Мюсюлманите - "унижени", "предадени" и "отровени"?

Западът не схваща, че ислямът не е просто религия, той е начин на живот
26 юли 2012 16:43, Елка Василева
347
Мюсюлманите - "унижени", "предадени" и "отровени"?
Плажът в ливанския град Сидон. Снимка: архив, Reuters

Сблъсъкът на цивилизациите се разиграва не толкова между Ориента и Запада, колкото вътре в самия ислямски свят - един отличен познавач на Ориента опровергава някои привидности, предразсъдъци и клишета за Големия сблъсък.

Волфганг Гюнтер Лерх е журналист и ориенталист, автор на многобройни книги, свързани с исляма. Дойче веле представя някои негови тези от последните му публикации.

След така наречената Шестдневна война през 1967 година ливанският интелектуалец Салах ал Мунаджид публикува есе под заглавие „Накъде се е упътил арабският свят?” - текст, бликащ от паника и отчаяние. Арабите, най-вече в Египет и Сирия, само в рамките на няколко дни бяха понесли унищожителен удар от малката държава Израел. Ал Мунаджид обвиняваше своите сънародници заради флирта им с арабския национализъм, който бил тежко наказан от врага. Единствено завръщането към автентичния ислям, към традиционната богобоязливост и силната вяра, с две думи - към старите добродетели и духовното ядро на собствената култура - щяло да влее нови сили в арабския свят.

Корените на ислямизма

Днес вече знаем, че движението, което сега наричаме ислямизъм, се зароди тъкмо в онзи момент. Арабите започнаха да се отчуждават от светските националистически идеи, които доминираха най-вече след освобождението им от британско и френско колониално владичество. Религията отново разцъфна, включително и официално. В Саудитска Арабия дълбоко религиозният крал Фейсал започна да подпомага всичко ислямско, включително и извън границите на своята огромна държава. А растящите приходи от петрола позволиха на него и на неговите наследници щедро да финансират изграждането на джамии и медресета в целия ислямски свят. Разбира се, саудитците подпомагаха най-вече уахабизма - онова строго и безрадостно учение, което бяха обявили за своя държавна религия.

Ислямската революция обаче избухна другаде: при шиитите, които столетия наред враждуваха с по-мощните сунити. Още в началото на шейсетте години в Иран се надигна съпротива срещу шаха, в която участваха и националисти, и марксисти, и шиитски религиозни течения. Те нямаха нищо общо помежду си, дори отчасти яростно враждуваха - обединяваше ги само нетърпимостта към шаха и към неговото политическо и икономическо покорство пред САЩ. След революцията в Иран, пише по-нататък авторът, Западът все се опитва да обясни произхода на ислямизма. Най-често вината се хвърля върху мрачното наследство на европейския колониализъм в Близкия изток. Сбърканата политика на САЩ в региона, десетгодишната война на СССР в Афганистан, нерешеният палестински проблем - според Лерх това са още няколко обяснения за радикализацията на исляма, която води до джихадизма, до Ал Кайда и ислямския тероризъм.

"Маймуните на Запада"

Вярно е, че тези политически и исторически обстоятелства играят роля за радикализацията на исляма, медалът обаче има и друга страна. През седемдесетте и осемдесетте години на много места в региона (включително и в тогава далечната Турция) джамиите постепенно започнаха да се пълнят, а ислямската литература придоби небивала популярност. Мюсюлманите постепенно и болезнено започнаха да разбират, че изостават от западната модерност и се огледаха за причините. Как е възможно тъкмо те, които (според вярата си) са „най-добрата от всички общности”, по такъв жалък начин да останат в периферията на историята? Заговори се за „унижението”, което им причинява Западът, за „предателството” към собствената вяра и култура, за късогледото подражателство на западни модели, „отровили” собствените традиции. Някои ислямски теоретици дори обявиха, че има опасност мюсюлманите да се превърнат в „маймуните на Запада”.

