Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС

Успехът на Ципрас е свързан с колективно търсене на самоопрощение
28 яну 2015 20:16, Елка Василева
239
Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Каляската на Алексис Ципрас е препълнена с все повече поддръжници след победата му на парламентарните избори в Гърция на 25 януари. Но тук не става дума само за обичайния патетичен стремеж да се подкрепя победителят. Победата на Ципрас накара да ликуват и левицата, и десницата, пише Пиер Луиджи Батиста във в. "Кориере дела сера".

Марин Льо Пен /лидерката на крайната френска десница "Национален фронт"/ и Матео Салвини /лидерът на евроскептичната италианска партия "Северна лига"/ се възхищават на звучния шамар, който победата на Ципрас нанесе на еврото.

Партии, които в Европа обикновено са определяни като ксенофобски и еврофобски, днес гледат към Атина като към нов Ерусалим, който ще победи бюрокрацията на Брюксел и хищните банкови олигарси.

Освен това идеологическите бариери от миналото вече, както изглежда, са много крехки, след като само за няколко часа в Гърция крайната левица състави правителство с националистическа партия, която наподобява партията на така критикувания Найджъл Фараж във Великобритания.

В лявото пространство се появява стремеж за имитиране на "модела Ципрас" - този на съвременния рицар, който ще победи дивия либерализъм. Но и в умерените реформистки среди на десницата и левицата, въпреки че няма действително ликуване заради победата на Ципрас, се долавя задоволство.

Форца Италия /дясноцентристката партия на бившия италиански премиер Силвио Берлускони/ например заговори за урок, който няма да бъде забравен. А италианският премиер Матео Ренци твърди, че е доволен от евентуалната подкрепа на Ципрас в битката срещу мерките за строги икономии, въпреки че Италия може да изгуби около 40 милиарда евро в качеството си на кредитор на Гърция.

Но ако е така, значи става дума за символично поражение и за смъртна опасност за ЕС. Сякаш всичко, което беше постигнато досега, е за бунището. И тогава какво ще стане с балансирания бюджет, заложен в конституцията? Какво ще стане с реформите, които са неприятни, но необходими домашни задължения и които трябва да се прилагат, за да се преодолее бурята? Какво ще стане с параметрите, които трябва да се съблюдават, с разходите, които трябва да се контролират, с чудовищните държавни дългове, които трябва да се овладеят?

И ако е истина, както се твърди, че хората се вълнуват, като слушат песента "Чао, красавице" по площадите на Атина, възприемайки я като символ на освобождаването от някаква финансова диктатура, така както тази вдъхновяваща песен беше символ на освобождаването от нацистката и фашистката диктатура, то тогава каква представа за Европа се създава след тази единодушна подкрепа за Алексис Ципрас - пророка срещу мерките за икономии Алексис Ципрас?

Успехът на Ципрас, както изглежда, е свързан с едно колективно търсене на самоопрощение. Ако сме толкова зле днес, то не е защото сме били безотговорни и безгрижни в миналото като щуреца от баснята за щуреца и мравката, не е защото сме натрупали ужасяващо високи държавни дългове, не е защото не сме държали под контрол обществените разходи, не е защото в Европа, преди всичко в латинската и средиземноморска Европа балансираните бюджети бяха възприемани като едно прекалено разтегливо понятие, което е несъвместимо с търсенето на един скъп консенсус. Не, днес ние сме зле по вина на Европа.

Така че е безполезно да заобикаляме истинското ядро на проблема, който поражда омраза и безкрайна горчивина към безмилостната Германия и към Меркел, която вече за нас не е един обикновен човек, а символ на всичките трудности, с които ние се сблъскваме.

Всичко това се случва, защото Европа беше зле изградена. Защото се даде смисъл на един узурпиран суверенитет, на една бездушна парична единица, на един характер, лишен от каквато и да е културна основа и народна страст, подобно на тази, придобила форма в модерната структура на националните държави и либералните демокрации. И именно този демократичен дефицит Европа трябва да признае смело, ако иска да запълни празнините.

