След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия

Иван Сотиров твърди, че има кампания за рекомунизация
129
След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отворено писмо с тревога от масираната кампания за реабилитиране на престъпния комунистически режим и от тенденцията за рекомунизация на страната ни през последните години публикува бившият народен представител Иван Сотиров.

Пред Нова телевизия той заяви, че България продължава да е осеяна с паметници на окупационна армия, която е наложила по насилствен, брутален начин, престъпен комунистически режим.

Сотиров изтъкна, че в България фашизъм не е имало и това е установено от всички авторитетни историци. „Тук се говори за някакво освобождение на България от фашизма, България е управлявана от правителството на Константин Муравиев, едно правителство, което е водело разговори за излизане от Пакта”, заяви Сотиров.

Според Биляна Коцакова от Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия съдът жонглира с описаните в закона термини.

„Категорично не е вярно, че нищо не е ясно. Категорично не е вярно, че трябва да бъде издадена заповед за демонтиране, защото в случая Областна администрация действа като упражняваща правата на управление на държавно имущество. Това означава, че това е обект, който е собственост на държавата към момента, защото има съставен акт за държавна собственост. Актът е издаден 4-5 години преди въобще да бъде изграден обектът“, каза тя.

По думите ѝ екип от инженери и скулптор са направили обследване на фигурите от паметника, от което е констатирано тяхното много лошо състояние и опасност да причинят щети от падането им.

За аналогиите между Паметника на Съветската армия и този в Австрия, Сотиров заяви, че паметникът във Виена е със статут на войнишки, където са загинали хиляди червеноармейци.

„Той не е на някаква армия освободителка”, заяви Сотиров.

По думите му смисълът от демонтажа на Паметника на Съветската армия е да се покаже еманципацията на българския политически елит, на управляващите, които се заявяват като евроатлантици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"България е единствената държава от Източна Европа в която след края на ВСВ не остават руски войски" - Тези глупости в комунистическите учебници ли сте ги чели? Питайте дядовците и прадядовците си, ако не вярвате, че от 1944 до 1947 в България издържаме общо около 600 000 червеноармейци.
94
9
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Тоя нръ_сен фашист иска да прекрои историята - като не е имало фашизъм в България , защо съюзнически - американски и британски самолети са засипвали София с бомби и са я разрушили почти до основи? Срещу обикновените жители ли са водили война?
93
6
 
6
 
! Отговори
ами тогава да осеят преди 4 месеца
с паметници на буда, кирчото, костов, гръмнати величия преди 20-30 години, преизбрани величия, чекмджари, фолк певачи
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човек!__Ако не се е налагало България да бъде освобождавана значи не се е налагало и да бъде бомбардирана.Само че за американските летци не смеете да се обадите и да си правите торти с тях.
91
7
 
13
 
! Отговори
дедо ви 2 преди 4 месеца
десетилетия изучавахме подменена от комунистите история как дедо Иван ни бил освободил,после че червената армия ни освободила.наредиха ни да вярваме и да се кланяме благодарейки на някакви измислени герои и техните паметници(за мен винаги са били маркери)!не трябва да се учудвате че още има защитници на тезата че сме освобождавани.помислете как са ни промивани мозъците за да ги има още тези защитници.а що се отнася за бсп,възраждане,левица и подобни,тия не са за коментар .
90
5
 
19
 
! Отговори
Човек! преди 4 месеца
Силно се надявам поне 1/2 от коментарите да са на платени момченца, които нямат понятие за всичко случило се в България! България е европейска държава от преди Втората световна война, свидетелство за това са прекрасните сгради от това време във всеки български град! България е защитили своите евреи, не е пратила нито един войник на руския фронт и не е участвала в репресии в Сърбия и Гърция! Това говори, че не се е налагало вда бъде освобождавана, няма нито един загинал руски войник в България!
89
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес рязрушават паметници, утре пренаписват история, а след 100 години когато нас няма да ни ина, ще кажат че държавата е тяхна . Помнете историята си , защото от това зависи да ни има и утре!!!
88
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народ , който помни историята си , ще го има и утре , и след 100, и след 1 000 0000 години !!!
87
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напишете "паметник на Митко Палаузов в Габрово" и вижте грозотията която стои на централно място точно пред едно от училищата в град Габрово. Малкия комунист Митко с пистолет в ръка! Много добър пример да дава на децата.... Мога да ви изреждам десетки такива паметници в различни градове които през годините никой не посмя да ги премахне. Не знам от страх ли, от какво, ама явно все още ни управляват комунисти. Няма отърване.
86
10
 
8
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
всичко свързано със старата русия и ссср да се бута и преименува , стига с тая поза наведен в която ни държаха другарите комунисти !нито тогавашна русия , нито ссср са ни освобождавали,това е комунистическа пропаганда с преиначена история!истината е че това е държава с окупационни интереси, това е войнолюбива държава .в 21_ви век още искат да сме им наведени и подчинени.за съжаление има политици които това искат представяйки ни го като по добро . проумейте го !
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен И къде са тези бази на американците?
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наистина има много комунистически и партизански паметници които трябва да се премахнат. Най малкото защото са ужасно грозни. Например в град Габрово има поне 5 комунистически паметника на централни места. Има е един в гората на Баба Зара. Да не говорим в балкана какви грозотии има. Там има още толкова паметници без да смятам грозотията на Бузлуджа. Всичко това трябваше да се изрине още 1991г.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Яж си тортата , и не се обаждай !
82
4
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
Интересно защо нашите големи журналисти не прочетат малко от историята и да обяснят на хората, че България е единствената държава от Източна Европа в която след края на ВСВ не остават руски войски. Може също да прочетът и за Ялтенска конференция където великите сили СССР, САЩ и Англия разпределят своето влияние върху държавите след края на войната. Така, че никой не ни е питал с кой искаме да сме.
81
3
 
4
 
! Отговори
те ме на преди 4 месеца
тоз субект със съмнително минало и неясни интереси, въвсем е изплискал легена...здраве да е...наздраве :)
80
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единствената окупационна армия в България са базите на НАТО.
79
12
 
8
 
! Отговори
егати преди 4 месеца
Има кампания за фашизация.
78
6
 
5
 
! Отговори
gfl;fhlkp'; преди 4 месеца
например този пред американското посолство
77
6
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
тогава да махаме всички паметници и плочи по стените на сгради няма значениена кого са какво е това в 21 век да рушим паметници
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметникът на Рейгън е за оскверняване!