Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС

Успехът на Ципрас е свързан с колективно търсене на самоопрощение
28 яну 2015 20:16, Елка Василева
239
Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Каляската на Алексис Ципрас е препълнена с все повече поддръжници след победата му на парламентарните избори в Гърция на 25 януари. Но тук не става дума само за обичайния патетичен стремеж да се подкрепя победителят. Победата на Ципрас накара да ликуват и левицата, и десницата, пише Пиер Луиджи Батиста във в. "Кориере дела сера".

Марин Льо Пен /лидерката на крайната френска десница "Национален фронт"/ и Матео Салвини /лидерът на евроскептичната италианска партия "Северна лига"/ се възхищават на звучния шамар, който победата на Ципрас нанесе на еврото.

Партии, които в Европа обикновено са определяни като ксенофобски и еврофобски, днес гледат към Атина като към нов Ерусалим, който ще победи бюрокрацията на Брюксел и хищните банкови олигарси.

Освен това идеологическите бариери от миналото вече, както изглежда, са много крехки, след като само за няколко часа в Гърция крайната левица състави правителство с националистическа партия, която наподобява партията на така критикувания Найджъл Фараж във Великобритания.

В лявото пространство се появява стремеж за имитиране на "модела Ципрас" - този на съвременния рицар, който ще победи дивия либерализъм. Но и в умерените реформистки среди на десницата и левицата, въпреки че няма действително ликуване заради победата на Ципрас, се долавя задоволство.

Форца Италия /дясноцентристката партия на бившия италиански премиер Силвио Берлускони/ например заговори за урок, който няма да бъде забравен. А италианският премиер Матео Ренци твърди, че е доволен от евентуалната подкрепа на Ципрас в битката срещу мерките за строги икономии, въпреки че Италия може да изгуби около 40 милиарда евро в качеството си на кредитор на Гърция.

Но ако е така, значи става дума за символично поражение и за смъртна опасност за ЕС. Сякаш всичко, което беше постигнато досега, е за бунището. И тогава какво ще стане с балансирания бюджет, заложен в конституцията? Какво ще стане с реформите, които са неприятни, но необходими домашни задължения и които трябва да се прилагат, за да се преодолее бурята? Какво ще стане с параметрите, които трябва да се съблюдават, с разходите, които трябва да се контролират, с чудовищните държавни дългове, които трябва да се овладеят?

И ако е истина, както се твърди, че хората се вълнуват, като слушат песента "Чао, красавице" по площадите на Атина, възприемайки я като символ на освобождаването от някаква финансова диктатура, така както тази вдъхновяваща песен беше символ на освобождаването от нацистката и фашистката диктатура, то тогава каква представа за Европа се създава след тази единодушна подкрепа за Алексис Ципрас - пророка срещу мерките за икономии Алексис Ципрас?

Успехът на Ципрас, както изглежда, е свързан с едно колективно търсене на самоопрощение. Ако сме толкова зле днес, то не е защото сме били безотговорни и безгрижни в миналото като щуреца от баснята за щуреца и мравката, не е защото сме натрупали ужасяващо високи държавни дългове, не е защото не сме държали под контрол обществените разходи, не е защото в Европа, преди всичко в латинската и средиземноморска Европа балансираните бюджети бяха възприемани като едно прекалено разтегливо понятие, което е несъвместимо с търсенето на един скъп консенсус. Не, днес ние сме зле по вина на Европа.

Така че е безполезно да заобикаляме истинското ядро на проблема, който поражда омраза и безкрайна горчивина към безмилостната Германия и към Меркел, която вече за нас не е един обикновен човек, а символ на всичките трудности, с които ние се сблъскваме.

Всичко това се случва, защото Европа беше зле изградена. Защото се даде смисъл на един узурпиран суверенитет, на една бездушна парична единица, на един характер, лишен от каквато и да е културна основа и народна страст, подобно на тази, придобила форма в модерната структура на националните държави и либералните демокрации. И именно този демократичен дефицит Европа трябва да признае смело, ако иска да запълни празнините.

