Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С подписания през м. август 1939 договор между Германия и СССР (наричан Пакт Рибентроп-***) Финландия е оставена в сферата на интереси на Съветския съюз. В Финландия има демократично правителство което води независима политика. Съветските историци фабрикуват лъжата че Финландия е фашистска държава за да оправдаят агресията на СССР във Финландия ноември.1939-март.1940.
157
1
 
4
 
! Отговори
До Узиел Гал преди 12 години
Ето и единият:Поради удобното свойство на 235U да се разцепва много лесно от топлинни неутрони, можем да смесим естествен уран с вещество, което силно забавя неутрони без да ги поглъща. Има две технологично удобни вещества за целта - химически чист графит или тежка вода.
156
1
 
4
 
! Отговори
До Узиел Гал преди 12 години
Като единствен естествен материал, който може да участва във верижна реакция, 235U има ключово значение за всички процеси свързани с използване на атомна енергия - най-вече създаването на ядрени оръжия и атомната енергетика.В естествен уран обаче верижна реакция не протича. Това се дължи на факта, че част от бързите неутрони се поглъщат от тежкия изотоп 238U и го трансформират в плутоний.Има два възможни начина за достигане на критично състояние:
155
8
 
5
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
152, не всички банки са еврейски, и дори да приемем, че банкерите по върховете са наистина такива демони, то те нямат религиозно или етническо разделение, защото за тях всичко е пари. Думите ми съвсем не се опитваха да изкарат евреите като свръхчовеци, а само като по-способни от мрънкалниците по форумите. А 153 - първият реактор заработва през 1942 в САЩ, а уранът за атомната им бомба е произведен в Ню Мексико и Тенеси. Слаб си.
154
13
 
8
 
! Отговори
gruh преди 12 години
Тук повечето си чешете езиците, но истината е една. Америка е най-силната икономика и определя останалите, германското производство е най-качественото и само това, че всички са били срещу тях им е попречило да спечелят войната; и Хитлер е ***, който можеше да си изиграе много по-добре картите като не закача евреите. И да, световен заговор няма ;)
153
3
 
21
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
до 148Първия прототип на съвременен атомен реактор е направен в нацистка Германия, в края на войната, открит е от американци и британци и щателно изследван. Първата атомна бомба е направена с заловен немски уран в т.ч. и от заловена подводница, която тръгва края на март и целта и е да достави определено количествои уран за Япония, която също е водела изследвания в тази област
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Узиел, аз не казвам, че обикновените хора, евреи са непременно гадни алчни злодеи. Не, разбира се, хора като всички други са, но факт е и другото, световните пари се държат от банките, които са в ръцете на евреи. Даже бих казал, че обикновените евреи са жертвани през ВСВ за целите на еврейска върхушка. Просто думите ти за, по-можещи, мързеливи и други глупости, а евреите били умни способни във финансите и т.н., бяха меко казано глупави. Надявам се почваш да разбираш защо.
151
5
 
9
 
! Отговори
do EU преди 12 години
"Ей 41 цяла Европа е немска. Цяла Европа работи за Вермахта."Да, но цял САЩ работи за СССР, давайки му всичко от чорапи до тежки оръжия. А САЩ винаги е повече от Европа.
150
1
 
9
 
! Отговори
Фронтовак преди 12 години
Марш марш с генерала наш в бой да летим, ний враг да победим !
149
2
 
0
 
! Отговори
До 147 преди 12 години
Да, не всичко е очевидно, но чувал ли си за Окам'с рейзър? Е, доста по-логично е, ако искаш някой да бъде мразен да не му даваш цялата власт и парите си, защото тогава няма как да накараш всички да го мразят, а кой знае той какво ще направи. По-скоро бих заложил да това, че крушката просто си има опашка и да не търся под вола теле.
148
10
 
1
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
141, прочетох кой, как и защо. Въпросът ми е - е, и ? Това какво означава за евреите като народ, а не за шепа евреи ? До 146 - *** си, ама много. Атомна бомба не се прави с тежка вода. С тежка вода се прави реактор, от който се добива материал за ядрото на атомна бомба. Немците дори реактор не са имали. Можеш да говориш много, ама не знаеш елементарни неща за устройството на тези оръжия.
147
0
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
може да са просто хронично недоволни, бедни, с зачатъци на параноя и да си търсят виновни + като прибавиш и възможноста от "мразене" да се печелят политически дивиденти /най-малкото консолидиране на електорат/ и вече става доста по-ясно защо има някои анормални явления в нашата политикане защитавам никой, просто нещата не са винаги очевидни и едностранчиви!!!!
146
1
 
16
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Пояснения към 140Преди няколко години от дълбините на Северно море бяха извадени варелите с тежката вода и учените установиха , че тя е била с чистота 98% - готова за направата на атомна бомба!Друго, как си мислиш , че американците толкова бързо стигат до направата на атомната бомба - просто кдрадът плановете на германците, тогава никои не е подозирал за това оръжие , освен германците! Офффф, мога да ти говоря доста за тези неща , но не ми се занимава, вярвай в каквото искаш!!!!!!!!!!!!!!!!!!
145
2
 
14
 
! Отговори
KALT преди 12 години
От дълбока древност досега, където и да идат *** са мразени от всички. Това не е случайно. Това са кърлежи.
144
1
 
25
 
! Отговори
360559 преди 12 години
ако бяха спечелили Втората световна война германците.. сега щяхме да се радваме на обединена България
143
0
 
3
 
! Отговори
Интерполация преди 12 години
За територия говоря ( държава с ясни граници ) ... за обща култура знаеш ли колко кръв е пролята тук ... идея някаква ... между впрочем и финландците са били фашисти защо ли ?
142
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Абре Узиел ти си бил голям експерт и по икономически и по военно-технически теми!Ти не си само един експерт ти си гений!Ти не си само гений , ти си едно дрисливо еврейско ***
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Узиел ти пак не разбираш за какво ти говоря и продължаваш да приказваш по тема, която не ти е ясна. Като основна световна валута на пазарите, долара контролира финасновата система. Единсвената бнка, която има право да печата тези хартийки се казва ФЕД. Системата, която работи в момента е наложена от ФЕД. Прочети малко ИСТОРИЯ, казвам ИСТОРИЯ, не конспирация, за да разбереш от кого, как и защо е създаден ФЕД.
140
22
 
0
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
И стига с тая "немска атомна бомба". Немците изобщо не са били и близо до създаването на такава. С изключение на 1-2 модела танка и БФ 109, всичките им други оръжия са били или кръгла нула, или прекалено скъпи и неприложими в тогавашните условия.
139
2
 
8
 
! Отговори
До 135 преди 12 години
Т.е. има групичка, които не са евреи, те искат евреите да са мразени, но са си дали всичките пари и цялата власт в ръцете на евреите...странна логика. Даже бих казал абсурдна. А има и друга, колко е удобно да си "жертва" и в същото време да грабиш с две ръце.