Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС

Успехът на Ципрас е свързан с колективно търсене на самоопрощение
28 яну 2015 20:16, Елка Василева
239
Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Каляската на Алексис Ципрас е препълнена с все повече поддръжници след победата му на парламентарните избори в Гърция на 25 януари. Но тук не става дума само за обичайния патетичен стремеж да се подкрепя победителят. Победата на Ципрас накара да ликуват и левицата, и десницата, пише Пиер Луиджи Батиста във в. "Кориере дела сера".

Марин Льо Пен /лидерката на крайната френска десница "Национален фронт"/ и Матео Салвини /лидерът на евроскептичната италианска партия "Северна лига"/ се възхищават на звучния шамар, който победата на Ципрас нанесе на еврото.

Партии, които в Европа обикновено са определяни като ксенофобски и еврофобски, днес гледат към Атина като към нов Ерусалим, който ще победи бюрокрацията на Брюксел и хищните банкови олигарси.

Освен това идеологическите бариери от миналото вече, както изглежда, са много крехки, след като само за няколко часа в Гърция крайната левица състави правителство с националистическа партия, която наподобява партията на така критикувания Найджъл Фараж във Великобритания.

В лявото пространство се появява стремеж за имитиране на "модела Ципрас" - този на съвременния рицар, който ще победи дивия либерализъм. Но и в умерените реформистки среди на десницата и левицата, въпреки че няма действително ликуване заради победата на Ципрас, се долавя задоволство.

Форца Италия /дясноцентристката партия на бившия италиански премиер Силвио Берлускони/ например заговори за урок, който няма да бъде забравен. А италианският премиер Матео Ренци твърди, че е доволен от евентуалната подкрепа на Ципрас в битката срещу мерките за строги икономии, въпреки че Италия може да изгуби около 40 милиарда евро в качеството си на кредитор на Гърция.

Но ако е така, значи става дума за символично поражение и за смъртна опасност за ЕС. Сякаш всичко, което беше постигнато досега, е за бунището. И тогава какво ще стане с балансирания бюджет, заложен в конституцията? Какво ще стане с реформите, които са неприятни, но необходими домашни задължения и които трябва да се прилагат, за да се преодолее бурята? Какво ще стане с параметрите, които трябва да се съблюдават, с разходите, които трябва да се контролират, с чудовищните държавни дългове, които трябва да се овладеят?

И ако е истина, както се твърди, че хората се вълнуват, като слушат песента "Чао, красавице" по площадите на Атина, възприемайки я като символ на освобождаването от някаква финансова диктатура, така както тази вдъхновяваща песен беше символ на освобождаването от нацистката и фашистката диктатура, то тогава каква представа за Европа се създава след тази единодушна подкрепа за Алексис Ципрас - пророка срещу мерките за икономии Алексис Ципрас?

Успехът на Ципрас, както изглежда, е свързан с едно колективно търсене на самоопрощение. Ако сме толкова зле днес, то не е защото сме били безотговорни и безгрижни в миналото като щуреца от баснята за щуреца и мравката, не е защото сме натрупали ужасяващо високи държавни дългове, не е защото не сме държали под контрол обществените разходи, не е защото в Европа, преди всичко в латинската и средиземноморска Европа балансираните бюджети бяха възприемани като едно прекалено разтегливо понятие, което е несъвместимо с търсенето на един скъп консенсус. Не, днес ние сме зле по вина на Европа.

Така че е безполезно да заобикаляме истинското ядро на проблема, който поражда омраза и безкрайна горчивина към безмилостната Германия и към Меркел, която вече за нас не е един обикновен човек, а символ на всичките трудности, с които ние се сблъскваме.

Всичко това се случва, защото Европа беше зле изградена. Защото се даде смисъл на един узурпиран суверенитет, на една бездушна парична единица, на един характер, лишен от каквато и да е културна основа и народна страст, подобно на тази, придобила форма в модерната структура на националните държави и либералните демокрации. И именно този демократичен дефицит Европа трябва да признае смело, ако иска да запълни празнините.

