Русия в тежка валутна криза, Путин под натиск

Последиците за населението ще са драматични
17 дек 2014 22:30, Елка Василева
580
Русия в тежка валутна криза, Путин под натиск
Снимка: Reuters

Русия влезе в много опасната спирала на валутната криза въпреки радикалните мерки, предприети във вторник, за да бъде спрян сривът на рублата, хвърляйки светлина върху безсилието на Владимир Путин в една криза с драматични последици за населението, пишат Жермен Мойон и Карим Талби от агенция Франс прес.

За 15 години начело на Русия като президент или премиер държавният глава никога досега не е управлява такава криза. Във вторник вечерта, когато рублата не спираше да понижава курса си и предизвика опашки от хора, които искаха да сменят девалвираните си рубли в евро или долари, той не бе взел думата.

Запитан от АФП, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира тежката парична криза в момента, посочвайки, че този "икономически" въпрос е от компетенцията на правителството, а не на президентството.

При все това графиките подлудяваха компютрите. След понеделника, белязан от срив с 9,5%, който е безпрецедентен от финансовата криза през 1998 година, рублата се срина с над 20% във вторник следобед. Еврото достигна невъобразим праг от 100 рубли, а доларът - 80 рубли, преди руската валута да се оттласне от дъното до около 90 рубли за едно евро и 72 рубли за долар.

На борсите московският индекс RTS спадна с 12 % до най-ниското си равнище от 2009 година, което предизвика студена пот на Уолстрийт, където вчерашната сесия започна (и свърши – бел.ред.) със спад.

Страх

Този срив на руската валута, който изглежда нищо не може да спре, е пряка последица от икономическите санкции, наложени от западните сили, за да накажат позицията на руския президент по украинския проблем, както и от главозамайващия спад на котировките на петрола.

И от решението, обявено във вторник вечерта, на президента на САЩ Барак Обама да подпише закона, приет от Конгреса. Този текст дава зелена светлина за нови санкции, запазвайки поле за маневриране по бъдещото развитие на събитията. Всичко това не би могло, поради естеството си, да успокои пазарите.

Сривът на рублата породи огромни опасения, на които Владимир Путин, нехаресван от западните сили, но все още популярен в страната си, ще трябва да отговори в четвъртък при среща със стотина руски и чуждестранни журналисти.

"Положението в страната е напълно нестабилно, това е много страшно", с тревога казва Юлия, наредила се на опашка пред московска банка. "Страхувам се, че можем да се върнем към 90-те години", допълва тя. Някои експерти и представители на либералната опозиция не се колебаят да говорят за "предфалитна" Русия.

Рублата загуби общо близо 60% от стойността си спрямо долара от началото на годината. И ситуацията се изплъзва от какъвто и да било контрол, руската банка обяви в полунощ – нещо безпрецедентно - повишение с 6,5 пункта на водещата си лихва до 17%. Само че облекчението щеше да трае само два часа на пазарите във вторник сутринта.

Засега отговорът на властите е сдържан. Руският премиер Дмитрий Медведев свика министрите си, отговарящи за икономическия сектор, които определиха мерки, целящи "да стабилизират" рублата, залагайки на ликвидностите и в подкрепа на банковия сектор, обясни икономическият министър Алексей Улюкаев.

Те обаче не са обсъждали идеята да бъде ограничено движението на капитали, определяйки таван за покупката на валута, например. Тази хипотеза, от която пазарът се опасяваше, след като се видя провалът на вдигането на лихвите, щеше да бъде обрат, тъй като Кремъл обеща да не посяга на свободата на валутния обмен.

По телевизията президентката на централната банка Елвира Набиулина също предупреди, че връщането на курса на рублата на равнище, което отговаря на основите на икономиката, "ще отнеме време".

"Трябва да се научим да живеем в нова зона, да се насочим към собствените си източници за финансиране и наши собствени проекти", допълни тя.

"Дълбока" рецесия

"Силата на срива на рублата е такава, че ще се наложи друг "Big bang", за да се върне контролът върху пазарите", предупредиха анализаторите от британската банка Barclays.

За домакинствата последиците от отслабването на националната валута вече придобиха много конкретно изражение. Повишението на цените приближава 10% на годишна основа и вещае да продължи още. Властите станаха свидетели през последните дни на етикети за цени в някои магазини в чуждестранна валута, както това се случваше през 90-те години на миналия век.

А повишаването на лихвата на централната банка крие риска "да потопи икономиката в още по-дълбока рецесия от предвижданата", предупреждават експертите от френската банка Natixis.

При водеща лихва от 17% кредит за недвижим имот отсега нататък ще се дава с лихва най-малко 22%, пресметна руският информационен сайта Lenta.ru. На такова равнище трудно ще издържат домакинствата, чиято покупателна способност ще бъде подкопана от повишението на цените на потребителските стоки.

