Шпагатът на Белград между Москва и Брюксел

Сръбският кабинет е убеден, че историята се пише с "балансирана политика"
Обновена: 8 авг 2014 21:34 | 8 авг 2014 20:25, Елка Василева
75
Шпагатът на Белград между Москва и Брюксел
Александър Вучич. Снимка: Reuters

Въпреки украинската криза и режима на санкции кандидатката за членство в ЕС Сърбия се опитва да продължи да поддържа дружески отношения с Русия. И отказва да подкрепи европейските санкции срещу Москва, пише Дойче веле.

Белград продължава да смята Крим за украинска територия, но досега не е изрекла и думичка, с която да осъди анексирането на полуострова от Русия. Членството в ЕС е приоритет за Сърбия, но по отношение на Русия Белград следва по-различна външнополитическа линия от Брюксел. А и за сръбското правителство очевидно тези обстоятелства по никакъв начин не изглеждат противоречиви: "Ние уважаваме териториалната цялост и суверенитета на Украйна, включително на Крим, но не сме наложили санкции на Русия поради множество политически, икономически и исторически причини", подчерта сръбският премиер Александър Вучич в интервю за Си Ен Ен.

Натискът от Русия

Страната, кандидатстваща за членство в ЕС, официално не е задължена да участва в провежданата от Брюксел политика на санкции. И Белград се възползва тъкмо от това, за да не разочарова собствените си избиратели, за много от които Русия по традиция е "православният брат". Същевременно се разчита и на това да бъдат избегнати възможни икономически негативи, ако Москва реши да си отмъщава.

В тази връзка сръбският политолог Предраг Симич казва, че "зимата в Сърбия може да бъде и изключително студена". С това той визира зависимостта на своята страна от руския газ, който покрива 80 процента от потребностите на Сърбия.

Руският политик Константин Косачов предупреди наскоро в интервю за белградския вестник "Политика", че Сърбия ще трябва да се откаже от националната си идентичност и от икономическите си интереси, ако се присъедини към европейските санкции срещу Русия. Ако Белград обаче продължи да заема страната на Русия, сърбите ще могат да разчитат наред с приключването на газопровода "Южен поток" на повече износ на селскостопански продукти, както и на преки инвестиции от Русия в размер на пет милиарда долара, увери той.

Щедрите обещания биха могли обаче да бъдат възприети и като латентни заплахи, понеже нито Москва, нито Брюксел и Вашингтон са удовлетворени от "неутралната политика" на балканската държава, смята Александра Йоксимович, която ръководи белградския Център за външна политика. "И двете страни очакват подкрепа от Сърбия. Но политическите вреди ще са по-малки, ако Сърбия остане неутрална, отколкото ако заеме страна в украинската криза", отбелязва Йоксимович.

Моралното право за отхвърляне на санкциите

Сръбската позиция по отношение на украинския конфликт е свързана и с Косово. Преди 6 години бившата сръбска провинция обяви независимост и днес е призната за суверенна от повечето държави - но не и от самата Сърбия. Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, отхвърля независимостта на Косово още от самото начало, поради което е смятана за защитничка на сръбските интереси.

Политиците в Белград обаче премълчават, че при отцепването на Крим от Украйна сепаратистите и лично руският президент Путин се позоваха именно на отделянето на Косово от Сърбия като прецедент.

"Западните държави, които настояваха за спазване на международното право по време на украинската криза, първи признаха независимостта на Косово и така уязвиха сръбския суверенитет", смята Лиляна Смайлович, главен редактор на вестник "Политика". Затова и Сърбия имала "моралното право" да отхвърля европейските санкции срещу Москва. "Държавите от ЕС невинаги имат единна външна политика. Респективно - не виждам причина защо Сърбия трябва да следва брюкселския курс, когато става дума за Украйна", казва Смайлович.

Балансирана политика или грешен курс?

Сръбските медии пишат, че в хода на присъединителните преговори Европейският съюз би могъл да упражни натиск спрямо Сърбия, за да сложи край на сръбския шпагат между Запада и Изтока.

