В България мечтите за просперитет са вгорчени

Световни агенции пишат за самозапалванията и корупцията у нас
Обновена: 15 мар 2013 09:06 | 14 мар 2013 21:45,
390
В България мечтите за просперитет са вгорчени
Снимка: архив, Reuters

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: самозапалване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
3
 
8
 
! Отговори
ot offnews преди 11 години
Докато народът протестира, същите тези, срещу които протестира, крадат и се готвят да купят изборите с пари от наркотрафик и контрабанда.Едно от първите изказания на новия финансов министър Калин Христов бе, че вече е направил анализ на двете приходни агенции НАП и Митници и там всичко е наред. Христов обяви, че няма да прави смени, защото трябва да има приемственост и всичко е наред.
277
2
 
4
 
! Отговори
ot offnews преди 11 години
Докато народът протестира, същите тези, срещу които протестира, крадат и се готвят да купят изборите с пари от наркотрафик и контрабанда.Едно от първите изказания на новия финансов министър Калин Христов бе, че вече е направил анализ на двете приходни агенции НАП и Митници и там всичко е наред. Христов обяви, че няма да прави смени, защото трябва да има приемственост и всичко е наред.Числата говорят друго. Министърът не е сляп, за да ги види, но явно е притиснат да си затвори очите.Защ
276
7
 
1
 
! Отговори
Мирчо преди 11 години
Не, неее! Царят не е такъв! Царят е добър. Царят ни даде малки кредити, чешмички и какво ли не още. Аз си изкам Царя. Само Царят ще ни спаси. Ела, Царю, ела и ни спаси!!!
275
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платените драскачи на БСП скоро ще останете без работа.
274
5
 
12
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Гюро Михайлов;Грабенето по време на тройната коалиция беше наи голямо.Кризата тогава се зададе но те не взеха никакви мерки улисани в кражбите.Доста от договорите са подписани 2004-2005г. Не мия хвали тая Триглава Ламя-крадлива.
273
13
 
11
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Народът решава кой да е на власт. Подоги като Костов и Яне няма да ги има в следващия парламентТочно през тройната коалиция икономиката беше най-добре за целия преход досега.Вървеше само нагоре!!.Наляха се пари в държавата и малкия и средния бизнес започна силно да се развива ! ФАКТ Дойде БУДА-замразяване на доходите-500 000 безработни-раздаване на стотици милиони бонуси за "добре свършена работа"-плячкосване на Здр. Каса и РезервътКойто казва,че преди 4 г. е било по-зле е ***.
272
2
 
2
 
! Отговори
anonimni преди 11 години
KATO PITACSH NQKOI MLADO XLAPE KAKVO UCNI ,VSICHKI KAZVAT PRAVO I IKONOMIKA .KATO POGLEDNESCH DARJAVATA NA POSLEDNO MQSTO V EVROPA PO IKONOMIKA A PO PRAVOSADIE I V SVETA NA POSLEDNO.TA PITAM KAKYV E TOQ MATERIAL DETO UCHI.Q DA VARVQT S GOVEDATA PO DOBRE
271
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
DO 341 ZNA4I VSI4KI V GUGYL A KOI 6TE PROIZVEJDA JITO. MLQKO, MESO ,DREXI,POLODOVE ZELEN4UCI .KOI 6TE KARA VLAKA REISA.VIE STE IZVAZEMNI BRE VERNO LUDA RABOTA
270
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ СПЕЦИАЛИСТИ.НЯКОЙ ОТ ВАС СЛУША ЛИ,КАКВО РАЗПРАВЯ ЛИЦЕТО--СТЕФАН ГАМИЗОВ.НЯКАКВИ ПАПКИ ЗА НЯКАКВИ НАТРЕСЕНИ НИ ОТ ВРЕМЕТО НА КОСТОВ И СТАНИШЕВ ЕНЕРГИЙНИ ДЪЛГОВЕ.МЕЖДУ 13 И 18 МЛД.ГАРАНТИРАНИ СЪС СМЕТКИТЕ ЗА ТОКА,ИСКА ДА ВКАРВА Р.ОВЧ.В СЛЕДСТВИЕТО!
269
6
 
