В България мечтите за просперитет са вгорчени

Световни агенции пишат за самозапалванията и корупцията у нас
Обновена: 15 мар 2013 09:06 | 14 мар 2013 21:45,
390
В България мечтите за просперитет са вгорчени
Снимка: архив, Reuters

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: самозапалване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
3
 
6
 
! Отговори
ляв преди 11 години
Да, държавата пречи на нормалния бизнес. У нас бизнес няма - има държавни поръчки, има наш човек на всяко кранче откъдето изтичат обществени пари; има задължителни плащания на стоки и услуги, които купувачът при нормални условия не би закупил и мн. др. Най-лошото нещо е държавно-олигархически бизнес, в пъти по-лошо от чист вид пазарна икономика.
257
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NEMA NISHTO... BOGATIA SI E BOGAT A BEDNIA BEDEN ... A NIE SME ZARVULI
256
2
 
2
 
! Отговори
до 318 преди 11 години
Нещо не ти се разбира тезата-малък бизнес ли или там работническата партия дето създавала бизнес, видиш ли ти, с "държавни средства". Ти толкова ли не виждаш, че проблема в България е главно от грешното харчене на държавни средства, щото най-лесно и неефективно се харчат чужди пари от общия кюп. Държавното е ничие, толкова е просто. Колкото по-малко държава, чиновници и общи кюпове, толкова по-добре. Те икономическите субекти сами ще си се развият, проблема е че им се пречи непрекъснато.
255
2
 
1
 
! Отговори
do 319 преди 11 години
С тези глупости, дето ги пишеш, според теб кой да развива бизнес - чиновниците ли??? Адам Смит-богатството на нациите е функция на демокрация, закон и личен интерес. Без личен интерес не става абсолютно нищо.(В държавните фирми няма собственик-затова няма развитие и контрол. Един министър,дето упражнява правата на държавата в тях, си е чиновник на заплата, той не може да замени истинския собственик). Те чужди пари най-лесно се харчат, вие левите все натам ви влече,ми няма вече балъци (или има?).
254
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
po dobre e s samozriviavane no tam kadeto sa vragovete balgaria niama badeshe s evropa triabva da se varnem pri RUSIA SAMO PUTIN.............................
253
4
 
1
 
! Отговори
Долни и прости десни преди 11 години
Държавата да пречи на капиталистите да правят магистрали. Или железници? Държавата да им пречи да си купят влакове? Да им пречки да правят автомобили? Какво е постигнал капитализъма преди 1944та? Ами сега?
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте биографиятана Цветан Лазаров.Почва да строисамолети поиталиански лицензв държавна не капиталистическафирма. Чрез власттаот преврата 1934таот Кимон Георгиеви други които сабили против буржоазнитепартии. И са въвелилеви мерки. Тесъщите говорят и3а мизерията наикономиката и народа. Правятинфраструктурачрез държавнисредства. А неинфраструктура откапиталистите - те са неспособни натова.
251
1
 
0
 
! Отговори
principa преди 11 години
stiga eksperimenti predi biaha 45 godini sega minaha23 godini ot taka nare4enata demokratsia stiga zabludi triabva nezabavna promiana novo veliko narordno sabranie ma6oritarna sistema za izborite i prioritet nomer edno da badeat dohodite na naroda ne e viarno 4e ne mogat da SE VDIGNAT DOHODITE sama zalejite ot zlato sa za nad 64 miliarda dolari
250
1
 
4
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
КАКВО Е РЕШЕНИЕТО ДА ПРЕМЕХНЕМ ТОЗИ ДИСБАЛАНС ОТ БАНКИТЕ И ЮДЕЙСКИЯ СВЕТОВЕН РЕД ЗА НЕПРЕКЪСНАТО ПЕЧАТАНЕ НА ДОЛАРИ!?-alterinformation.wordpress/2013/03/14/110293599/-ЕРВОЛЮЦИЯ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КОЙТО НИ ОГРАБВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО !-СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВШВЕЦИЯФ
249
8
 
