Ветото на Радев върху промените в НПК беше одобрено от НС

Президентът оспори текстове за главния прокурор и пленума на ВСС
9
Ветото на Радев върху промените в НПК беше одобрено от НС
Снимка: БГНЕС

Парламентът се съобрази с ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

"С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията", посочи Радев в мотивите, с които върна поправките в НПК за ново обсъждане в НС.

Още по темата
Държавният глава припомни, че с последните изменения и допълнения в основния закон  Висшият съдебен съвет е реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че това е поредното законодателство, което противоречи на Конституцията.

Според него мнозинство от 2/3 в НС води до арогантност.

Цончо Ганев от „Възраждане“ нарече депутатите от ПП и ДБ „неможачи“ и обвини тези от ГЕРБ, че ги легитимират, а юристите им носят срама от промените в НПК на челата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Най-сетне някой призна, че Радев е прав. В потопа от критики по негов адрес от всякакви "капацитети" това е добра новина.
7
0
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
За първи път ветото на Радев се уважава.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най накрая една хубава новина
5
2
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 месеца
Дано това заглавие,стигне до очите на нереза от оная партия,която неистово мрази българинът с най висок рейтинг в държавата,Р.Радев.Киро не си изпълни обещанията пред избирателите,затова ще търпиш бруталнато отношение на банкянския към теб.
4
0
 
4
 
! Отговори
шокиращо e преди 2 месеца
kak така евроатлантическата правна комисия и целият парламент - на 3/4 син - одобриха ветото на Зеления чорап. да не се окаже, че е бил прав, или просто на някой не му стиска да прокара безумията си насила? макар че ще видим какво ще снесат в следващите си промени, де...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 2:Горе долу е така,но като е официално ще станат още по-нагли и ще започнат да преследват политически неудобните.Сигурно затова се преместиха в партийния дом....подготвяха се да са си една партия само.
2
0
 
3
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Изпадате като публичния дом:)))
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички адвокати и прокурори бяха против.Ако бяха приети промените политиците щяха да си крадат,а прокурора официално да ги пази,защото те си го избират сами.Луда работа.