Колко още са новите кръстоносци?

Новото лице на тероризма свари Европа неподготвена
Обновена: 26 юли 2011 15:00 | 26 юли 2011 13:27,
221
Колко още са новите кръстоносци?
Снимка: Reuters

Норвегия е сравнително малка страна – с население под 5 милиона души, но пък може да се каже, че е с голямо сърце. Скандинавската държава е пример за висок стандарт на живот, за демокрация, за зачитане на човешките права, за обществена толерантност.

Не случайно именно Норвегия е домакин на историческата среща за помирение между Израел и палестинците, довела до договаряне на Декларацията на принципите през 1993 година. На базата на тази декларация Ясер Арафат и Ицхак Рабин подписват мирен договор във Вашингтон по-късно същата година.

Норвежците имат собствено мнение и го защитават. Отказаха да станат част от Европейския съюз, въпреки че правителството настояваше за членство.

Страната определено е и отговорен политически лидер. Осло подкрепи мисиите в Афганистан и Либия, противопоставяйки се на екстремизма. Норвежката преса не се поколеба да препечата карикатурите на пророка Мохамед, появили се в датско издание, защото в крайна сметка това е свободата на словото. Ислямистките фундаменталисти видяха повод да обявят джихад на кралството и да сипят заплахи за отмъщение.

Но религиозната и етническата омраза трудно може да пробият на място, където голяма част от 552-те хиляди имигранти са мюсюлмани, които получават равни права с коренните жители. Става въпрос за стотици хиляди пакистанци, иракчани, иранци, турци. А ислямът е втората най-изповядвана религия след официалната християнска.

От Втората световна война насам в Норвегия живееха спокойно, без страх, дори може би прекалено спокойно.

Немислимото обаче се случи... Бомбата в центъра на Осло и масовият разстрел на остров Ютьоя вцепениха цялата страна. Но най-шокиращ беше финалният удар – извършителят не е обичайният заподозрян, не е „Ал Кайда” или някоя друга фанатична ислямистка групировка. Извършителят е млад, образован норвежец.

И изведнъж се разкри нова, различна картина. Може би дори нов фронт на войната с терора. 32-годишният Андерс Беринг Брейвик се превърна в грозното лице на крайнодесния екстремизъм.

Тенденцията за надигане на ксенофобска вълнà в цяла Европа е налице от няколко години. Националистическите партии в редица държави, сред които Холандия, Унгария, Франция, Австрия, Италия, Дания, България, стават все по-определящ фактор в управлението.

Икономическата криза помогна много. Имигрантите взимали работата на местните жители, защото се предлагат по-евтино. При това отказват да се интегрират в обществото, дало им подслон. Живеят в гета, не учат официалния език, много често са част от организирани престъпни групи.

Всички тези твърдения, пресилени или не, със сигурност намериха много поддръжници. А мюсюлманите като най-голяма имигрантска група се превърнаха в основна мишена на крайнодесните.

Първият жесток изблик на насилие обаче изненада всички. Той не беше насочен срещу имигрантите, а срещу тези, които споделят идеята за етническо и религиозно равноправие. Търси се промяна в тяхното мислене.

Малко преди да започне да сее смърт, Андерс Беринг Брейвик публикува манифест в 1516 страници. Документ, който трябва да оправдае зверствата му. „2083: Европейска декларация за независимост” е писание, в което идеята за „мултикултурализъм” е порицана като унищожител на западната култура.

В редовете, писани от Брейвик, могат да се намерят съвети как да се организират терористични клетки, които да наложат със сила крайнодясната идеология. С изключение на личните излияния, свързани със страданията на автора покрай развода на родителите му, този манифест носи доста стряскаща прилика със сходни онлайн „ръководства” на джихадисти в годините след атаките от 11септември 2001 година.

Такова е мнението и на Магнус Рансторп, експерт по тероризма от Шведския колеж за национална отбрана. Пред сп. TIME той е категоричен: „Това е абсолютно копиране на „Ал Кайда”. Cut и paste на джихадистки манифест!”.

Един от най-важните въпроси на Стария континент след норвежката трагедия е дали наистина Брейвик е просто един изгубил връзка с реалността самотник, който живее в измислен свят на тамплиери, кръстоносци, тайни общества, религиозни войни.

