Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025

Не изпълняваме критерия за инфлацията, най-рано 2027 г.
24 яну 2024 09:01, Петър Бойчев
169
Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025
Снимка БГНЕС

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това заяви интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото догодина - не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. "Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", заяви твърдо Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
много добър пицар разбира ги тия работи
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нали реторикът бил изчезнал според игнатов, кой по-точно реторик го подкрепя този?
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И не разбирам кой по-точно реторик го подкрепя за убедителните му слова за "еврозона" с бъдещ ? цар Will-he-be, понеже това не е просто еврозона, а направо will-he-be-zona, както са го планирали от партия Герб, а пък от БСП съвсем не искат да ги спрат, защото сигурно получават подкупи от will-he-be
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този нали прецака Булгартабак и големите фирми в чужбина няма как да го възприемат за финансист, за товаИ в допълнение на това финансира построяването на дворец за Will-he-be и "войната на българите? с чехия" изразяваща се в закриване на основното чешко посолство
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
няма, няма и пак няма. пизата е постна и нищо не може да се направи освен да се бяга в Америка.
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 115 - След близо 2 часа все още нямам отговор г-н Един Цент, защо Дания, Швеция, Полша и Чехия не искат евро. Ясно е, че сте тр_ол. Хубаво е всички четящи коментарите да обърнат внимание на вашия. Когато някой не ви отговаря на логичен въпрос, а започва да ви квалифицира (копей_ка, русофил, Чебурашка и т.н.), това е сигурен признак, че той е или тр_ол, или акълът му е колкото на полуиди_от (за цял няма акъл).
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че ний сме отдавна в еврозоната - левът е вързан за еврото! За какво ни е да премахваме лева и да го заменим с еврото? Българският лев е един от символите на България, а вие *** постоянно имате проблем с "Българския Лев" и работи за премахване на бългаските символи, даже едно време се натискахте да приемате рублата!!!! Не ви ли е срам бе?
122
1
 
10
 
! Отговори
Пею преди 3 месеца
Да каже този синковец - в какво положение е банковата система. Щото май там нещо не е уред. Както винаги.
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонименШвеция Дания и Чехия дори не искат плащане с евро! Човек една минерална вода не може да си купи ако и милион евро да носи в джоба си. Миналата година бях там. И аз се питам същия въпрос - Защо ли!??????????
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дянков започна да говори нормално чак след като го уволниха и след като го тричаха руснаците. Но той се буташе за еврозоната още 2012 година също като Денков
119
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Швеция , Полша ,Унгария ,Чехия не са кандидатствали за членство в еврозоната. Защо ли ???
118
5
 
8
 
! Отговори
АМАН ОТ АКАЛИЙ преди 3 месеца
ДЯНХОФ ДА ХОДИ ДА ЧЕТЕ ЛЕКЦИЙ У АМЕРИКА,И ДА КАЖЕ ЗА ПАРИТЕ ОТ ПЕНСИОННИЯТ ФОНД ГДЕ СА.............
117
1
 
4
 
! Отговори
555 преди 3 месеца
Поинтересувайте се за мнението на 7те членове на борда в БНБ.
116
0
 
3
 
! Отговори
ДЯНКОФ ПРЕЗИДЕНТ преди 3 месеца
ДЯНКОВ ДА КАЖЕ ЗАЩО БОРИСОВ ГО ИЗРИТА НА ВТОРАТА ГОДИНА.
115
1
 
6
 
! Отговори
555 до Анон 117 преди 3 месеца
Защото имат умни ръководители и не са слепи за процесите в еврозоната, също обичат народа си.
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес един беше постнал едно столче от Икеа във Хърватия 250 евро, в Германя 110, много хора които са там на почивка са шокирани от двойните цени в магазините спрямо Швеция, Германия и други страни в които доходите са поне 5 пъти по-високи.
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Парадокс - личи, че не си икономист и не разбираш от финанси и икономика. Причината да бъде фиксиран българския лев е погубното за България управление на БСП при правителството на Жан Виденов, когато през 1996 год. един долар се разменяше за 3 000 лв., а Средната работна запата бе 20 долара. При встъпването на власт на правителството на Жан Виденов, с 15 000 лв. можеше да си купиш малък апартамент, а при падането му от власт - един миксер. БСП срина спестяванията на цяло поколение българи.
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 115 - Четете с разбиране г-н Един Цент. Питам те ясно защо Дания, Швеция, Полша и Чехия не искат ервото? Би ли ми отговорил на въпроса или за това от посолството не са ти платили?
111
5
 
0
 
! Отговори
До 115 преди 3 месеца
Четене с разбиране, копейка! Знам, че вас, ватн_ците, е кауза пердута, ама опитвайте все пак. Бай ти Симо Постната пица лъготи в момента за еврото по същия начин, по който Ванчето Газпрома и разните други русоблизци лъготеха за газа.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Ама никоя мисирка не ги е привикала да им иска сметка пред обществото защо лъгаха и как така цената на газа е толкова ниска." - Статията е за еврото, а не за газа и Русия. Я обясни защо Швеция, Дания, Полша и Чехия не искат еврото? Пак ли заради Симо Постната пица и Ваня Газпрома ли?