Слави Василев за ПСА: Абсолютна варварщина

Митологията за освободителите излита "с 200 през прозореца", заяви Генов
Обновена: 18 дек 2023 09:21 | 18 дек 2023 09:21, Нели Христова
71
Слави Василев за ПСА: Абсолютна варварщина
Снимка: БГНЕС

"Трудно е да се прогнозира дали конфликтът ще приключи или страстите ще угаснат. За мен това е абсолютна варварщина. Да демонтираш паметници по такъв начин е грозно, не съответства на европейския дух, на уважение и приемане", каза политологът Слави Василев пред NOVA.

"Въпросът по същество е историческото невежество, което кара хората да имат грешното разбиране за смисъла и символиката на този паметник. Защото Паметникът на Съветската армия защитава идеята, че Съветската армия освобождава България".

"През последните 10-12 дни се води един пореден в България дискурс относно историческия наратив и прочита на историята. Това е същността на целия този въпрос", подчерта политическият анализатор Кристиян Шкварек. През последните две седмици самият той изпитвал един много тежък катарзис, или личностен конфликт, призна още той.

"Защото хора, които през последните месеци и години в България са били ясно защитаващи консервативното, християнското, патриотичното и семейното срещу този глобализъм и либерализъм, който се шири в модерния свят – аз ги чувам как рецитират историческите опорки и наратив на марксистите и комунистите от XX век. А те са възможно най-големите антихристияни, най-големите борци срещу всичко семейно".

Според Асен Генов историята, разказана в условно наклонение, е едно прекрасно упражнение на писане на романи.

"Но, ако се придържаме към фактическото състояния на нещата, благодарение на СССР България не е победител. Гласът на Съветския съюз е решаващ страната ни да бъде вписана сред победителите. От там нататък всеки разказ или митология за освободителите излита "с 200 през прозореца". По повод разрязването на фигурите – така се монтира всеки паметник. Както се монтира, така се и демонтира – на части. Когато идеята е да се запази този обект – това все пак е художествено произведение. Неговото място е в музея", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя другар Слави Василев като толкова е загрижен за Русия да отиде да почисти тоалетните в руското посолство.
39
10
 
10
 
! Отговори
Абсолютно прав! преди 4 месеца
До 35 възмутен мОЖЕ ДА НЕ Е ФАШИЗЪМ, НО Е ВАРВАРСТВО. Георги Димитров на Лайпцийския процес го е казал:" В БЪЛГАРИЯ , ВАРВАРИ СА САМО ФАШИСТИТЕ" . . . . За гал ф оните не учили история това е светотатство!
38
4
 
12
 
! Отговори
Уйко преди 4 месеца
Акобаща му и чичо му не бяха завлекли акциите на работниците от хладилният завод щеше да е стипендиант в Русия като дете на прогресивни другари от братски партии.Нъл тъй бе Салавьой!
37
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
До Паметник..... Варна е носела името Сталин от 1949 да 1956 година. Връх Мусала също е носел името Сталин да 1962 година. Перник се преименува на Димитрово, Карнобат на Поляновград, Шумен на Коларовград.
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Z
35
6
 
6
 
! Отговори
do 25 преди 4 месеца
Има снимки, картички и някои банкноти, които показват какво е било дереджето на страната ни преди 1944 г. Може да направите справка например с банкнота от Царство България с изображение на Варненското пристанище. Вгледайте се добре - само лодки .
34
6
 
22
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Ако Слави беше завършил МГИМО в Москва а не международни отношения в Бостън, ако беше живял 15 години в Москва или Санкт Петербург а не в Париж нямаше да се изненадам от позицията му на руско-червен талибан.
33
5
 
16
 
! Отговори
Паметник преди 4 месеца
По време на дискусията г-н Асен Генов запита "защитника на историята" г-н Слави Василев дали знае, че до 1951г Варна се е наричала Сталин и в града е имало паметник на Сталин, който е съборен няколко дни след смъртта му през 1953г? Г-н Василев игнорира напълно въпроса. Та толкова по отношение на "защитата на историята"...
32
12
 
6
 
! Отговори
Капитан Америка преди 4 месеца
Братя, добре ли живеете.Евтино е, нали ?
31
22
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 4 месеца
мОЖЕ ДА НЕ Е ФАШИЗЪМ, НО Е ВАРВАРСТВО. Георги Димитров на Лайпцийския процес го е казал:" В БЪЛГАРИЯ , ВАРВАРИ СА САМО ФАШИСТИТЕ"
30
23
 
5
 
! Отговори
нЕЛИ преди 4 месеца
ВЕЛИКА Русия благодарим завинаги.
29
6
 
22
 
! Отговори
Петолъчка преди 4 месеца
Този изявен *** защо въобще го отразявате!? Дете на дърт мазен комунист да ми го давате за пример вече се подигравате.
28
5
 
16
 
! Отговори
Grom преди 4 месеца
Варварщина е да не знаеш какво представлява Червената армия за България.И допи ако това не е чак толкова важно, е варварщина когато не знаеш, да изказваш мнение
27
13
 
10
 
! Отговори
Капитан Америка преди 4 месеца
Нали имате банани и кока кола.Радвайте се.
26
10
 
17
 
! Отговори
Краси преди 4 месеца
Не демонтаж на части,а ВЗРИВЯВАНЕЕЕЕЕ!
25
4
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Слави тогава демонтирай ти тези железа Ревове неистови на саботьорите на държавата вече открито го правят
24
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този монумент е изграден в най КЪРВАВИЯ период на България. Масови изчезнали хора без съд и присъда. Насилствена Национализация в земеделие , градска собственост ,транспорт , фабрики , фирми. Създаване на Концлагери . И за да стане терора пълен се построява монунентс1954г.
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Запишете си го някъде най-после! Ако една голяма армия не се озовала на р.Дунав, в посока България, тогавашните управници нямаше да избягат. В този смисъл, щяхме да си останем на страната на губещата Германия. А тогава, такива дребни и много вредни като нас българите, предвид нашите управляващи, поели някакъв си път, какво щеше да ги чака? Хубаво е, че господинът е припомнил, че благодарение на СССР не сме записани на страната на губещите.
22
12
 
11
 
! Отговори
мислещ преди 4 месеца
Никога в България не е имало толкова болни от Рак, Инсулти, Инфаркти, и др. смъртоносни болести. Никога не е имало наркомани, освен малка групичка и то предимно деца на големците от БКП. Никога на имало такава смъртност, от болести, от катастрофи, самоубийства, от крими престъпления. Никога не е имало толкова много хомосексуалисти. Толкова страх, напрежение, неверие, безхаберие, низка култура, неграмотни, просяци, мошеници, мутри и пр. Е кое му е хубавото на демокррацията2
21
8
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ТОЧНО ТАКА СЕ ДЕМОНТИРАТ ПАМЕТНИЦИ НА СССР ОКУПАЦИОННА АРМИЯ НА СТАЛИН!!! :D