Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
10
 
8
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
Мда-не е здравословно да спориш с дилетанти! Някой си сравнява съветските с американските танкове! Абе, ахмак-САЩ имат през 1940г. лятото, войната е започнала-цифром и словом 400 танка, а по същото време миролюбивият СССР е имал над 15000 танка! Американските танкове тогава представлявят допотопни ***, които нямат аналог в света! Друг някой си твърди, че най-голямата танкова битка в историята се е разиграла на Курската дъга, щото така са му набили в съзнанието комунистическите агитатори!/
197
4
 
11
 
! Отговори
до 192 преди 12 години
Ти имаш ли представа какви са били съветските и американските танкове по онова време? Нещо подобно на китайски реплики на танкове... като са ги пращали на война половината няма да стигнат по технически причини до фронта. После половината от тях ще имат проблеми с оръдието и в един момент няма да работят... и накрая остава една четвърт реално работеща... Докато при немците силата им е била в качествените и бързи танкове... така че ходи чети малко книги и после си пиши глупостите...
196
20
 
18
 
! Отговори
абе кво ме кръщавате преди 12 години
че руснаците без помощта на съюзниците щели да победят Германия ! Нали ги видяхме ,докато германците бяха машинизирани ,руснаците си транспортираха оръдията с помощта на животинска тяга ! Кво сте станали да се правите на големи военни специалисти !
195
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-голямата танкова битка в световната история е при Курската дъга - около две години след нахлуването на Вермахта в СССР.
194
2
 
48
 
! Отговори
шофи преди 12 години
При Хитлер и Гьоринг влиза Гьобелс. Гьоринг казал: Решихме да застреляме 5 млн. еврей и 5 хипопотама, и Защо 5 хипопотама? питал Гьобелс. Хитлер рекъл: Аз казах ли ти, че за еврейте никой няма да попита
193
12
 
8
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
Водени от класическото правило, че за отбрана е нужно 1/3 от количеството на нападащата страна,то на Сталин са му били нужни за успешна отбрана около 1300 танка! И въпреки това в най-голямата танкова битка в световната история на територията на Югозападния фронт за времето 23-27 юни 1941г. СССР търпи съкрушително поражение,най -голямо в световната история! При 8-кратно превъзходство!
192
15
 
12
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
На 22 юни 1941г. агресорът Хитлер влиза в СССР с около 3700 маломощни танкове и танкетки, а миролюбивият Сталин има на разположение над 25000 танка, които превъзхождат немските, а една част от тях нямат аналог сред немските PZ-1 -PZ-2 PZ-3 PZ-4 ! Тогава Германия няма изобщо ТЕЖКИ танкове!/който разбира поне малко от танкове-ще разбере веднага!
191
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1 юни 1941г СССР е произвел общо 30000 танка, срещу 8000 на Германия. Слабата съветска икономика изнемогва и е пред фалит - единстения изход за Сталин е войната.
190
7
 
40
 
! Отговори
do189 преди 12 години
И за първата и за втората световни войни има данни,че Германия е здраво спонсорирана финансово от САЩ,има данни,че американците са знаели една седмица преди нападението над Лърл Хърбър но са оставили тяхните войници да бъдат убивани от японците и да се набъркат във войната,а тя означава огромни печалби за някои кръгове.
189
5
 
40
 
! Отговори
1 преди 12 години
Твърде много неща са изопачени за Втората световна война - коя е причината за нападението на Германия над СССР, истината за "холокоста", ролята на САЩ, приноса на Обединеното кралство в общия съюз, кой провокира и Първата световна война...изобщо историята е писана поръчково и много работи са били скрити - напр. мита за Хатинската гора /избитите полски офицери се приписваха на германците, докато руснаците чак след 50 г. си признха/ и много, много други...Англичаните са най-подлата нация в света.
188
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз пък помислих че става въпрос за микровълновата фурна :(
187
9
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: LehrИ преди, и по време и след войната Германия е зависела от евреите.Не само след войната е имало дипломатически совалки между Германия и Израел.И през Първата Световна Война много евреи са били в немската армия.
186
1
 
6
 
! Отговори
do185 преди 12 години
Защо ти да не разбираш повече от руски оръжия?И второ Симонов го издават след смъртта на Сталин и свалянето на култа към личността му.След това е е свидетел на събитията като военен репортер.
185
8
 
9
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
Константин Симонов е всеизвестен комунистически лъжец, за което е удостоен със 7 Сталински награди! Разбира от въоражение ,колкото *** от кладенчова вода!
184
2
 
23
 
! Отговори
до сибянкя преди 12 години
Истина е ,че Т34 е създаден 1939г,но има и друга по важна истина,че цветът на руската армия и икономика е в трудови лагери 1935-1937г/по подозрения в подготовка на преврат срещу Сталин/Руската армия не е превъоръжена и наистина посреща немската армия/зад която седи икономиката на цяла Европа и доста колонии/ с конски подразделения и винтовки.Има една много хубава трилогия на К. Симонов,,Живи и мъртви",,,Хората не се раждат войници",и ,,Последното лято"Тези факти не омаловжават руските победи.
183
4
 
15
 
! Отговори
Lehr преди 12 години
Саботажните действия, колкото и да са спонсорирани от Чърчил, а по-скоро са плащани с американски долари, нямаше да решат хода на войната.Лошото е, че и до днес, макар и силна икономически, Германия не е независима страна. Тя не е в състояние и до днес да вземе самостоятелно важно решение, а педалът вестервеле току литне до Изсраел да изрази , макар и двусмислена подкрепа.Защо САЩ нямат *** за външен министър, а?Жалко, за Германия - победена и унизена и до днес. Управлявана от еврейска ръка
182
16
 
9
 
! Отговори
Dumb BG преди 12 години
След войната руснаците нямат "агресии" щото едва дишат от глад и водката е по-важна, пък и социализЪма... А Америка е работлива и има 170 агресии... Между другото, как ги изчисли бе, пич? Гугълова ли ги или пееш бабината cи трънкина? Наистина ми омръзнахте и си лягам, шментикапелковци.
181
6
 
13
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
за създаване на масово серийно производство! Така Т-34 е въведен в редовно производство на 19 12. 1939г. ! След 22 юни 1941г. въоръженията само се МОДЕРНИЗИРАТ! И танк Т-34 е най-добрият танк за всички времена и народи!
180
3
 
5
 
! Отговори
Спомен преди 12 години
До 175Забравяш: ГДР, Унгария и Чехословакия. Конфликтите в Африка, там живата сила е била от Куба, а оръжието и инструктори от СССР. Северна Корея (войници от Китай, оръжие и инструктори от СССР), Виетнам същото и т.н.
179
9
 
6
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
Лелеее-колко *** има по земята българска! Има нещо изтрещяло у тоя народ! Един пише,че СССР е започнал войната с коне!? Абе ***-ако това беше вярно-цветът на съветската научно-техническа интелигенция щеше да гори с неугасим пламък по пещите на крематориумите, щото другаря Сталин си е имал твърди и установени изисквания за тези неща!100% от всички оръжейни системи на СССР са създадени ПРЕДИ Втората световна война, или са били на чертежи и на малки ,опитни серии, които са основа