Защото тук не става дума за виртуозно водене на сметките и овладяване на разходите, за дългови ограничения, които трябва да се спазват. Ако Европа не намери смелостта да признае този свой дефицит на демокрация, то нарастващата вляво и вдясно еврофобия ще я съсипе. А не ни остава много време за поправяне на допуснатите грешки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 9 години
Бхти ***, не гърците ами нашите блогери дето чакат те да станат по зле от нас. Ние сме на изхода не дебелото черво, под нас е канала, няма по долу от нас.
86
1
 
1
 
! Отговори
zoi преди 9 години
zaradi izbora po lubov na elinite, europeisite umirat ot zavist. Tsipras e beden prostosmarten, ala elinite pak si go obichat.
85
0
 
8
 
! Отговори
Бай Генчо преди 9 години
Чак пък смъртна опсност. Има и положителни неща. Почивките в гърция ше излизат по-тънко. :)
84
1
 
4
 
! Отговори
London преди 9 години
До Николайmnogo lesno taka , nali kiflo . Kato nqmach argumenti srechtu istinata . 3 miliona bulgari izbqgaha li , fakt . prestapnost po selata fakt , rovene po kofite fakt , mnogo bedni hora nad 70 % fakt
83
14
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Кремълското нещо умира от щастие, че горките гърци ще стигнат до просешка тояга !!! Навремето комунистическите сатрапи са умирали от щастие, че след Първата световна война хората са оскотели от насилие и безперспективност !!! Бедните и нещастни хора са податливи на див популизъм стил сириза, ***, сидеров и всякаква такава популистка дружина !!! Гадни популисти, обричат лековерните хорица на нещастие и простотии !!! ГАДНИ ПОПУЛИСТИ !!!!
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако съюза се разпадне нашите чакали от къде ще гепят???
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Делфийският оракул е казал: ДГД марклизата и дай по още едно узо, че почва да се стъмва в ЕС.
80
0
 
1
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Да не се окаже, че не гърците, ами техните 'спасители' са планирали цялата патаклама, за да спечелят още десетина милиона роби? Не, едва ли това са някакви теории на конспирацията..
79
1
 
3
 
! Отговори
London преди 9 години
До дедо ПИЧnie Kato sme s amerikancite ot 10 godini v NATO , kvo stava ve , horata koito rovqt po kofite stavat pove4e I 3 miliona izbiagaha
78
0
 
2
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Е, за кой друг
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НиколайЗа london ли говориш
76
0
 
4
 
! Отговори
London преди 9 години
До Анонименzachtoto sa v chok ot pobedata I gi e strah da ne posledva v France , Spain , Portugal , italiq , 4e stava strachno
75
0
 
4
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Той не е расист, просто е душевноболен
74
8
 
10
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Нема никъв синдром.Четете геополитика ЧУГУНЕ и ще разберете ,че за сега България се отърва,но Гърчулята ги чака Руския Паток.Никой не казва,но май нещо се случва в Косово и голям рев ще има някой да реве.Който слугува на *** рано или късно стига до кофите за ***.България е пресен пример.
73
0
 
3
 
! Отговори
До london преди 9 години
Аз се чух защо си така повреден
72
2
 
4
 
! Отговори
London преди 9 години
До Василевkvo Chte I'm napravqt na Greece , ako izleznat ot EC , a otvorko , Chte gi bombardirat li
71
1
 
7
 
! Отговори
London преди 9 години
До Божоkakvo e hubavoto na jivota v Bulgariq Sega be , otvorko
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано Ципарас го сложи на ЕС, ама нещо ми изглежда голям фишек цялата работа. Прекалено много се говори за него, а това не е в стила на мейнстриим медиите. По принцип се цензурира такава информация. А сега едва ли не го величаят.
69
3
 
12
 
! Отговори
Хераклит преди 9 години
Браво на гръцките братя! По добре един ужасен край, отколкото ужаси безкрай!
68
1
 
9
 
! Отговори
L преди 9 години
Ние имаме поговорка - краставите магарета се подушват ...Мързеливите средиземноморски индивиди се подкрепят.