2
 
! Отговори
Камиончо преди 11 години
Българина иска да жули ракия,да му свирят любими песни на ухо,сервитьорки да припкат бързо бързо,а като се напие като казак,бие жена си и тормози децата си!
248
5
 
3
 
! Отговори
кагот преди 11 години
314: Нека зачитаме правото на мнение на другите и да не го отричаме като "простотии".Възрастта е пречка за промяната, но не я прави невъзможна. Баща ми смени професията си 3 пъти от 1989-та досега, десетки хиляди военни преминаха курсове по преквалификация след уволнението си от армията - те можаха, защото са имали желание и търсили възможности.У нас това е най-лошото наследство на комунизма - че хората са свикнали всичко да е постарому и да не се развиват, а работа и пари да има.
247
3
 
3
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
В член 65 от Конституцията на Република България е записано, че за "народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство".Райков, ми ти си незаконен. Бойко- тотално сдуха гарнитурата. Да подкрепяш ГЕРБ- значи си от бостана!
246
2
 
6
 
! Отговори
За ЧОВЕК, преди 11 години
ФАКТ : ЧУЖДЕНЦИТЕ ПО-ДОБРЕ РАЗБИРАТ И ФОРМУЛИРАТ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ.НИЕ САМО СЪС СКАНДАЛИ СЕ ПРАВИМ ЗА СМЯХ. ИНДИВИДУАЛИСТИ ИЛИ КОЛЕКТИВИСТИ ЗА В КАЗАНА.
245
3
 
2
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Очаквано, така наречените лидери, които хитричко оглавиха народния гняв и промениха волята на хората за социална справедливост и премахване на монополите в политически искания за оставка на кабинет и премиер, не споменават факта, че България е оглозгана от ДС и БКП лидери, техните синове, внуци и снахи......но коментират, че в служебното правителство, които има задача само да организира избори имало трима, участвали в десни правителства. Защо ли вече не се очудвам на ДС-комунистическата наглост
244
2
 
0
 
! Отговори
до ??? преди 11 години
В грешен път си влязал!Има време,покай се и Бог ще ти покаже светлия път!!
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ляво - значи -(свобода)Либерализъм -(равенство) Еднаквиправа и правила завсеки - уважение - (братство) - Общност -Държава - Отечество -Семейство - Прогрес. . .Дясното - значи -лидерство - вожд -евгеника - егоизъм - алчност - Победа засилния на деня - засилния в средстатуквото - даоцеляват самоможещите да се наложат в условиятана егоизъм ихищничество - Антидемокрация - народа са недостойни и глупави деца.
242
4
 
5
 
! Отговори
Икономист не калинка преди 11 години
Норвежката работническа партия за няколко години е създала 300хиляди работни места. Просто капитализма трябва да се намали. С повече добавена стойност за работниците(потребителите), и развитие на инфраструктурата чрез 50% от БВП държавни средства. В конституцията да пише че 50% от парите от митата да отиват за създаване на малък и семеен бизнес за търговия и производство на български стоки. Сборът от всички заплати да е винаги над 50% от БВП.
241
1
 
3
 
! Отговори
до ??? преди 11 години
Не съм заминал навънка,защото гледах болен от рак роднина!Той целия си съзнателен живот пиеше и пушеше като разпран,накрая щеше да полудее от болките!
240
1
 
0
 
! Отговори
Ема преди 11 години
До димоНапълно съм съгласна и поткрепям написаното!
239
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американскитеобединени банки -след краят накапитализма през1907ма в САЩ, неим достига злато за Федералния имрезерв и взиматзлато от царят наРусия. Само че нацарят му трябва иси го иска - заради военни разходи ипроблем с валутите.Троцки е натоваренс мисията да убиецарското семейство- за да си остане златото забанковата системана САЩ. Троцкивзима още злато.Това причинявакриза в икономика на Русия, и глад.Само диктатураможе да накараРусия да няманужда от злато, а дадава още на тези банки.