7
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Борисов раздаде всички предвидени пари, но на практика България е усвоила под 30% от тях. И няма шанс да напредне, защото програмите свършват. Всичко са ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛИЗА ВСЕКИ ДЕН ВСЕ ПО- КОНКРЕТНА. Единственото спасение: ПАК ДА ИЗЛЪЖАТ ХОРАТА, защото ако не успеят ще отговарят за всичко включително и за парите на европейците, които харчат за себе си. България е осъдена заради Борисов,всеки ден плаща огромни суми глоба на ЕС. Това е голата истина за евроуспехите им.
268
6
 
1
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Долни и прости десни;Колко ЖП линии бяха построени след ДЕВЕТИ; Перник- Волуяк. Още Ст.Стамболов започна да строи ЖП линии. Линията Варна -Русе е построена от Англия през Турско.След съединението,в знак на благодарност към Англия, българското правителство се съгласява да и я изплати.Англия първа признз съединението и беше негова покровителка.
267
2
 
21
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Робското търпение в продължение на 23 години свърши .Всички партии ни се изредиха и всички те еднакви бяха. Но от сега няма повече да позволим да ни правят на луди. Ще се вдигаме на масови бунтове ,защото друг начин няма.
266
1
 
18
 
! Отговори
ОБЕЩАНИЯ преди 11 години
ХОРАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ВЕЧЕ ОТ КРАСИВИ ДУМИ, ОБЕЩАНИЯ, ПАРТИИ И ЛИЦА, КОИТО САМО СИ СМЕНЯТ МЕСТАТА, ТЕ ИСКАТ ЕДИНСТВЕНО ДОСТОЕН, НОРМАЛЕН ЖИВОТ И ТО СЕГА, ИСКАТ РАБОТА, ИСКАТ ДА ИМАТ МЕЧТИ И ПЛАНОВЕ, НЕЩО ОТ КОЕТО С ОБЩИ УСИЛИЯ ГИ ЛИШИХА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ!!!
265
1
 
9
 
! Отговори
разкомвничето е преди 11 години
в следващия парламент.........то ест........ народа е на ход............
264
1
 
11
 
! Отговори
спокойно и разумно преди 11 години
Трябва да се подходи в тази тежка ситуация.Да се върне окраденото или поне част от него........На новото временно правителство да се даде възможност да си свърши добре работата до изборите.И внимавайте кои ще избирате!!!
263
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЧЕРА ЕДНИ ДЕСНИ ОТ БКП БЯХА СЕ СЪБРАЛИ В ДАРИК - Комитата И ЕДИН *** КАТО него - каза че не трябва да правим нищо друго освен фирми като Гугъл. ?? Лудница.. За Гугъл работя 50хиляди човека. Пет гугъла да имаме - ще има работа за 250хиляди човека - ако всички работят в България. Печалбата им ще е 50-милиарда за година. Значи в бюджета ще влезат само 5-милиарда долара - 10% от необходимия бюджет. Но това възможно ли е в каквато и да било вселена да се случи??? Десните - *** до лекота
262
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Десните? Какво ви пречи да реализирате утопията си? Ако държвата ви пречи заминете на някой остров. Капитализма какво е постигнал преди 1944та. САЩ е напреднал заради държавна намеса и преди и сега.
261
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото не може - защото пазарът скоро ще се пренасити, а да не забравяме и огромните маси индийски и китайски спецове, които също много се учат и скоро ще наводнят и Европа, както се случи с Щатите, и тогава ще питате къде се*ат гладните и ще трябва да се преквалифицирате - тоя път в селскостопански производители. Това се случи например с висококвалифицираните ни юристи, които си мислеха, че сто години ще продължава тяхната, а то, за има-няма 5-10 години свърши.
260
1
 
2
 
! Отговори
kagot преди 11 години
Защо да не може повече да са програмисти и да вземат добри пари защото трудът им се цени? Това си е до човека - ако си още млад и имаш желание да се развиваш, има безплатни курсове (Телерик Академия) където те учат на този занаят, и може да ти предложат работа във фирмата като завършиш. Имал съм колеги програмисти които са учили икономика, медицина...имахме даже един колега който е работил като полицай, но е напуснал системата и се е насочил.Преквалификацията и развитието са възможни с труд.
259
6
 
6
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Райков заяви, че загрижеността, изразена от Станишев, ще бъде чута и внимателно анализирана. Ааааа, не се прАви- Тиквата каза да не ги слушаш. Не ни замазвай очите. Досъсипвай, каквото е останало, че сами си вкарахте розата в гащите. А, нали знаеш- розата цъфти през май, това ще е на гербера край!!!