Българите с двойно гражданство вече могат да са депутати

Изборите за НС ще са месец преди изтичане на мандата на действащото
311
Българите с двойно гражданство вече могат да са депутати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента записа в промените в Конституцията, която приема на второ четене, че за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял през последните 18 месеца в страната.

Досега имаше ограничение и за народни представители не можеха да бъдат избирани хора с двойно гражданство.

От БСП се обявиха против промяната с мотива, че възниква въпросът чий интереси ще защитава депутат с двойно гражданство - българските или на страната, дала му второто.

Още по темата
Атанас Атанасов от ПП-ДБ опонира на левицата и посочи, че експремиерът от БСП Сергей Станишев е по рождение съветски гражданин и е станал български граждани през 1996 г.

"Двойното гражданство означава да си слуга на две държави, защото нали сме слуга на народа. А това за Станишев са спекулации, защото той в нито един момент не е бил двоен гражданин", скочи Кристиан Вигенин от БСП.

Атанасов коментира, че това, че едно лице е с двойно гражданство е публичен факт и в това няма нищо притеснително.

Георги Свиленски поиска отговор на въпроса кой е авторът на това предложение и го определи като едно от най-важните в промените в Конституцията.

Депутатите промениха и срока за провеждане на избори.

Съгласно приетите поправки избори за Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.

До момента текстът гласеше: „Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното“.

С полагането на клетвата на новите депутати се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Друга поправка в Конституцията определя науката, образованието и културата за национални ценности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
16
 
! Отговори
gg преди 5 месеца
Скоро и индивиди без българско гражданство ще могат
207
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двойно гражданство въобще не трябва да има
206
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ей завистлив народ сте бе. От завист хейтите, хората които имат и втори вариант.
205
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Радев ако му стиска може да не подпише указ за обнародване. Нищо не го задължава и не му дава срокове
204
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спешно нови избори. И народ български, да излезем да гласуваме всичките Да изметем ***,който ни унищожава.
203
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е и какво като някой има двойно гражданство? Това означава, че легално е живял в чужбина, може и да е успял да попие полезни и по-добри практики от там. И аз имам двойно гражданство, от 10 години не живея в България, но това не значи, че не я обичам. Живота на Запад ти отваря очите за проблемите, които хората в Бг приемате за нормално нещо.
202
2
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 5 месеца
Днес с двойно, утре с тройно........
201
3
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 5 месеца
айде честито, задунайци! да здравствует! наздоровье :)))
200
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гугутки , много сте силни по интернет .Никой от пишещите тук , нищо няма да направи .Точка по въпроса . Заслужавате си всичко което ви се случва .
199
1
 
12
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 5 месеца
Нямам търпение да дойдат новите избори и да видим чии деца ще влязат в НС!Колко хасанчовци и наташки ще имаме и те видите ли ще работят по съвест за родината.За чия,не е ясно.Не съм предполагал,че в НС може да има толкова много предатели и зависими хора.Да говориш,че работиш в името на гражданите е най-голямата лъжа.Хр.Иванов и сие отдавна са си уредили живота,имоти по света и пр.На всички тях не им пука за редовия българин,който подкрепя корупцията,връзкарството и некадърниците.ДА НИ Е ЧЕСТИТО!
198
1
 
14
 
! Отговори
ъхъ преди 5 месеца
Макаците от НС приключват с Територията и нейното население. После ще ходят по островите. Асан си го каза в прав текст.
197
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От какъв зор ще им плащаме заплати? Да им плаща който измисли тази порнография! Що като слушат американското посолство не видят, че ако не е роден кандидат президента в Америка - не може да се кандидатира? Или шарлатаните ще превземат НС с хора, които не са виждали България на картичка? Мошеници!
196
0
 
17
 
! Отговори
Чит преди 5 месеца
Последното което би могло да спре предатели и небългари е национален референдум за двойното гражданство на висши държавни служители.Ако и него не забранят.
195
0
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
Най-големите политически мръсотии се правят около Коледа и през август. Това е по- долу от нужника, с който преди години ни представиха в седалището на ЕС. Този народ, ако не се вдигне на бунт, заслужава да изчезне до 1-2 години. Старото поколение яде и пие, младото е джендъросано. Не се чудете, защо младежите в София избраха да ги управляват хомосексуалисти и внуци на ДС на БКП. Днес истинският министър председател е подсъдим в САЩ за валутни далавери. Позор!!!! Срам!!!
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А президент могат ли да бъдат?
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чужденец, с Бг гражданство, живял в Бг 1,5 години, може да стане и президент, едно време са търсили цар от чужбина, сега правителство.:)) Бг става интернационална държава.:))
192
2
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
Най-големите политически мръсотии се правят около Коледа и през август. Това е по- долу от нужника, с който преди години ни представиха в седалището на ЕС. Този народ, ако не се вдигне на бунт зслужава да изчезне до 1-2 годин. Старото поколение яде и пие, младото е джендаросано. Не се чудете защо младежите в София избраха да ги управляват хомосексуалисти ДС на БКП. Днес истионския министър председател е подсъдим в САЩ за валутни далавери. Позор!!!!
191
5
 
7
 
! Отговори
Fakt преди 5 месеца
Когато 30-40 процента от населението е извън граница е напълно нормално,друг е въпросът,че не от хубаво са напуснали.
190
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
То е повечме от ясно, че българските граждани с двойно граждансво могат даса депутати и министри. Но, те не искат. А и в конституцията изобщо не става въпрос за българските гражданки. А те са около половината от все още живеещите в страната ни. Тази, нашата си и родна.
189
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Предлагам да отпадне изискване индивидът да е живял в България и да има бг гражданство, да има само чуждо. Дружки на карадая, зеления или путин са много тук, някой ден ще превземат властта благодарение на съвършени пред.атели наречени бг д.тати.