Дали наистина членството му в общоевропейска организация, готова да установи нов ред в Европа, започвайки от прогонването на всички мюсюлмани, е просто плод на мрачното му въображение?

Дали наистина е реалност разказът за тайна тамплиерска завера в Лондон през април 2002 година, на която 9 „рицари” от 8 европейски държави решават да тръгнат по стъпките на средновековните си предци в кръстоносен поход срещу „неверниците”?

Дали наистина думите в манифеста: „Времето за диалог свърши. Дадохме шанс на мира. Сега дойде времето за въоръжена съпротива...”, са само думи и нищо повече? Дали в крайна сметка всичко е илюзия на психопат, търсещ място в историята?

Европа вече реагира. На юг от Норвегия намериха в трагедията нов аргумент за забрана на просъществувалата близо половин век крайнодясна Националдемократическата партия на Германия, сочена за покровител на неонацистите.

От друга страна, се чуват все по-ясни призиви за тотална офанзива срещу политическия екстремизъм в интернет.

„Координирани действия има по отношение на радикалните ислямистки сайтове, но ние трябва да налагаме строг контрол върху всички екстремисти”, обяснява Манфред Вебер, заместник-председател на групата на Европейските християндемократи в Европарламента, цитиран от Spiegel. 

Еврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малстрьом дори предложи нова законова разпоредба, по силата на която властите да разполагат с широки правомощия за следене на интернет активността на всякакви радикални групировки, призоваващи към насилие и етническо прочистване.

И вероятно това е само началото на истинска борба с политическия фанатизъм.

Защото по принцип би следвало да гледаме на Андерс Беринг Брейвик като на стряскащ, потресаващ и все пак изолиран случай на навлизане в немислимото...

Но нима, следвайки здравия разум, доскоро не бяхме убедени, че самолети няма как да бъдат разбити в Световния търговски център и Пентагона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
tapa statiyq преди 12 години
"Отказаха да станат част от Европейския съюз, въпреки че правителството настояваше за членство. "Ebati tapiya *** e toya aleksandar tomov. Norvegiya dva pati e bila othvralyana za 4enstvo ot ES barabar s Islandia i Velikobritaniya (veto ot strana na Franciq). Pri tretiya opit, Norvegia i Islandia prosto se otkazvat, De Gol pada ot vlast vav Franciya i vliza samo Velikobritaniya.
216
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NYAMA ISLYAM NYAMA TERORIZUM
215
0
 
4
 
! Отговори
malteser преди 12 години
*** с тази откачалка е, че сега всеки вик срещу ислямизацията ще се третира едва ли не като подкрепа за лудия екстемист. Аз лично имам положително отношение към възраждането на рицарските ценности, но те са да помагаш на бедните, да защитаваш слабите и т.н., а не да избиваш невинни (при това от твоите) за да привлечеш общественото внимание. За тамплиерите има противоречиви отзиви, но този ку-ку тотално удря по името им. Смятам, че на ислямизацията на Европа трябва да се дава цивилизован отпор
214
2
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Това са глупави конспирации.Интернет от самото си начало се е , и ще се следи.Естествено, когато има нужда.Тебе какво те брига този факт ? Освен ,ако не си долна ***.
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дали наистина членството му в общоевропейска организация, готова да установи нов ред в Европа, започвайки от прогонването на всички мюсюлмани, е просто плод на мрачното му въображение?" - по-скоро ДА. Едва ли има сила на света която да прогони 50 милиона мюсулмани - тук те имат повече прави и удобства и се гледат като писани яйца.. по-скоро християните ще се ислямизират!
212
3
 
1
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Do 204"ПИТАМ СЕ - КАКВА ЛИ ЩЕШЕ ДА МУ Е ПРИСАДАТА, АКО БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯЛ ДЕЦАТА НА МИНИСТРИТЕ ИМ ???"Mи квато ще е и сега! Явно никога не бил в Бяла Държава(пък камо ли в Скандинавия:))!Разходи се -виж! И тогава форумните фуражки няма да могат да те водят за носа!
211
0
 