Защото тук не става дума за виртуозно водене на сметките и овладяване на разходите, за дългови ограничения, които трябва да се спазват. Ако Европа не намери смелостта да признае този свой дефицит на демокрация, то нарастващата вляво и вдясно еврофобия ще я съсипе. А не ни остава много време за поправяне на допуснатите грешки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
london преди 9 години
До Анонименako vzemat britancite da izleznat Sega ot EC , da napravqt precedent , I sled tqh vednaga sledvat Greece I France
66
13
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Гръцкият синдром е смъртна опасност за обикновените гърци !!!путлеровият синдром е смъртна опасност за обикновените руснаци, всеки популистки синдром е смъртна опасност за хората, които се лъжат лековерно !!!Може ли това безумно гръцко популистче да обясни КАК точно ще "оправи" гърците ???? Всеки народ си заслужава управлението !!! Скоро гърците ще усетят какъв шмекер са си избрали !!! Обикновените руснаци няма да се убедят скоро, че ги управлява дребен шмекер, тях винаги са ги лъгали !!! ГНУС !
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тия гърцици нищо не е останало.Гадни араби
64
1
 
3
 
! Отговори
London преди 9 години
До Чобанинda pri nas sa mnogo , v France sa mnogo , v germaniq sa mnogo , te sa navsqkade , blagodarenie na zadokenskite globalisti
63
0
 
2
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--89;Мечти мечти где ваша сладост или Трай коньо за зелена трева.
62
1
 
3
 
! Отговори
na ja, com преди 9 години
ami sveta prosti na alemanite, na yankite, na udite...kolko mu e da prosti na elinite... vsichko teche, vsichko se promenya...tikitaka
61
3
 
4
 
! Отговори
до педелатора преди 9 години
*** ли рубли, *** ли?
60
2
 
2
 
! Отговори
ха преди 9 години
Ех, все се радваме на големия, здрав, сочен, комунистически..... идеалТака и гърците, ама те нали са прости...
59
2
 
3
 
! Отговори
London преди 9 години
До Дълесzadokeanskite lihvari s kakva religiq sa , 4e im celuvach dupeto
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в *** за който и да гласува матряло, политиците винаги ще се навеждат на Вашингтон и на гейтаците от Брюксел.
57
2
 
4
 
! Отговори
London преди 9 години
До мечока юдаbratle , dochlo e vreme razdelno , ne mojech da izplachich gladniq
56
2
 
7
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--78;Кога станахте християни. Навремето *** забраняваха ходенето в ЦЪРКВА а сега всичките станаха вярващи християни. Други такива двуличници няма.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V edna pesen se kazvashe" Ako si dal , ako si dal .........ne si jivql naprazno".Pri gur4olqta ' dal" zamenqt s " vzel" I si karat po jivo , po zdravo.
54
2
 
5
 
! Отговори
London преди 9 години
До Анонименnqma kak da stane , mnogo mi se iska Bulgariq , Greece , Hungarian da izlizat ot EC , no lihvarskite gadove sa mnogo silni Sega
53
0
 
7
 
! Отговори
Чобанин преди 9 години
Лондоне, при вас има повече ислями отколкото в зоната или при дойчо. Освен това при немците ги вкараха техните приятели от уса, за да им се измеша народа, защото оня дето не му се споменава името баше ги прочистил яко.
52
1
 
7
 
! Отговори
do 86 преди 9 години
ами така се движи света путинчо. Докато картите се раздават от САЩ и Брюксел ще играем с еврото и долара. Историята се върти и този път съюза между рублата и драхмата е слаб. Ако искат да играят сиртаки, трябва да работят, ако не искат - излизат от ЕС и играят само КАЗАЧОК(но не се знае може и КЮЧЕК).
51
1
 
1
 
! Отговори
London преди 9 години
До Василевmi to adolf tova go e znael , za kvo gi e podgonil
50
0
 
6
 
! Отговори
5 преди 9 години
Брей,много последователи на Гошо Тарабата,брей...
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Гърция излезе от ЕС това означава край на гейския съюз не защото икономиката на Гърция е важна а заради полижението и. Единствения изход за Гърция тогава е Евразийския Съюз. Русия мечтае за коридор до проливите на Средиземно море което ще слпжи автоматически край на хегемонията на НАТО в този регион. Фактически излизането на Гърция = разпад на ЕС. Същото е за България, дори от БГ руснаците могат да имат сухопътен коридор до Косово което е кошмар за НАТО.
48
1
 
7
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До trolgenosen--79;Точно така направиха след ДЕВЕТИ. От 90% собственици направиха 100% наемни работници,които неса мотивирани да работят.*** им дай да гледат все в чуждото и да крадат.