Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
12
 
! Отговори
Lehr преди 12 години
Що се отнася до евреите - е те тия, без да са си мръднали пръста, се оказаха победители във войната.Еврейската конспирация е абсовютна истина, но тя важи за корумпирани политици, каквито са сегашните в България. Те работят с пари, ама хич не са щедри. Като купиш премиер, едно вице-дянка и един външен министър - останалите ряпа яли.Америка, обаче, е единствената страна, възползвала се от евреите, макар и за сметка на много други народи, буквално дадени на евреите за да смучат кръв.
177
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Добре де, щом статията е плоска, да добавя и аз нещо.Освен тези заводи, лично Чърчил създава свръхтайната организация Special Operations Executive [SOE]. Тяхната задача до голяма степен прилича на тази на нашите и други партизани - да извършват всякакви саботажни действия в тила на врага. Разликата обаче е там, че когато имаш официалната подкрепа на правителството и лично на Чърчил, не се пестят средства, обучение, тренировки, оръжие и оборудване. Чърчил създава цяла академия за диверсанти!
176
2
 
8
 
! Отговори
Lehr преди 12 години
Статията е плоска, "жени под 50 г." сглобявали пушки и т.н.В резюме моето мнение за коментарите:Русия, или Съветския съюз не печели войната само с числено превъзходство. Не забравяйте - в такава критична и дълго продължила война важи (за съжаление) правилото - по-силният печели.Хитлер лично, а и близкото му обкръжение, са допуснали фатални грешки, най-важната е подценяването на Русия и липсата на адекватни знания за нея.Въпрос, на който нямам отговор, е защо белогвардейците не успяха???
175
7
 
19
 
! Отговори
до170 преди 12 години
Много си далеч от истината,ако германците не бяха пуснали вторият фронт/Англия ,Америка,Австралия и ред др./Считай ,че руснаците бяха направили социализъм във Франция ,Белгия,Холандия и др.Те започват войната с коне а е завършват с най добрите и най много оръжия,Т34, Ла5,Ил2.След войната руснаците имат само една агресия Афганистан,а американците 170,
174
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четейки ежедневните новини в БГ, понякога ми се ще нашите съюзници в две войни да ги бяха спечелили!! Може би много от нещата и безумията в нашата мила родина нямаше да се случват!!
173
0
 
10
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: аз_скелетаБе не знам дали само от евреи е правена Уикипедията, но със сигурност знам, че не е правена от македонци, щом в раздела на македонски език не пише, че Самуил е македонски цар, както би трябвало да се очаква!!!
172
3
 
13
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
171....същото стана и с Радко Младич ли как се казваше...трябваше медал да са му дали и да е национален техен герой, те го съдят ?! Защо защото е защитил народа си от онази мюсюлманска напаст която завладява наред ли?
171
5
 
7
 
! Отговори
Dumb BG преди 12 години
Тъпите американски бози удариха Милошевич по кратуната. А той бе обикновен човек и много страда. Много страда и украинеца Станишев, страда и сега. Много страдат и талибаните, фърчат ***. BG-войската гледа и ръкопляска на купона...
170
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съветските филми за 2-та световна война бяха пълни с лъжи и е съвсем естествено хората да предпочитат американски буламачи пред досадните филмчета с измислени герои от типа на "Те се сражаваха за родината". Лъжите и фалшификациите в тези филми бяха толкова много че съветските филми се възприемаха като нискокачествено фентъзи.
169
0
 
36
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
Ей пикльовци, даже войници не ходите вече. За вас войната е разни *** американски бози. От войната печелят мошениците , но е неописуемо страдание за обикновените хора.
168
9
 
26
 
! Отговори
88 преди 12 години
Няма да отварям очите на ***. Ще задам само едно въпросче: откъде идва масовата информация за Хитлер и WWll ? от учебници и филми /щото книги никой не чете/. е, учебниците в Бг бяха писани от комунисти, а филмите за войната се правят предимно от евреи. комунисти и евреи - основните врагове на Хитлер. сами си направете сметката доколко е обективна информацията.
167
17
 
6
 
! Отговори
Dumb BG преди 12 години
Един форум на BG-хитлеристи, *** като ***... Вермахт на баба ти хурката, тоя дори не усеща коя година сме... Абе нямате ли психиатри в BG? Там в панелките мозъка ви заплашително намалява...
166
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България трябва да има паметници на Wehrmacht-а, а не на Червената армия.
165
0
 
6
 
! Отговори
ЧЕХЪЛЧЕ преди 12 години
Допълвам Иво-65: Кашел Мардохай Леви ! *** !
164
15
 
6
 
! Отговори
Dumb BG преди 12 години
До господин хитлерист No.124- чичо ти Хитлер също така мислеше и яде боя.Имаш ли 500 евро да идеш до Америка и я видиш колко е слаба и колко е велика въшливата ти Германия? Аман от коне с капациИ се огледай колко немска техника имаме в USA, ***,май японската е повече...
163
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сме6ници са англи4аните
162
2
 
8
 
! Отговори
До Узиел Гал преди 12 години
Никога не спори с ***, щото ще те завлече на наговото ниво, а там той е с опит и ще те победи!!!Спирам да се занимавам с тебе, простия си е ***, акъл не може да му влееш!!!
161
4
 
5
 
! Отговори
аз_скелета преди 12 години
до 155нали се сещаш 4е в уикипедията не е задължително да е вярна информацията. Не бих се у4удил ако и тя е създадена от евреи.
160
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германците са се напикавали от ужас като чуят за Източния фронт, а Западният им е бил за връзкарите. Защо тогава ще спориме?Каквото и да е "помагала" Америка на СССР е било плащано предварително със злато и диаманти, моля прочетете си.Прочете и за конвой PQ 17 през Северно море, който САЩ са трябвало да охраняват ,но не са го правили, точно защото им е било платено предварително. Винаги са били ***.
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Количеството надделява над качеството-така е било през ВСВ,за съжаление така е и сега! Справка-китайските стоки...