22
 
! Отговори
рико преди 12 години
Факт е, че в Европа си тече тиха ислямизация, факт е, че и такива като норвежеца ще се умножават. Не се чудете. не става въпрос за див национализъм, става въпрос за елементарно и основателно доминиране на съответния етнос. Не може араби, турци и *** да казват особено на скандинавците кой ще кара влака. абсурд.
210
2
 
3
 
! Отговори
До 211 преди 12 години
А бе ***, научи се да четеш, или да мислиш. Манипулирани са тези които вярват в религиите, не тези като мен и теб, които виждат че религиите са пълни простотии.
209
4
 
2
 
! Отговори
Alex преди 12 години
До 208Много тъпо изказване, бе човек. Пука ми на мазилката за която и да е религия. От това че не им обръщам внимание на брътвежите следва че ме манипулират като овца ли? Манипулируеми са само тея които обръщат внимание на лупостите им. Това за исляма е още по плоско като се има предвид че е преписан от християнството почти дословно. В момента имам колеги мисулмани които са си много нормални хора. И когато говорим по такива въпроси не ми налитат с бойни викове. Всичко си е до човека.
208
6
 
6
 
! Отговори
не знаещ преди 12 години
Може ли някой в крайна сметка сметка да ми посочи фундаментални различия между юдейската, християнската и ислямската версии на монотеистичната религия? При християните тя даже не е и монотеистична ( Свети Дух, Бог и Исус - дето са едно и също нещо !!!). О-о-о свят на суеверия, комплекси и глупост! Всичко си е в главите на наивните вярващи!
207
10
 
4
 
! Отговори
Ishmael преди 12 години
До 208 - И какво? Християнството също подстрекава към учийство. Библията прелива от насилие и омраза.
206
1
 
6
 
! Отговори
До 206 преди 12 години
Не всяка религия директно подстрекава към убийства (исляма го прави), но самото безкритично приемане на религията превръща човека в овца, лесна за манипулиране.
205
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всички които се връзват на Томас: DON'T FEED THE TROLL
204
3
 
3
 
! Отговори
Alex преди 12 години
Според мен религията като такава няма никакво отношение към желанието за убиване. И мечо пух да е а не библията или корана все някой ще тръгне да отмъщава за Кристофър Робин. Тъпанарите с оръжията и бомбите са същите като тия дето си пишат имената на автобусните спирки за да разбере квартала че видиш ли има такъв човек. Няма излизане на глава, няма оправия с такива. Няма аргумент с който да ги убедиш че има и друг вариант.Томас - давай брате разкажи библията. Отдавна не бях виждал фанатик. :)
203
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Същата. Максимума е 30. Зависи за какво ще бъде обвинен.
202
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИТАМ СЕ - КАКВА ЛИ ЩЕШЕ ДА МУ Е ПРИСАДАТА, АКО БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯЛ ДЕЦАТА НА МИНИСТРИТЕ ИМ ???
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля модераторския екип да не трие този линк! Нека всички да видят, че има нацисти и в Монголия! Quo vadis, domine! Накъде отива тоя свят, мамка му!bigpicture.ru/?p=73302
200
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябваше нещо да се случи, за да разберат тъпите политици и евреите, които управляват света, че ние сме различни и не могат да ни смесват безразборно по фашисткия начин: направи човешката маса еднородна и тя ще ти се подчини! Прокудиха децата ни в чужбина, а турци и евреи се настаниха в България използвайки и *** за това.
199
2
 
2
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Прав си 200. Но човек е създаден така че му е необходима няква посока, която да следва. Трябва да има ценности,морал,себеуважение. Донякъде това учи религията но както ти си написал повечето религии прекаляват с 'посоката'. Добро възпитание, израстване в семейство с въпросните ценности и възгледи са напълно достатъчни на всеки индивид. Нямам нищо против исляма и останалите религии а срещу тяхното насилствено налагане.
198
8
 
5
 
! Отговори
До 198 преди 12 години
"Единственото нещо което прави исляма е да разрушава,унищожава и манипулира слабите хора."Това го правят всички религии.Всички религии трябва даизчезнат, но най-вече юдео-християни-илямо-фашизма и неговото отроче - комунизма.