Елена Милич, ръководител на белградския Център за евроатлантически проучвания, се опасява, че Сърбия отново ще пропусне шанса си да стане европейска. "Външната политика не се състои само от икономически интереси - тя включва и присъединяването към група от държави, споделящи едни и същи ценности", казва тя пред Дойче веле. Липсата на ясна позиция спрямо Русия покрай кризата в Украйна би могла да отведе Сърбия на "погрешната страна на историята".

Но белградското правителство е убедено, че историята се пише с "балансирана политика". През следващата година Сърбия поема ротационното председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. И в Белград ще има голямо тържествено отбелязване на 40-ата годишнина от Заключителния акт от Хелзинки, в който са записани основните принципи на организацията. Надеждите на управляващите вероятно са, че за събитието ще дойдат и Владимир Путин, и Барак Обама, и ще изгладят противоречията помежду си в неутрална Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: СърбияукрайнаРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Toto преди 9 години
Ne im trqbva izobshto nikakuv Ev Saius na surbite, samo shte zagubqt identichnostta si kato nas.
51
2
 
1
 
! Отговори
Миткалото преди 9 години
А Украйна не е ли "православен брат" за Сърбия?
50
2
 
6
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До ******************** от 61А ти да си чул САЩ да осъдят арменския геноцид през 1915
49
7
 
8
 
! Отговори
франк преди 9 години
стига илюзии русия няма да изостави православните си приятели в кремъл вече не управляват американци нахендрени от горби и пияндур елцинкаккто казваше тато нема лабаво вече и за нас се отнася
48
13
 
5
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Ако България подкрепи влизането на Сърбия в ЕС това означава че държи на Възродителен Процес на Тодор Живков
47
22
 
16
 
! Отговори
Европа преди 9 години
Сърбия да се отдели от Континента , нема место за Терористи-партизани тука
46
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърби- убийци
45
19
 
21
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Сърбите са прави и са мъже, а нашите са подай гъзец. Затова сърбите бях по добре по времето на соца при Тито и сега-пак ще бъдат
44
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
taq Darjava nema mesto v Evropa , da si vzema Rusiq kato Srabska republika na Rusiq
43
18
 
25
 
! Отговори
EU преди 9 години
Сърбия никога в Европейския Съюз , доказани касапи-талибани на Балканите
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поднямись, провославная рать!
41
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой бомбандира Белград? Ааааа НАТО.Кой поага на Сърбия? Русия.За какви шпагати говорите бе психота?!Едните ти пращат бомби и смърт, другите помощ. Кои са ти истинските приятели в нужда?
40
20
 
24
 
! Отговори
Пешо капучиното преди 9 години
От тоя шпагат най много сърбите да се разчекнат.Шпагатите са за балерини ,а не за държави.
39
11
 
19
 
! Отговори
Катон преди 9 години
До Анонимен 46Много си прав. Който се опитва да седи на два стола, накрая сяда на земята.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимензашо ги гърмяха сърбите?
37
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за глупости чета само, аман от мрънкалници-сръбските политици имали топки, били смели и т.н.Работата не е за политиците те и нашите не ги бърка да отказват или приемат нещо, така или иначе каквото и да стане няма да гладуват.Работата е че тия нямат позиция, а в тоя глобален свят особено за малка страна няма как да си неутрален просто,освен ако не си швейцария и всички не си държат парите при теб..За това сърбите ги гърмяха преди 20 години,стига сте ми ги хвалили.
36
3
 
14
 
! Отговори
Крим преди 9 години
До 28, 31, 32 Срам за вас, българските мъже! Каква воняща мръсотия лее от устата си! Вие сте позор за народа си.
35
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо участието в ЕС трябва да е срещу Русия непременно. Общата външна политика на съюза е голяма грешка. Върви се към пълна интеграция на държавите в ЕС, но това е против народите им.
34
11
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ако Сърбия мисли да завлече Шоплука в Азия, няма да и се получи.
33
2
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
Галя , ты молодец !