Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
6
 
! Отговори
nikola преди 13 години
Че те никога не са претендирали, че има македноска държава - точно както и всички съседни държави:)
253
0
 
16
 
! Отговори
юнака преди 13 години
да и сърбите презнаха че няма такава нация-македонец.
252
1
 
7
 
! Отговори
сстоянов преди 13 години
До Анонимен 259.И къде ти овча главо слънчасала,видя този велик превод според който славяни било равно на роби от латински!?!?!?Я дай линк да видя къде и как превеждаш!!!
251
0
 
10
 
! Отговори
сстоянов преди 13 години
Най-после се усетиха сърбите!!!
250
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** нещастен.......
249
1
 
11
 
! Отговори
Morena преди 13 години
Дам, затова анадолска пуйко /Turkey/ славяни, гърци, българи и арменци са ви притопили...ха-ха истинските турци са с монголидни черти и тъмен цвят на кожата, а не руси със сини още остава на ви христианизираме и това ще стане :)))
248
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 259-славяни сме, ти ако не си славянин, това си е твой проблем, и не налагай твоята идентичност на другите!
247
1
 
10
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
За радост или не ....Славяни сме ....лошото на Българите е че обичат да се сменят....едни от нас се правят на Турци....други на Власи и румънци....трети на македонци и гърци...абе такъв ни е народа ....но славянското си е в нас доказва го манталитета ни, езика ни , цялата ни култура ....сега новата мода е да се правим на траки....които са били живели тук преди 3 хил години ("Една от хипотезите за произхода на траките предполага, че са дошли от североизток около 1500 г. пр.н.е.," ...демек от къде
246
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо ние българите, не сме славяни, факт е че сме носители на култура и цивилизация от преди хиляди години и сме давали път на племенните строеве по пътя си (славяни-роби от латински)! Това че сме създали така наречената славянска цивилизация не ни прави славяни! А относно за сърбите, половината територия, която населяват е и чисто българска и това не ги прави чукчи, апахи и даже сърби (всеки сам може да се досети, какви са и защо приличат, толкова на нас)!
245
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе хора, скоро няма да има националности или раси, ще има хора и *** хехех :), може и за цвят някой извънземен.
244
8
 
7
 
! Отговори
Ние сме братя преди 13 години
Трябва да се подкрепяме със Сърбите....та ние сме като един народ.....искаме не искаме....все ще сме заедно
243
0
 
13
 
! Отговори
Българин! преди 13 години
Много добра първа стъпка само да не е подмолна,то е ясно колкото и да не се иска на някои че със Сърбите имаме много общо ,и мисля че има какво да ни дължат или по точно за какво да се замислят към България,която никога не е имала лошо отношение към Сърбия.
242
0
 
38
 
! Отговори
stg преди 13 години
факт е че сегашните гърци нямат нищо общо с древна Елада но въпреки това си спомням че гърците са измислили секса а римляните са го усъвършенствали като са включили в него и жени
241
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Timeo Danaos et dona ferentes" - Страхувам се от данайците и когато носят дарове.
240
0
 
3
 
! Отговори
mini-me преди 13 години
европа, какви сме точно ние българите, кажи ми да си знам мястото. защо си научил български? ти от кои си?
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, което не можа да се случи преди 20 века - да се обединят човеците ще се случи, случва се даже, макар и трудно. Всички заедно към светло бъдеще.
238
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ам то хубаво не е гръцка, ама що така прилича на гръцката азбука. Учудващо, нали? Жокер: Гръцка азбука - Латинска - Кирилица.
237
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, как искам всички балканци да забравим какво е било и да започнем от нулата. Кой на кого бил направил мръсно и т.н., да остане назад. Искам като отида в Сърбия или Гърция, да ме посрещнат с "Добре дошъл, съседе", и обратното като дойде грък или сърбин ние да го посрещнем така. И въобще, където ида отидеш на тоя свят човек за другия да е човек, а не някой друг дошъл от някъде си със "зили намерения".
236
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бравооооо
235
3
 
17
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Успокоих се-щом *** неграмотен като теб ни съжалява!Ужасно щеше е ако се чувстваше един от нас!