В последната третина на ХХ век теоретичните усилия доведоха до тясно сближаване между саудитските уахабити, египетските „Ислямски братя” и религиозните течения в индийско-пакистанските области. Тази коалиция си поставяше две цели. Първо - да окаже съпротива срещу Запада. И второ - да върне в правия път заблудените общества в своите страни. Ако не става с проповеди - тогава с насилие. Нека да припомним само, че от 80-те години на миналия век, но най-вече от началото на ХХІ век насам при терористични атентати са загинали много повече мюсюлмани, отколкото немюсюлмани. Тоест „сблъсъкът на цивилизациите” се разиграва не толкова между двете култури, колкото вътре в самия Ориент. Срещу онези, които открай време се стремят да модернизират исляма, се издига лозунгът „Ислямът е решението!”. А това всъщност си е призив отново да се въведе шериатът.

Ислямът не е просто религия - той е начин на живот

В своята столетна история мюсюлманските общества многократно са се люшкали между строгост и либерализъм. Тъй че не бяха нужни нито държавата Израел, нито английските или американските сплетни, за да се появи ислямизмът. (Макар че тези обяснения са добре дошли за ориенталската любов към конспиративните теории.) Ритмичната смяна на стриктен шериат и пълна отвореност към света се вижда още във вековете на ислямски разцвет между 750 и 1258 година. Тогава поети като Абу Нувас забавляват публиката си със стихове, които преливат от еротика и вино, а в същото време книжовници като Абул Атахия настояват за завръщане към аскетичните идеали.

С Арабската пролет и ислямизмът сякаш навлиза в период на промени. В началото й ислямистите бяха почти невидими. Неочаквано за Запада бунтът срещу склерозиралите вечни президенти и техните тайни служби започна в името на свободата, достойнството и социалното равенство. За разлика от иранската революция през 1979 година религиозно-ислямската символика първоначално отсъстваше. Ислямистките движения се включиха в обществения кипеж едва по-късно - и това не е чудно, като имаме предвид колко дълго бяха потискани, констатира авторът и припомня, че в момента в Египет, а и в Тунис, те получават подкрепата на около 50 процента от хората. Западът обаче и до днес не схваща съвсем, че ислямът не е просто религия, че той е начин на живот и култура. Тъкмо поради това, обяснява авторът, дори ако умерените религиозни сили, които в момента имат надмощие, не успеят да изпълнят политическите си обещания, дори ако отново настъпи часът на либералите, за хората там самият ислям няма алтернатива, заключава Волфганг Гюнтер Лерх.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4атала 4аталаааааааааа,на врата.под4овеци.
292
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е болестно състояние,вредно за самите тях.христос е казал,койо спира малките да дохождат при мен,сам ще гори в ада.
291
11
 
13
 
! Отговори
хан Крум преди 11 години
Стига ни занимавахте с тези *** дебити - мюсулманите.никой не им е виновен, че изповядват тая *** религия. да си ходят в Африка за да не ги обиждат и предават. ТАМ ДА СИ ВИРЯТ ГЪЗОВЕТЕ ДОКАТО СЕ МОЛЯТ НА МАЛОУМНИЯТ СИ ПРОРОК - ПЕДОФИЛ И НАРКОМАН.***
290
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TAZI GADNA RELIGIQ E OTRICANIE NA VSI4KO PROGRESIVNO I TO SAMO S EDNA CEL, POD4INENIE NA CQLOTO OB6TESTVO!! BIL SUM S MUSULMANI I MOGA DA KAJA, 4E OT TQHNOTO NATQKVANE, 4E SA "4ISTI" KOGATO SE VURNAH V BG SE KRUSTIH I SEGA SUM IM PURVI VRAG.RETROGRADNOST, IZPOA4AVANE NA DEISTVITELNOSTTA, ISMISLENI KRITERII ZA SMELOST I VQRNOST, PROMIVANE NA MOZUCITE TAKA, 4E DA STAVAT LESNA PLAQKA ZA TEZI KOITO PODGOTRVQT TERORTISTITE. SLED KATO SE VZRIVI OTIVAL V RAQ I GO 4AKALI77 DEVSTVENICI?!? PULEN TAQAK!
289
7
 
