Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
23
 
5
 
! Отговори
европа преди 13 години
злоба нема , има съжаление , съжалявам ви . какво пък ...истината понякога боли , точно затова на българите трябва да се напомня какви са ... за да си знаят мястото .
233
4
 
12
 
! Отговори
Марк 244 преди 13 години
Не се ли подвизаваше ти под името "Хейтър", а *** нещастен?Не те ли псувах подобаващо преди известно време, а?Не си отишъл да си прегледаш възпаления от злоба мозък!Но внимавай, че може главата ти да се пръсне, като гнусен цирей от напращялата отвътре злоба!!
232
42
 
5
 
! Отговори
европа преди 13 години
ха ха ха голям смях ,чета коментарите отдолу и се смея , българите не се видят какви са ,каквт *** ... тръгнали както винаги другите народи да оправят ,били то ... били онова ...накрая нищо ,нещастно племе !
231
1
 
21
 
! Отговори
Кочо преди 13 години
Ставрос е толкова грък, колкото аз съм Ленин. хОМОвче е, това дежурното дето ака редовно тук. Не му се връзвайте на фиромските глупости.
230
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Слава Севрюкова предсказва, че в труден момент за България в бъдещето сърбите първи ще ни подадат ръка.--------------- Ако проучите какъв е произхода на фамилията Севрюкова, веднага ще ви стане ясно.
229
2
 
33
 
! Отговори
Да вярваме ли? преди 13 години
И в Македония ще запеят друга песен. Но не защото са се осъзнали и съжаляват за вероломството си, а по много проста причина : и двете държави драпат да влязат в ЕС. А Македония тепърва ще се бори и с поалбанчването на големи нейни територии. И помнете, че пак ще се опитват да ни изиграят, ще намерят начин, защото им е навик, а ние сме доста благодушни и прощаваме. Така че, умната, и да имаме едно наум. Не ми се вярва, че изведнъж станаха толкова благородни и то - официално!
228
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изключително примитивна е омразата на НЯКОИ българи към сърбите. Съседи сме, в края на краищата, славяни сме, страдали сме доста и двата народа.Тъпо е да се припомня историята - и двата народа са правили много грешки - политически и др. Нека това остане в миналото - стига злопаметност.А Слава Севрюкова предсказва, че в труден момент за България в бъдещето сърбите първи ще ни подадат ръка.Защо на Балканите е толкова трудно да се проявява добронамереност. А за омразата мярка няма!
227
8
 
23
 
! Отговори
левскар преди 13 години
За съжаление гърците са преди нас всички на балканският полуостров,а за още по-голямо Сърбите са яли толкова бой от Българите,че в Сърбия има една приказка"...бие кат бугарин..".Жалкото ,е че след 1СВ разбиха Австро-Унгария,и създадоха от васалните и княжества Югославия,а на всичкото отгоре след 2СВ я дадоха на Сталин,защото Чъчил не е *** ,запази си морето и юга ,мечтата на всички Руски царе,и след това генерални секратари е излаз на Средиземно море
226
2
 
7
 
! Отговори
... преди 13 години
236,Все по малко и по малко...Скоро ще започне обратният процес...Само седи и гледай!Дано само гъзовете на нашите моми не се раздуят :)
225
2
 
19
 
! Отговори
До 236 преди 13 години
Дамм и по същата тази причина 70% от тях се връщат кълнейки държавата ви и още повече ДЕБЕЛОГЪЗИТЕ ВИ ЖЕНИ.Всеки знае че гърците са стиснати,не са единични случайте в които се държат с работниците като с роби и не им плащат.На мястото където работя са забранени контакти с гръцки фирми или такива на ,които ръководството им е гръцко-вади си изводите
224
12
 
2
 
! Отговори
до 225 преди 13 години
и въпреки тези факти, много наши сънародници отиват там да работят през лятото...
223
1
 
39
 
! Отговори
ДО СТАВРОС преди 13 години
Хахахахах недъгав *** си ми ти.Смешно момченце що се отнася до музика и литература ние сме дали толкова на света колкото вие никога няма да дадете.Не случайно в космоса лети не гръцки гюбек а БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПЕСЕН.А каква е вашата народна музика-узо и счупени чинии.Вие сте доста мързелива и безлична нация И НАСКОРО ВИ ГО КАЗАХА ОТ ЕВРОПА,така ,че чети кротувай и не мисли.
222
9
 
17
 
! Отговори
СЛАВ преди 13 години
Относно спора за произхода на Кирил и Методий.Майка им е славянка от Солунска околия,а баща им византиец.А за самосъзнанието им никой не може да каже,но по-скоро то не е било българско.Глаголицата е създадена от Кирил по поръчение на византийския император,с цел приобщаване на Великоморавия към Византия и покръстване.След смъртта на Кирил и тази на Методий, учениците са изритани от Великоморавия,но стигат до БЪЛГАРСКАТА крепост Белград,оттам до Преслав и ето я кирилицата.Справка - История на БГ
221
1
 
4
 
! Отговори
xaxax do 222 преди 13 години
Ти явно не си много грамотен? Без класици и умени, я си напрегни гумената топка дето се е навряла в черепа ти и помисли малко... *** :D
220
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Србиjo,не щем да се "сърбизираме" и ние,не го ли проумяхте?Яжте се,карайте се,плюйте се с всичките си съседи,НИЕ НЯМА ДА ВИ СЕ ВЪРЖЕМ И ДА СТАНЕМ И НИЕ КАТО ВАС!Ясно ли е?
219
1
 
42
 
! Отговори
до ставрос груевски преди 13 години
Ставрос, ти си гадина и ***! *** със самочуствието на аероплан! И най-добре е да спреш да пишеш на кирилица, която НЕ е гръцка, пък и не забравяй, че гръцката писменост е заимствана от финикийската!
218
0
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
ставрос,и вие гръцки драскачи,практикувайте си древната мъжка любов,въртете си мазните ''тръбици'' на европа и не се занимавайте с ''варварите'':)))
217
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
към 227: добавка за 224 тезата: по-точно следното:А що се отнася до гърците-това е изкуствена нация от православни албанци, роми и турци! Преди 19 век не е имало гърци. Древните елини нямат никаква връзка с днешните гърци! това може да го измисли само болен човек, който не познава историята. по същата логика ирландците са микс от будисти румънци, марсианци и жени-македонки. днешните ирланди нямат нищо общо с някогашните ирландци. също толкова тъпо и олигофренски звучи, нали?
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
прав е 222 донякъде. кирилицата е заимствана калиграфически от гръцката азбука, като са добавени липсващите звуци в гръцкия (гърците имат силно ограничена фонетика, и не само там са ограничени). например такива букви са Б, Ш, Ъ, Ж и така също Ц, Ч, Ш а също и Ю и Я. латиницата също е заимствана по подобен начин.224 може спокойно да съперничи на македонците по олигофрения и научна фантастика с тезатата.222 - присмял се балкански *** на други 2 балкански *** ...
215
1
 
20
 
! Отговори
Браво преди 13 години
Поздравления на редкаторите, че са поместили тази статия. Чета Днес.бг от няколко години и това е може би най-хубавата статия, която съм срещал в този сайт. Отново поздравления!