. Русия потвърди своето вето срещу възможността Естония да оглави ОССЕ. Предстои избор на кандидати за няколко ключови поста.

От своя страна Сергей Лавров изрази мнение, че ОССЕ е организация без перспективи за развитие и обвини Запада за "разпалването на всички конфликти, последвали края на Студената война".

Лавров не пожела да даде изявление пред медиите и напусна конференцията веднага след изказването си.

Българската, наред с огромното мнозинство от делегациите на останалите страни, осъди войната, която Москва води на територията на Украйна повече от две години.

Още по темата

„Нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима и ще продължи, чрез всички налични механизми и инструменти на ОССЕ. България е дълбоко обезпокоена от ескалацията на руската военна активност в черноморския регион", заяви представителят на българската делегация Емилия Кралева.

Германският външен министър Аналена Бербок на свой ред каза, че сътрудничеството в рамките на ОССЕ трябва да бъде допълнително засилено, въпреки че "Русия поставя огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина".

Представителите на САЩ, Великобритания и Нидерландия също изразиха позиции в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и заявиха, че Русия трябва да изтегли войските си от украинската територия веднага и безусловно.

Външните министри на Унгария (Петер Сиярто) и на Сърбия (Ивица Дачич) бяха единствените, които спестиха критиките си към Кремъл, стараейки се да не развалят добрите отношения, които страните им подържат с Русия.

В петък, 1 декември, продължават срещите между делегациите. Руският външен министър ще даде пресконференция, на която се очаква да посочи възгледите на Москва за бъдещето на ОССЕ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак пропаганда. Световните медии говорят друго.
188
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аи ся бягството на блинки и скумрията така ли му казват .И кои по точно се интересува от тия палячовци.Ку,валък на повикване ,колкото до воината украинските военнопрестъпници са единствените които избягаха от правосъдие в Нюрнберг ,това доведе до нацисти да станат идоли на едно лутащо се общество,сега и плащат дан за греховете си .
187
4
 
15
 
! Отговори
100ЯНОВ преди 5 месеца
Това е поредна лъжа,Лавров не е в изолация а има срещи с много политици от Европа ,е не се срещна с нашият мутант и слава богу защото после трябваше да му леят не крушум а цял снаряд.Днес БГ пак лъже но така им е казано от едно посолство което никога не се меси в нашите вътрешни работи.
186
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Войната в Украйна е триумф на англо-саксонската манипулация... Накараха братя, бащи и синове да се избиват помежду си... Като са толкова умни и го позволяват, да действат ... Двама се бият, третия печели...
185
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като наблюдавам коментарите НАпутинопитеците и действията на кремълския катун, обзет съм от вътрешно спокойствие: никога досега не са били толкова далеч от реалностите и успеха
184
6
 
3
 
! Отговори
като наблюдавам преди 5 месеца
Като наблюдавам коментарите на *** и действията на кремълския катун, обзет съм от вътрешно спокойствие: никога досега не са били толкова далеч от реалностите и успеха
183
5
 
13
 
! Отговори
обективен преди 5 месеца
Изолираха го 6 джуджета и Фащ който нямат работа в ОССЕ понеже не са в Европа ама че смешници .
182
8
 
12
 
! Отговори
Диана преди 5 месеца
Разбира се, избиването на руснаци в Украйна от Украинската аемия не е украинска агресия срещу тях, явно ...За съжаление, светът продължава по пътя начертан от англичаните за терор и капсулиране на Русия по всякакъв начин, което е срам и позор за хора от 21 век!-те не дават идеи за решение на проблемите, а нечистоплътно решават свои имперски интереси. Как иначе да разглеждаме подкрепата на агресията на Израел в Газа?!...
181
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нашата кухарка е показала кой и е началника. Същото важи и за прибалтийските страни.
180
5
 
20
 
! Отговори
Алекса преди 5 месеца
"Българката" Габриел това ходещо европейско клише става единствено за келнерка !
179
5
 
12
 
! Отговори
Жададык преди 5 месеца
Същата вечер външния министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България. Същото направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.....Кухата лейка е изпреварила началството....А за чий трябваше да ходи изобщо?
178
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ , Великобритания и ЕС уж са демокрации , а си служат с недемократични методи от двайсти век. Защо налагат санкции ? Руските спортисти бяха дискриминирани много преди войната. Може би защото печелят доста медали. Никой обаче не санкционира колонизаторите !
177
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо Захарова която е един чиновник е под санкции ? Санкциите са незаконно нарушаване на правата на хората. Особено не мога да се съглася че трябва да се гонят спортисти и културтрегери това е недопустимо.
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна и Прибалтийските страни не са присъствали. Делегацията на САЩ си е тръгнала за Израел защото Скопие е само спирка за тях и МарияГ. тоже.
175
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо не осъждат непрекъснатия и непрестанен терроризъм на украинците във вътрешността на Русия чак в посока до границата с Китай. Правят се че не са чули и не са разбрали. Същото и в близкия Изток. Двойни стандарти.
174
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не е станало като са си тръгнали 5-6 тъпака,умните политици са останали
173
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво катоя осъдихте бе оли го френи?Лавров толкова се притеснил,че го преместил от единия крачол в другия.
172
14
 
7
 
! Отговори
У РУСИЯ НЕМА ПРАВА преди 5 месеца
ТРЯБВА ДА СИ АДСКИ *** ЗА ДА ДИРИШ ПРАВА ОТ РУСНАЦИ..ХАХАХАААА....И ДА ЧАКАШ ДА ТИ ГИ ЗАЩИТАВАТ!!!!
171
9
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
КАТО ОССЕ Е БЕЗ ПЕРСПЕКТИВИ, ЛАВРОВ ЗА КАКВО Е ДОШЕЛ НА СРЕЩАТА....ХАХАХАААА..АМА, ПА ГЛУПАВО ИЗКАЗВАНЕ!!!!!!
170
1
 
11
 
! Отговори
Valentin преди 5 месеца
Пълна излагация за пореден път.Абе политици бъдете гъвкави,