8
 
! Отговори
алекс преди 11 години
***
288
8
 
12
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
Проблема им е като на нашите /боровинки/ плодят се повече и от зайци...добре че като в Сирия отвреме на време се намаляват собственоръчно,алах алах ама гледат да живеят в западни страни
287
8
 
38
 
! Отговори
Baj Shile преди 11 години
Погледнете снимката.... загледайте се долу в дясно има дете... момиченце, което се къпе в морето с дрехите. И сега ми отговорете на въпроса това хора ли са? Нали човек се е родил на тоя свят да бъде щастлив, да се радва на живота и на природата. Така ли са се родили хората, завити в черен чаршаф????? Не. Това е едно престъпление спрямо, нас останалите, спрямо целия човешки вид и най-вече спрямо тях самите...
286
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
isliama kato religia e za maloymnici i prostite xora koito po ymnite gi darjat v nevejestvo za da gi ypravliavat po lesno i manipylirat .
285
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тези нинджи, пък и отишли на плаж. Носа ли си пекат?!?
284
4
 
4
 
! Отговори
Карапичо преди 11 години
Малко сте закъснели с преписа, някой други други сайтове я преписаха преди две-три седмици
283
2
 
12
 
! Отговори
joj преди 11 години
САЩ най-правилно "комуникират" с арабите.DA! :)
282
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
boje boje kakvo nechto e ,da se pravich na ***.
281
2
 
12
 
! Отговори
Донка преди 11 години
До IskhakТогава защо си сложил знамето на Саудитска Арабия пък говориш за Персийците Иран?
280
5
 
21
 
! Отговори
войн преди 11 години
Бойко стига строи магистрали за амуджите, а ми купи малко оръжия,иначе ще ти трябва възелин!
279
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ako US sprat da se zanimavat i da uni6tojavat darjavi, te niqma da pravat atentati.No kakvo drugo im ostava za da gi 4ue sveta,4e NATO i OON i drugi evrejski organizacii sasipvat dobre ustroeni darjavi.Nali US sazdava alkaida i dr. takiva teroristi4ni organizacii
278
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия са като духове от отвъдното! Ужас!Представяте ли си да се юрнат пак насам! Да не дава Господ!...Че както се и разоръжихме, сега остава и да се понадупим...
277
3
 
10
 
! Отговори
kiko преди 11 години
tezi na snimkata sa za psihodispanser v,kardjali.da zapoviadat.
276
33
 
25
 
! Отговори
дива преди 11 години
на всички *** плюещи исляма и наричащи се христиани препоръчвам да се запознаят с основите на христианството и да разберат че двете религии си имат много повече прилики отколкото различия. смешниците, кой от вас спазва поне част от Божиите заповеди според библията, кой от вас я прочете изобщо?
275
6
 
43
 
! Отговори
до Iskhak преди 11 години
Ей камилар, отивай в Иран да си пушиш хашиша и остави България на мира. Ходи си там при войната, че да разбереш какво е било в нашата страна преди 5-6 века с тия турци, но ние поне почитаме героите, борили се за освобождението на нашата Република, Левски, Ботев, Раковски, Бенковски и още много други незнайни воини! Това ли ви е ислямът на вас?! Колене, изнасилване, безчинстване и после пируване над труповете на умрелите?! Точно затова никога няма да разберете защо християните ви презират!
274
47
 
7
 
! Отговори
Iskhak преди 11 години
Алоооо... Аниноимния!Вярваш или не, то знам какво пише на "камиларското" знаме! и пак и пак и пак Да живее Ислямска Република ИРАН! А България... че кого го интересува за България!?