Радев с вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Застрашав се опазването на околната среда
Обновена: 29 апр 2024 09:02 | 29 апр 2024 08:52, Инна Ангелова
26
Радев с вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите
Снимка: БГНЕС

Румен Радев наложи вето върху разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда. От прессекретариата на президента допълниха, че без да се оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, текстовете се връщат в НС.

Прилагането им би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

Според Радев законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, стига това да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

Това е третият път, в който Радев налага вето срещу мерки, подобни на приетите в този закон. Предишните два пъти са от 2017 и 2019 година, напомнят от прессекретариата на държавния глава.

За обсъждане са върнати текстовете, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Президентът оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес. Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в НС е необходимо и защото тези промени са гасувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: законветорадев
Още от Политика
Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
кулебистутката преди 2 седмици
добре, че има статия за радеффффф, че nygелите на ппдб да има срещу коя луна да вият след поредното унижение.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АРГУМЕНТИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ЗВУЧАТ АРГУМЕНТИРАНО И В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС ЗАЩИТАТА НА КОНСТИТУЦИЯТА!!! ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ПОЖЕЛВАМ ВИ ДА ПРЕДАДЕТЕ МАНДАТА ПРЕЗ 2027г НА СЪЩО ТОЛКОВА ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ КАТО ВАС!!!
20
2
 
2
 
! Отговори
Ф А Т М А К А , преди 2 седмици
добил известност като мистър кеш е пряко отговорен за събитията от последните 4 години , събития ,които ни влекат към дъното на болшевишкото му бла то....
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
пРезидентът Радев да каже името на бизнесмена с хотелите по морето, , който му е предложил простоКиро за министър в служебното правителство през 2021.
18
4
 
3
 
! Отговори
Всъщност преди 2 седмици
До Анонимен всъщност на платените *** все президентът НЕ им е виновен, защото и той е платен от същото място откъдето и те - Москва
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На платените проституттки все Президента им е виновен ! Койми *** у гащите ?-Президента ! Палячовци и Нацинални Предатели !
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съд за Радев!
15
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
наи важното е да не се дава бълг гражданство на чужди граждани и да не се продавазем земя на подобни иначе българия загива
14
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Всичко е ясно като бял ден - най-накрая има желание да се сложи край на изнудванията на "зелените", които са контра на всеки голям проект и за ради тях всички такива проекти се влачат с години, но Радев, бидейки руски слуга, не иска този инструмент за забавяне на развитието ни да изчезва и съответно налага вето.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев е за съд. Долно и подмолно подставено лице.
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев, с тези вета как ще насърчаваш инвестициите?? На това ли те учиха в Граф Игнатиево?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напъни ли има? Да отворим "държавата" /то такава почти няма/, за окончателно завземане от глобалисти, големите визионери, за допълнителни експерименти в областта на технологииге? Без много отговрности от администрациите ли? Предоставяне на територии, дори собственост на гражданите, с цел "екологично" оползотворяване на въздуха, например? Тези в НС защо още са "на работа"? Такива, които знаят, че ще ги уволнят, често вземат последни изгодни за тях решения. Същото се получава и в Брюксел.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали уж щяха да спасяват Корал, Иракли и Аркутино?
9
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Има го и обратното обаче. Преди седмица пуснаха снимка от началото на строежа на АМ Русе-Търново, където магистралата се строи на засята нива, въпреки, че земята е отчуждена отдавна :) Мошеничествата нямат край. Хем земята ти отчуждена и не плащаш рента, наем, хем произвеждаш нелегално :)
8
2
 
4
 
! Отговори
В тълковния речник преди 2 седмици
е редно думата "инвестиция" да бъде добавена като синоним на "експлоатация" и краен случай "робовладелство".
7
5
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Браво. Преди всичко природата. Доколкото разбрах от статията, ако аз есе та изора нивата, на пролет отида да сея, има вероятност чрез тоя закон тая нива вече да не е моята. Така ли е? Само защото срокът е малък и ако аз не разбера, че отчуждават земята, давам мълчаливо съгласие? Или бъркам нещо.
6
10
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 седмици
Крадев, а вето за тРуски паток кога? Плащаме ли 1 милион на ден заради теб ***
5
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
чехите, които купиха колт, купиха и щаер манлихер. тука румци коремното варди околната среда с пот на челото. или поне такава снимка са му избрали, деазнам #читалище
4
1
 
2
 
! Отговори
ааа преди 2 седмици
ще има мощеничества защото народа е яко про2ст и го допуска !
3
1
 
7
 
! Отговори
:( преди 2 седмици
а наърчаването на Боташ да има безплатен достъп до нашата газова мрежа и задължаването на България да им плати 3 милярда за достъп до газ, който няма да използваме... това е само цената за достъп без газа, е ОК *** гнусен.