Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
5
 
! Отговори
A4o преди 12 години
Еврей, турци , *** , да , да всички за имзет, а що не поитате европейците какво мислят за нас българите ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
137
11
 
1
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
Америка концентрира голяма част от световната икономика в себе си, но тя НЕ Е световната икономика. Каквото и общо да има това със спонсорираните от еврейството комунисти и извънземни. Аз не мрънкам за Холокоста - както виждаш, едва сега го споменавам за пръв път. Но така или иначе не задължително един човек да е евреин, за да мрази кафявата *** с пречупените кръстове, но това чак сега го осъзнавате. Престъпленията им се простират много отвъд геноцида над евреите.
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво точно са търпяли евреите, би ли пояснил?
135
6
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
за другото е спорно но Узиел Гал е прав за едно - странно как хора изгледали 2 филмчета от замунда стават световни експерти по еврейска конспирация и т.н. много е удобно да има ЕДНА групичка за мразене, ама на кой му изнася това ако се замислите ще виждате малко по-далеч
134
0
 
1
 
! Отговори
Интерполация преди 12 години
И кой е виновен че евреите дълго време са търпя ли повече от ....... години и от българите защо и Вие мрънкате ?!
133
2
 
14
 
! Отговори
AnonimEn преди 12 години
DEUTSCHLAND UBER ALLES
132
2
 
11
 
! Отговори
Иво преди 12 години
А турците, комунистите и царистите кой ги спонсорираше, ***? Цялата османска икономика е била ваша. А за Сюлейман Паша да споменавам ли какъв е и откъде е?
131
1
 
20
 
! Отговори
реалист преди 12 години
А сега малко история:Германците са били готови с изобретяването на атомната бомба, но за целта им е трябвало тежка вода! Те са притежавали тежка вода, но тя е била направена в Норвегия и при неиното транспортиарне , англичаните потапят немските кораби, щото аланглетата са подразбрали , че се крои нещо голямо , дори са бомбадирали грешен град в Норвегия , само и само за да не разберат Германците, че те знаят! Просто много малко им е оставало, това е най важният момент в цялата война!!
130
0
 
3
 
! Отговори
до EU преди 12 години
Англичаните и по-късно амитата са сковавали доста немски сили в Норд Африка , Франция и Кригсмарине в Атлантика... в течение на войната все по-големи въздушни сили са отделяни като ПВО на Райха вместо на Източният фронт
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Узиел, наистина не ги разбираш нещата. "Американската" финансова система е ЕДИСНТВЕНАТА в момента в света и тя е по-скоро световна финансова система. Няма друга. Не виждам смисъл да дискутирам темата с теб повече, нямаш достатъчно познания по въпроса.
128
0
 
8
 
! Отговори
varna преди 12 години
Ако операция Seelowe беше проведена сега щяха да са немска провинция...ако Хитлер не беше се самопрецакал.
127
11
 
1
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
116, не ми се прави на голям икономист, моля ти се. Не мисли, че като си прочел няколко книжки вече ставаш за брокер на Уолстрийт. Американската финансова система е калпава, но първо, че не е единствена в света, и второ, че за това не са виновни само евреи. А тоя дето пита кой му бил виновен - сам си си виновен. Търпяли сте турци, царисти, комунисти и какви ли още не на власт и нито веднъж не сте се обадили. Било ви е добре да сте скотове, затова и днес сте такива. И сега ви е добре.
126
1
 
22
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Лихвата, ***, е кражба! Във Византия лихварството се е наказвало със смърт. И никой нормален човек няма да се сети да налага една кражба като нещо нормално. Аз не искам да изкарвам парите си по този начин, искам чрез нормална работа (и го правя). Затова не ми давай *** примери. И не ми казвай кой е мързелив, щото като ви накараха да копаете въглища, оревахте целия свят.
125
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно е как господата като Узиел Гал пропагандират с голям плам идеите на конкуренцията, естествения подбор, правото на по-силния да се налага, но когато те са тези, които получават от това лекарство, оревават целия свят и се изкарват първи жертви...Неща като толерантност, полезност за обществтото, общ напредък, контролиране на алчността, разбиране на проблемите на другите, не са познати на някои хора, но когато те са потърпевшите, всички трябва да им съчувстват и да ги разбират...странно
124
3
 
20
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Много са лоши тези немци , каквото са изобретили или направили е най-качествено и най-стойностно!Всеки , който плюе немците в този форум, или кара немска кола, или има в къщи немска техника, или жена му използва ел. уреди,козметика и аксесоари!Двигателят на ЕС , това е Германия!Просто си представете Европа без Германия?В спорта,културата,техниката,медицината и икономиката ние сме номер 1!Да живее Германия!!!
123
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Защо си мислите , че ако Хитлер беше победил , щеше да е по зле при него ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
122
0
 
19
 
! Отговори
Steelman преди 12 години
Какви тръби,какви цеви и заводи за огнестрелни оръжия бее..??? На масонът Чърчил са му се разтреперели гащите от страх, пред моща на Сталин в края на войната,като си е давал сметка,че ако германците са били затруднени за превземането на Англия,то за руснаците това не би било никакъв проблем ако искат да се разправят докрай с истинският задкулисен виновник за трагедията на 2-та СВ и дава всенародни тържества,не толкова от радост от края на войната в Европа,а от решението на Сталин да прехвърли армийте си от Берлин на източният фронт за победа срещу Япония!
121
11
 
2
 
! Отговори
EU преди 12 години
Ей 41 цяла Европа е немска. Цяла Европа работи за Вермахта.Чешки танкове,френски оръдия и български палта.... и ПАК руснаците стигат Берлин.Руснаците са сила неразбораема за дребните ви душици.
120
2
 
4
 
! Отговори
Отворено общ преди 12 години
И кой е виновен за жалкото ни положение сподели на нас мрънкащите и неуки моля ....
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия и Австрия естествения прираст също е отрицателен. Да не би комунистите да са виновни и за това? Че са отвратили цял един народ от собствената му държава съм съгласен ама с прираста нямат общо.