След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия

Иван Сотиров твърди, че има кампания за рекомунизация
129
След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отворено писмо с тревога от масираната кампания за реабилитиране на престъпния комунистически режим и от тенденцията за рекомунизация на страната ни през последните години публикува бившият народен представител Иван Сотиров.

Пред Нова телевизия той заяви, че България продължава да е осеяна с паметници на окупационна армия, която е наложила по насилствен, брутален начин, престъпен комунистически режим.

Сотиров изтъкна, че в България фашизъм не е имало и това е установено от всички авторитетни историци. „Тук се говори за някакво освобождение на България от фашизма, България е управлявана от правителството на Константин Муравиев, едно правителство, което е водело разговори за излизане от Пакта”, заяви Сотиров.

Според Биляна Коцакова от Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия съдът жонглира с описаните в закона термини.

„Категорично не е вярно, че нищо не е ясно. Категорично не е вярно, че трябва да бъде издадена заповед за демонтиране, защото в случая Областна администрация действа като упражняваща правата на управление на държавно имущество. Това означава, че това е обект, който е собственост на държавата към момента, защото има съставен акт за държавна собственост. Актът е издаден 4-5 години преди въобще да бъде изграден обектът“, каза тя.

По думите ѝ екип от инженери и скулптор са направили обследване на фигурите от паметника, от което е констатирано тяхното много лошо състояние и опасност да причинят щети от падането им.

За аналогиите между Паметника на Съветската армия и този в Австрия, Сотиров заяви, че паметникът във Виена е със статут на войнишки, където са загинали хиляди червеноармейци.

„Той не е на някаква армия освободителка”, заяви Сотиров.

По думите му смисълът от демонтажа на Паметника на Съветската армия е да се покаже еманципацията на българския политически елит, на управляващите, които се заявяват като евроатлантици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Фашизъм ли? преди 3 месеца
В Царство България никога не е имало фашизъм, тук има парламентарна монархия и множество политически партии, представени в Парламента. Комунистите не са в парламента, заради терористичния акт в църквата "Света Неделя". Фашизъм е имало единствено в Италия при Бенито Мусолини-Дуче, който е водил колониална война в Етиопия. Дуче не е преследвал евреите , нито е строил лагери и камери на смъртта, а съпругата му Сара Петачи е еврейка. Иначе, всеки враг на Кремъл е определян от тираните като фашист.
114
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИМПОТЕНТНИТЕ "ЮРИСТИ" ФАШИСТИ ЗА СЪБАРЯНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ С ИЗМИСЛЕНАТА СИ ЗА СЪБАРЯНЕТО МУ ПРИЧИНА - ОПАСНОСТ ОТ АВАРИЯ САМИ ПОТВЪРДИХА, ЧЕ ПЪРВО Е НАЛИЦЕ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ВЯРА ТОДЕВА НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО "ДА ПОЛАГА ГРИЖИ НА ДОБЪР СТОПАНИН" И ТРЯБВА ДА Я ДЕМОНТИРАТ ЗА САМОУПРАВСТВО, НАЛИ КАШЪМЕ!!!...
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РИМ БЕРЛИН И ТОКИО ФАШИСКИ САЮЗ И БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ЧАСТ ОТ ТОЗИ САЮЗ ДА ГО ЗНАЯТ НАШИТЕ ФАШИСКИ ИСТОРИЦИ
112
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тоя е изкукуригал историк! Откъде ги изравяте тия,не ми е ясно!?
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фо116. Койчо. Ми не е имало фашизъм. В 1923 г. Тогава е Царство България . Въстание то е наречено антифашистко в периода след 1944 г. От съветската пропаганда. Да се правят на интересни комунистите . В Европа 1923г. фашизъм няма. Това е септемврийско въстание от съветски комунисти . Начело с червения поп отпред на влака. Ако си гледал снимките
110
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То е очевидно, че тия които едно време богато са се хранили за сметка на работещите обикновени български хора, днес защитават комунизма.
109
9
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 4 месеца
Този Сотиров е напълно дефектен в реалния живот. Има нещо в главата.
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Волгин Защо бързаш да се оплакваш а не викнеш оная с двамата полицаи охрана - Тодева и бившия един от първите министри на промишлеността Трайчо Трайков? За една седмица от разперения и помен няма да има, а съдът ща се произнее, , ако разбира се има такова желание, 4-5 дни след събарянето на паметника. Г-жа Тодева и Тр.Трайков вече са замислили да основат фирма "Събаряме руски паметници всякакви"! Цели 630 паметници на загинали руски войници през 1877-78 г.. чакат реда си!
107
1
 
7
 
! Отговори
Стига вече глупости преди 4 месеца
Благодарение на някакъв такъв "разперко" , тръгнал да мре в чужди земи, усилията на нашите герои са имали успешен край.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знаете ли ? Всички тези, които сега, под шапката на днешния голям брат бутат паметниците, са същия тип хора, които едно време ги строяха за тогавашния голям брат. Cлaгaчи, пoдмaзвaчи и нaгaждачи.
105
6
 
6
 
! Отговори
Волгин преди 4 месеца
В Шумен на най-централното място в града имаме един висок паметник на един разперен войник с 2 гранати,всеки го знае като "разперко"!На Христо Ботев нямаме,на Панайот Волов,който е от Шумен,няма или никой не знае къде е,на Левски направиха преди няколко години един обидно малък бюст на невзрачно място!Деня,в който махнат "разперко" ще повярвам,че тази държава тръгва напред!
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То пък прехода много законен... Всички "цъфнаха и вързаха", с новия бюджет гоним 100 милиарда външен дълг. Подрастващите сричат и не знаят, че ул."Раковска" не е кръстена на жена.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И със банани !
102
3
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 4 месеца
Бе има и паметник на бомбардирали София и убили цивилни, ама за тях нито дума...
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
е, махнахте го - ама не усетих намаление на цените, повишаване на доходите, коледни пенсии ... и ред други благинки за Народа! Това ли беше най-големият проблем на БГ-то ? Че дори и "потупване по рамото" от гоуемият бран немаше !
100
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Паметниците бутат, ама за лустрация и дума не обелват!?
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-старото софийско кметство и библиотека взривено демонстративно, за да стане хотел. Музеят на работническото движение, сграда строена от австрийски архитект преди 44-та, разрушена, за да е бизнес билдинг. ПСА оцеля 70 години, но на днешните грозни и уродливи бизнес и жилищни сгради ще има да се "радват" още столетия, когато тея, които са ги поръчали, отдавна няма да ги има. София може някога да е била красива, но вече отдавна става все по-голямо гето.
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има снимки от 1944 година червената армия пристига в София на американски военни автомобили "Додж" (военна помощ от братския американски народ) и камиони Опел, пленени от германската армия.
97
5
 
7
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 месеца
Постоянният окупационен корпус от септември 1944 до края на 1947 г. е от 50 хил. войници от Червената армия (точно така се нарича тя тогава, а не съветска). Тъй като е имало ротация нищо чудно общо да са минали 600 000 червени скакалци през клетата ни родина. Дотолкова са ошушкали България, че дори съветският прислужник Трайчо Костов се възмутил. Сталин не му простил това поведение и през 1949 г. Костов е убит по заповед от Москва, разбира се след скалъпен съдебен процес.
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес рязрушават паметници, утре пренаписват история, а след 100 години когато нас няма да ни ина, ще кажат че държавата е тяхна . Помнете историята си , защото от това зависи да ни има и утре!!!-------------------------------------------------------По-добро описание от това за действията на комунистите след 09/09/1944 едва ли може да има!