Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025

Не изпълняваме критерия за инфлацията, най-рано 2027 г.
24 яну 2024 09:01, Петър Бойчев
169
Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025
Снимка БГНЕС

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това заяви интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото догодина - не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. "Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", заяви твърдо Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
6
 
! Отговори
Аз да намопня, преди 3 месеца
че никой не го интересува еврото, а онези пари от валутния борд, които ще останат излишни след приемането на еврото, и за които никой не говори. Говорим за сума около 30 милиарда.
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как ще влезем , след като изчезва , защото всички западни държави си ВЪЗСТАНОВЯВАТ границите , ...какви са тези проверки още от сега ,.... А ?
87
4
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Гласувайте за ВЪЗРАЖДАНЕ през юни, иначе киртаците ще ни набутат дигиталното евро и буболечките! Месо ще ядете само лабораторно! Ще ви направят вегани насила!
86
8
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
85
2
 
3
 
! Отговори
Исторически парк преди 3 месеца
А ДАНО!
84
2
 
8
 
! Отговори
gogo преди 3 месеца
за 1ви път този образ с адекватно мнение ;) ще дойде моментът, в който всички ще се съгласят с покойни Владимир Каролев, който в интервю беше споделял, че са необходими между 7-11год за влизане в зоната след приемане в ERM ;) До тогава - палячовците популисти(ПП) могат да си скандират лозунги/мозунги и тн ;)
83
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-после една добра новина от този ....!!!
82
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дянков е много прав за всичко ! Отделно от това отлагането на влизането е от полза за България - това ще се разбере в следващите 1-2 години. Бъдещето на Европа никак не е добро за съжаление , а евроизборите тази година ще покажат защо . Отлагането има и много лоша страна - мафията в България може да използва отлагането и да срине валутния борд , а с това и държавата .
81
0
 
4
 
! Отговори
Ай преди 3 месеца
дано! и да не я изберат за КС!
80
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 3 месеца
я пак? не за друго ами жената е хърватка и по коледа бяхме там, та пак кажи в кой град си гледал за тия 2-ни цени!!!??? ай да ви се невидяло и на ЛЪЖЦИТЕ тука! Барем като ЛЪЖЕТЕ, не помисляте ли, че тез неща лесно могат да ви се хванат бре!!!??? Бах го! Инак от как влезнаха в евро зоната тъстовете разправят, че няма никаква промяна в цените! Нито в банковите транзакции нито никъде другаде! Ай сиктир на такива кат вас! ЛЪЖЦИ!!!!
79
5
 
13
 
! Отговори
Тома Неверни преди 3 месеца
Колкото в Шенген влязохме...толкова и в Еврозоната ще влезем....Там ще влезем....когато еврото..изчезне:))
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА ДОКАТО В БЪЛГАРИЯ МИЛИЦИОНЕРСКАТА МАФИЯ УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО.
77
4
 
2
 
! Отговори
Всички ли преди 3 месеца
забравихте, че той закри училища, здравни служби и болници в по-малки населени места и градове,че прибра 8 милиарда лева от Здравното министерство от нашите ЗО само за 1 година и кой знае колко още през следващите.Защо изобщо му дават думата, да стои някъде в чужбина и да МЪЛЧИ от срам- народа не иска мнението му.
76
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквата и Пицата откраднаха Сребърния и Пенсионния фонд, затова пенсиите в България са най-ниските в света.
75
6
 
19
 
! Отговори
Ураа! преди 3 месеца
Дано е прав ! То до 2027 ЕС ще е само лош спомен !
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Високи лихви,високи лихви,високи лихви.Това е пътят за справяне с инфлацията и влизане в еврозоната.Всички много дълго си свиркаха и запазваха лихвите на тези нива а ЕЦБ и ФЕД от близо 2 години покачват лихви.Сега трябва да наваксваме.Честито на новодомците.
73
2
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Може и да влезнем,щото вече тези критерии от Мастрахит не са важни много -много,когато чичо Сам от зад океана помоли в името на сигурноста на Балканите )),да си разположат военните бази ..по икономически критерии -не отговаряме,то и за ЕС не отговаряхме ,но първо влязохме в НАТО и тотал привитизация за жълти стотинки по идеиите на американските икономисти РанЪт и ни приеха в ЕСи сега май натам се движат нещата,премахване на всичко руско,включително и Лукойл и Газпром..военна база ще правят...
72
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес гледах как в Хърватия има двойни на Германия цени, защото са минали на евро, същото го казваше и жена от Швеция, според мен тук дори още по-нагоре ще удвоят всичко.
71
4
 
8
 
! Отговори
Примирен преди 3 месеца
Ми хубаво.
70
6
 
33
 
! Отговори
Разочарован преди 3 месеца
470 евро мин.заплата.....каква еврозона,какъв Шенген,каква Европа???!!!За какво изобщо говорите???