Защото тук не става дума за виртуозно водене на сметките и овладяване на разходите, за дългови ограничения, които трябва да се спазват. Ако Европа не намери смелостта да признае този свой дефицит на демокрация, то нарастващата вляво и вдясно еврофобия ще я съсипе. А не ни остава много време за поправяне на допуснатите грешки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Пацата преди 9 години
До ВасилевКристин Лагард
46
2
 
8
 
! Отговори
Marx преди 9 години
Един призрак броди из Европа...Дядо ми отдавна казваше: Дърво има на 100 г. , ала власт няма.
45
1
 
5
 
! Отговори
London преди 9 години
До Чобанинkoito si misli , 4e germaniq e na dalavera ot EC , jestoko se laje , na dalavera sa zadokenskite lihvari I Chte go razberete mnogo skoro . germaniq stava islqmska strana blagodarenie na EC , kade im e dalaverata
44
4
 
7
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До хм--71 Нека гърците отидат при руснаците.Ще цъфнат и вържат.
43
5
 
18
 
! Отговори
dp преди 9 години
Гърците са малки за да сринат съюза а и могат само да загубят излизайки от него.Но големите в ЕС белким са научили вече урока, че като прибереш коте от улицата и го направиш част от семейството то очаква да остане такова - и нямаш опцията просто да го изхвърлиш, мисли се преди да го прибереш.
42
7
 
7
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--69;А СИРИЗА ще направи ли ТКЗС--та? Нека се опита. У нас стана защото имаше 600 000 руска окупациона армия.Те комунистите затова обичат Русия. Нали тя ги сложи на власт
41
3
 
3
 
! Отговори
London преди 9 години
До Анонименkoi e na dalavera ot EC I NATO , zachtoto predi da vleznech v EC vlizach v NATO , otgovora e qsen zadokeanskite lihvari
40
6
 
12
 
! Отговори
Чобанин преди 9 години
Гръцките партизани пак ще съборят райха, а ние отново сме при дойчовците като сателити и им доставяме овче сирене със смрад на овци и вкус на лай.а (жената купи от метро:-)
39
5
 
14
 
! Отговори
сиртакис преди 9 години
Такива долни и алчни хора като ЕС няма . Ние всички Гърци сме възмутени , че в разгара на купона ни взеха залъка и узото от устата . Това не може да е нормално . Цели 70 години ни плащаха сметките , а сега какво стана тормоз .
38
1
 
4
 
! Отговори
KATZOLANIS преди 9 години
До Анонимен 72BRAVO , ZA TOVA STAVA VAPROSA ISKAT DA NI VZEMAT FLOTA NAI GOLAMOTO NACIONALNO BOGATSVO NA ELLADA , KAKTO NA VAS VI VZEHA ENERGETIKATA I ZAVODITE
37
5
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен-51;На комунистите им дай да печатат пари и да ФАЛИРАТ държави.Примера сме ние. 3 пъти смениха парите .1947,52 и 62 г.,за да погасят инфлация. Оставиха $12 милиарда външен и 26,5 милиарда вътрешен дълг. Луканов обяви ФАЛИТ на държавата.
36
6
 
8
 
! Отговори
хм преди 9 години
не разбирам за какво се оплакват Южните държава - заплатите там са високи, получават огромна подкрепа от цяла Европа и тн. Ако не им харесва ЕС - напускат и готово. Защо, считат че някой трябва да им гарантира 6 звезден живот, а те по цял ден да танцуват и пеят!
35
5
 
11
 
! Отговори
55 преди 9 години
До хмАко закрием ЕС,Германците с още няколко развити държави ще направят СЕЩ,а ние пак ще духаме супата ...
34
4
 
5
 
! Отговори
KATZOLANIS преди 9 години
До АнонименE KAK DA NE E NASILA ! SAZDADAHA KRIZA NAROCNO I ISKAS NE ISKAS VZEMAS ZAEM , MAINATA MU NA ES NISTO NAMA DA IM DADEM TE OKRADOHA POVECE OT NAS A PAK I OT VAS AMA VIE STE SLEPE I NE VIZDATE
33
3
 
9
 
! Отговори
хм преди 9 години
Опасявам се, че ще закрием ЕС обаче пак Германия ще е виновна.......за "бедните" гърци.
32
5
 
3
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--46Ще връща дългове като поп.Ние И всички останали ли ще ги плащаме ?
31
0
 
8
 
! Отговори
Бритън преди 9 години
Бизнесът е най печеливш когато си империя. Казал го е Рикардо, бащата на пазарната икономика преди 300 години!
30
8
 
8
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--Ти какво искаш ЕС да стане комунистически ли? Той и сега е прекалено социален.Мързеливите да се стягат и работят,
29
1
 
10
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Чудя се какво има да коментираме за Гърция . Както решат така да живеят , но не на гърба на цяла Европа . Ако искат всичките да станат милионери , но пак повтарям не на чужд гръб .
28
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ЧорбаджияЧорбаджи,ти откъде знаеш какво ми е дереджето ?