Защо така страстно не искаме Турция в ЕС?

Отдалечава ли се южната ни съседка от заветите на Ататюрк?
Обновена: 14 окт 2010 10:17 | 13 окт 2010 14:15,
595
Защо така страстно не искаме Турция в ЕС?
Ахмед Давутоглу. Снимка: БГНЕС

Да си го кажем – защото ни е страх. При цялото ми уважение към каузата на патриоти, националисти (и Яне Янев дори) преводът на аргументите „против”: възраждане на Османската империя, асимилацията на българите, ислямизация, завладяване на икономиката и милото ни Отечество от турски капитали и пр., и пр. е еднозначен – страх ни е от силна и нереформирана Турция в ЕС. 

Защото тя е 16-ата икономика в света, населението й наближава 100 милиона и Турция би имала огромна тежест при вземането на решения в Съюза. А имиграционната тежест върху европейските икономики е предвидима и тя не радва никого.

И както се казва – не е от „семейството” – мюсюлмани са, а това в последното десетилетие не се възприема като плюс и вероятно политическата коректност и/или политическото лицемерие възпира бюрократите в Брюксел да го кажат в прав текст: страх ни е от последиците. 

Сбор от правила

Защото извън икономическите и политическите последствия има един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Когато говорим за християнска цивилизация, не става дума за религия, а за сбор от правила, върху които са построени европейският бит, всекидневният начин на живот и поведение. Политическите критерии за членство в ЕС, без да са обявени по този начин, изразяват точно тези правила. И Турция драматично не ги приема и прилага. Политически, ако щете и културно, и битово, Турция не е готова за членство. И вероятно в рамките на едно поколение няма да бъде.

Защото „Ще ви удавим в собствената ви кръв” е изречение на турския премиер по повод акция на кюрдски терористи. Но все пак в Турция има съд и дори Путин не си е позволявал подобен израз (той само заплаши да издави терористите в клозета). Представяте ли си Джордж Буш да обявява войната срещу Саддам Хюсеин с тези думи.

Този месец в Турция пуснаха от затвора деца терористи (я пак прочетете това изречение). Съветникът на премиера има три жени и скоро ще бъде отново щастлив многоженец. Миналата година Германия беше разтърсена от убийството на девойка, която имала приятел немец, а баща й и братята й извършили екзекуцията, защото имала сексуални отношения. 

Далеч от заветите на Ататюрк?

Самите управляващи в Анкара са под подозрение, и то не от Брюксел, София или Париж, а от проевропейския елит на Турция, за който Реджеп Ердоган не е светски политик, следващ, ако не друго, то заветите на Мустафа Кемал Ататюрк, който е виждал Турция като част от Европа.

Основните страхове са, че управляващата Партия на спасението и развитието се опитва да подкопае турската светска система. Колкото и ПСР да се представя като мюсюлманската версия на европейските консервативни християндемократически формации (дори депозира кандидатурата си за членство в ЕНП), тя е партия с ислямистки корени.

На практика цяло едно поколение от турския елит, който вярваше в прозападната ориентация на страната, демократизирането на политическата и обществената система, от 2002 година, откакто управлява партията на Реджеп Ердоган, е маргинализирано. 

Амбициите, както и самоувереността на Турция безспорно са подхранени от стратегическата позиция между Запада и Близкия изток, членството в НАТО и специалните отношения със САЩ, дипломатическата им роля спрямо Иран и Ирак, и най-вече милиардите инвестиции, идващи от Персийския залив.  Оттук и самочувствието за доктрината „Давутоглу”, формулирана в едно изречение: „Ще направим Балканите, Кавказ, Близкия изток заедно с Турция средище на световната политическа сцена. Това е целта на външната ни политика в бъдеще и ще я постигнем”. 

Оттук и самочувствието на управляващите да заявяват: „Ако вие не ни приемете, ние отиваме там, където са големите пари, а не правилата и отговорностите”. Впрочем един от най-светските политици на Турция, Месут Йълмъз го намекна и в София миналата седмица.

Какво да правим ние?

Дотук за Турция и да видим какво ще правим ние? Ще гласуваме ли на референдум за членството на Турция в ЕС? И ако „да” – защо? И какво ще постигнем?  

Ориенталистът Валери Чуков казва в интервю: „Нито един български министър-председател няма да каже: Ние сме против членството на Турция в ЕС. Но всички си го мислят”. Така си е. 

Помните ли, че в първата кампания за Европейски парламент ДСБ имаше едно голямо НЕ: „Не на неподготвена Турция в ЕС”. Тогава даже им се чудехме защо не си гледат „българските работи”. 