Правителството вече предвижда рецесия (-0,8%) идната година след ограничен растеж от около 0,6% тази година. Централната банка обаче предупреди в понеделник, че ако котировките на петрола останат на сегашното равнище около 60 долара за барел, то брутният вътрешен продукт би могъл да се свие най-малко с 4,5% през 2015 година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
0
 
1
 
! Отговори
BUL преди 9 години
Ние Българите очакваме 150 рубли за $1
331
0
 
6
 
! Отговори
BOYAN преди 9 години
За мен просто интетесно да следя развитието на нещата и ходовете на двете страни в тази игра на геополитика.Путин дръпна в началото носега Запада наваксва, а и вчера Обама много на време реши да стопли връзките с Куба така Русия практически губи много силна ръка
330
4
 
2
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До До Шоп 427--440;Глупав човек си. Тя природата победи Хитлер и Наполеон. Руснаците да се срамуват от Сталинградската битка защото, от немска страна участваха 280 000,като само 6--та армия бяха германци. Останалите бяха Румънци ,Унгарци и Италианци. Руснаците пробиха при тях.Освен това руснаците бяха 2 милиона."Голяма боеспособност и геройство " от страна на Руснаците. Отбраняващите се превъзхождаха 7 пъти нападащите. ХА ХА
329
5
 
5
 
! Отговори
Овеч преди 9 години
луди хора,рибата в морето а те слагат тигана,валутна криза в Русия?На куково лято.
328
4
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До granatometКакъв валутен резерв сънувате при тази криза?
327
4
 
11
 
! Отговори
А преди 9 години
Каква криза, това е гениална стратегия на Русия за забогатяване. Всъщност вече всички руснаци са много по-богати, броят на милионерите расте главоломно. Всичко това е прецизен удар на Путин срещу гнилия капитализъм, еврогейския съюз и ***, които сега плачат от мъка!!!
326
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не желая рубли искам евро
325
14
 
6
 
! Отговори
granatomet преди 9 години
каква криза сънувате при валутен резерв 420 млрд. евро
324
6
 
4
 
! Отговори
журито преди 9 години
Браво на Путин,вдигна световната икономика на крака. Руснаците могат да живеят скромно,тей че....
323
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кораба наполовина се напълнил с вода, ще потъне всеки момент, а русофилите викат "каква гениална стратегия" хахахах. Този стил е патент на комунистите :)
322
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименахахахааха ПРАВ СИ!! безаналоговия (смисъл няма аналог по света) гросмайстор надмина и себе си превръщайки псевдо-валутата рубла в най-евтината подпалка в русия и не само..БРАВО!!!
321
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Перфектна стратегия на Путин. Петрола ще падне до 20 долара и ще се задържи така 1 година. Това ще е краят на ОПЕК. А когато цените неминуемо скочат над 100 долара а с тях горивата в Европа и Америка- не ми се мисли.
320
13
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Така е Путин като се направи на отворен пред запада ,запада му го върна тъпкано.Преди 1 година 1000 рубли струваха 45 лв сега 1000 рубли струват 20 лв.Айде прави се още на отворен да станат 1000 рубли 2 лева и да ви закриваме
319
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този дето я писал тази статия е *** платен драскач.
318
9
 
9
 
! Отговори
азъ преди 9 години
Кво ще правим земеделската продукция след като го няма позара на русия? Къде ще продаваме машините? Къде ще почиват руснаците? А арабите 7окога ще траят срива на петрола? Хамериканското посолство пак се издъни.
317
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що лъжете хората бе пропагандатор, за кой работите? Нали еврото беше станало 100 рубли? Май курсът е над 70 и два последователни дни пада? В каква валутна криза е страна с 422 млрд долара валутни резерви? Знаете ли колко е целия ГОДИШЕН БВП на България? Около 40 млрд. долара. И в Русия икономическият ръст от началото на годината е 0,8, а в Германия - 0,1! Кой е в криза?
316
6
 
15
 
! Отговори
До Шоп 427 преди 9 години
Че какво лошо има тези неизползвани богатства да им се вземат? Лошо нема, но бият през ръцете. От славната 300 000-на армия на Вермахта, тръгнала за кавказки петрол и поизмръзнала при Сталинград, в родна Германия се връщат 5 000. Пак е добре, бай Наполеон (прочул се с лафа "Акъл не ми давайте, пари ми дайте") е още по зле - От Великата му армия от 800 000 назад я има 10 000 я няма. Гладни, премръзнали, на.бани.
315
4
 
15
 
! Отговори
Малоумен!?! преди 9 години
:))) Тия още не са излезли от соца!...Без коментар. Половин България измря, *** *** още громят социализма. Кукуригууу! Преходът умря, хвърля последните къчове. Иде време разделно! Прасенцата в Белене *** от глад....
314
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обезценяването на рублата удря спестяванията на богатите руснаци и изплаща задълженията на бедните. Всяко зло за добро. Москва ще компенсира поскъпването на вноса с печатане на пари и вдигане заплати и пенсии. Обикновените хора ще спечелят. Армията най-вече. Когато Ленин взема властта, вдига военните заплати десетократно. Същевременно реже олигарсите, монархистите, а със спекулантите директно се разправя ЧК. Железният Дзержински. Интересно е, че 500 000 търгаши лекари набързо заминават в Сибир.
313
11
 
6
 
! Отговори
Жаклин преди 9 години
Нека да го подкрепят руснаците тогава ще видят дали,,кон боб яде".Над 80% от руснаците не осъзнават какво им се случва и причината за това.Когато го разберат вече ще е твърде късно както при нас.Обещания,гръмки,красиви слова все приятни за ухото но не и за жизнено важните неща за обикновенните хора.Когато не се мисли за гражданите на една държава ,а само за кръг от милионери които да запазят богатството си е това се случва.Не евъпроса дали си корав народ,с висок дух и издържливост ,а самата г