Само четири години по-късно ВМРО успя да намери точно 322 526 души, които подкрепиха подписката против членството на Турция. Ако добавим там електората на „Атака”, на РЗС – само дотук стават непренебрежимо много. Ако се съди по настроенията в цяла Европа, резултатът от това допитване май никак не е (не)предвидим.

И въпреки всичко написано дотук, и въпреки каузата на ВМРО си позволявам да мисля, че става дума за съживяване на един политически проект, а не за истинско намерение да спрем Турция по пътя й на европейска интеграция. Но демокрацията е в процедурите и представителството на народа в парламента ще трябва да реши какво ще правим.

Ясно е какво ще кажат и направят Атака, РЗС и ДПС. Вероятно БСП ще се възползва от възможността да обвини ГЕРБ и десните в популизъм, фашизъм, ксенофобия и още поне десетина неща. Истински важен е въпросът какво решение ще предложат ГЕРБ и десните партии? Трябва си кураж да се противопоставиш на толкова силен натиск и да действаш днес в името на дългосрочните последствия. 

Защото кой печели от този сюжет, взет направо от „Под игото”? Върхушката на ДПС. Да, със сигурност и ВМРО, и Атака, защото, нали, идват избори. 

Но, от друга страна – и това ми се струва по-важно – какво става със съживеенето ни с близо 1 милион етнически турци, ако започне страстна пропаганда в стила „турските изроди обесиха Васил Левски” и „изклаха дедите ни” (цитати от Волен Сидеров). 

Какво е по-добро за България – ислямизираща се Турция, загърбваща западните ценности? Турция, която открито би подкрепяла „Мюсюлманските братя”, Хамас и „свещената война срещу неверниците”? 

Убедена съм, референдум за членството на Турция ще донесе ползи на определени политически лидери и в този смисъл разбирам тяхното усилие. 

В крайна сметка всичко е в дозата – да, България НЕ трябва да подкрепя членството на нереформирана Турция в ЕС. Да, България, както и ЕС трябва да подкрепя европейската ориентация на Турция само и дотогава, докато Турция върви по пътя на реформите. Това е натискът, който страната ни е длъжна да прокарва като член на Евросъюза, защото това е и нашият, български интерес.

И, това, ако щете, е начинът да се спре възраждането на империята, експанзията на Давутоглу и ислямизирането на Балканите. И това може и трябва да бъде заявено от политическото ни представителство, не само в рамките на този мандат. Но ако може – нека не палим юргана заради бълхите в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Още по темата: референдум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
1
 
1
 
! Отговори
djenap hasan преди 13 години
ne razbiram slednoto,zashto si milite che iskame da vlezem v ES ...koe vi dava povod da mislite taka? turciq naistina nee gotova za evro talpata,te idvat v turcia kato turisti i nie mnogo lesno se spreqatlqvame sas tqh,no te neshto ne mogat da nauchat turski na byrzo,a nie govorim tehnite ezici do edna stepen,te ne iskat da nauchat nashiq,nie poznavame pone malko tqhnata religiq a te nashata vyobshte,tova e obidno ot tqhna strana,ne e nesme gotovi da jiveem stqh, mislq che i te ne sa...
546
0
 
0
 
! Отговори
nfvonz преди 13 години
xy7NBP <a href="slimhallgems/">slimhallgems</a>, [url=kswydjqxxngc/]kswydjqxxngc[/url], [link=xnzagicxzxxe/]xnzagicxzxxe[/link], ldpibpasoirm/
545
2
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Защото турция не принадлежи в Европа нито географски , нито културно!!!!! Да си правят съюзи с талибаните около тях!!!!!!!!!
544
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do 513!! KOI E RABOTODATEL V EVROPA?????TI LUD LI SI BE NALI GI GLEDAM TUKA TURCITE S PO 10 DECA I NA SOCIALNI POMOSHTI I NEMOGAT DA PISHAT I DA CHETAT I E PALNO S KRIMINALNI.NORMALNO LI E DA JIVEESH 30 GODINI V CHUJDA STRANA I DA NE MOJESH DA I NAPISHESH IMETO PRAVILNO.NIAMAM NISHTO PROTIV TURCITE OBACHE FAKTITE SA SI FAKTI...
543
3
 
7
 
! Отговори
stan преди 13 години
Vaprosat e sledniqt: Trqbva li da vkarame v Evropa tezi, koito predi 600 godini ni izkaraha ottam??
542
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ***! НЕ НА ТУРЦИЯ!
541
2
 
18
 
! Отговори
galina преди 13 години
..."близо 1 милион етнически турци"... колко от тях са с българско самосъзнание и национално самоопределение като българи?! Ако не е агресивната политика, която им внушава друго, аз съм убедена, че тези хора имат българско национално самочувствие. На тях няма защо да им се крещи, че са обесили Васил Левски. Просто трябва да се постави извън Закона етническата партия, която ги манипулира.
540
0
 
7
 
! Отговори
ина преди 13 години
колкото и да е похвално твоето усилие и колкото и да ми е мъчно на мен, те наистина са много напред в доста отношения - ще спомена само едно - университетите и нивото на учените и преподавателите по редица дисциплини. те са в добрите западни университети, институти, списания и т.н. а ние сме си вкъщи, гледаме реджеп иведик и се тупаме в гърдите като един наш стар сънародник описан някога...
539
13
 
9
 
! Отговори
Nostradamus преди 13 години
NIKOGA NIKAKVO DOVERIE V TURCHIN !!!
538
7
 
4
 
! Отговори
Atatjurk pasha преди 13 години
Do turchetata ot foruma:Chetete i se ogramotjavajte, che izlagate izlaganoto veche.
537
6
 
1
 
! Отговори
DO ATATJUUUR преди 13 години
KAKVO KACESTVO MI GOVORIS IZLIZAL li si ot bilgaria niakoga
536
5
 
4
 
! Отговори
OSMAN PASA преди 13 години
zaradvah se ce poznavas dori ivedik sledite ni mnogo ot blizo kakto vsicki verno e ce turtsite v bilgaria sa bedni 10godini sim rabotil tyutyun v bilgari no da ti kaja az se gordeya s tova ce nie turtsite sme trudolyubivi i vie go znaete no ni sravniavate s *** nie ne kradem gospod vsicko vijda az sim turcin no ne vijdam razlika mejdu *** i poveceto bilgari
535
1
 
6
 
! Отговори
Османе преди 13 години
Османе ако някога си бил в България ще видиш че 25 процента турците са бедни и 26 са *** ! така че не говори нищо,виждаме ви вие колко сте напред ... всички сте на едно ниво със най известния турчин "Реджеп Иведик"
534
3
 
1
 
! Отговори
Абе преди 13 години
Абе как можа Русия да остави Турция след като си взехме нашите страни,да бяхме се обединили Бълканският полуостров и Русия да ги заличим от света и историята
533
3
 
3
 
! Отговори
Atatjurk pasha преди 13 години
do Osman pasha:Ti moje da ne iskash, no mushmuroka ot gornata snimka, Erdogan i Gjul iskat. Kaji im go na tjah. Osven tova pogledni statistikite za standarta i kachestvoto na jivot. Turcija e mnogo po-nazad ot Bulgaria.
532
3
 
7
 
! Отговори
OSMAN PASA преди 13 години
Според статистика, приложена към доклада, България е най-бедната от държавите членки на ЕС, като 51% AZ ne iskam da vliza turtsia v evropa turcin sim ne iskam stranata mi da e v edno nivo sis dirjava koyato mizeruvat i sis taya statistika se radvat ce sa v evropa v evropa ima povece ot 6 miliona turtsi kolkoto vaseto naselenie i poveceto sa robotodateli pri koito mnogo bilgari backat tezi koito sa bili v evropa znayat dobre tova
531
1
 
5
 
! Отговори
DOKTOR преди 13 години
NE SME HARESVALI ISLAMSKIA MORALEN MODEL I PREDI 600 GODINI,N E GO HARESVAME I SEGA.IMAME SI DOSTATA4NO MORALNO UVREDENI HORA ZA DA SI VNASJME OT TURCIA PEDOFILI,PEDERASTI ,DISKRIMINATORI I TERORISTI.VSEKI DA SI VARVI PO PATJ.PAK OBAMA KAT TOLKOZ GI ISKA DA SI GI VZEME V AMERIKA.
530
9
 
6
 
! Отговори
Nostradamus преди 13 години
NA TURCHIN NIKOGA NIKAKVO DOVERIE !!!
529
1
 
0
 
! Отговори
Nanev преди 13 години
Мисля че правописът ти, отговаря на въпроса.
528
0
 
2
 
! Отговори
Geograf Sakatchiev преди 13 години
Nikakva geografiya. ES ne e geografiya a politicheski sayuz. Vijte Kipar na 5000 km ot Evropa. Zavrete ya tazi geografiya nayakade i razsajdavayte ne s omraza a sas glaite si.