Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС

Успехът на Ципрас е свързан с колективно търсене на самоопрощение
28 яну 2015 20:16, Елка Василева
239
Гръцкият синдром - смъртна опасност за ЕС
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Каляската на Алексис Ципрас е препълнена с все повече поддръжници след победата му на парламентарните избори в Гърция на 25 януари. Но тук не става дума само за обичайния патетичен стремеж да се подкрепя победителят. Победата на Ципрас накара да ликуват и левицата, и десницата, пише Пиер Луиджи Батиста във в. "Кориере дела сера".

Марин Льо Пен /лидерката на крайната френска десница "Национален фронт"/ и Матео Салвини /лидерът на евроскептичната италианска партия "Северна лига"/ се възхищават на звучния шамар, който победата на Ципрас нанесе на еврото.

Партии, които в Европа обикновено са определяни като ксенофобски и еврофобски, днес гледат към Атина като към нов Ерусалим, който ще победи бюрокрацията на Брюксел и хищните банкови олигарси.

Освен това идеологическите бариери от миналото вече, както изглежда, са много крехки, след като само за няколко часа в Гърция крайната левица състави правителство с националистическа партия, която наподобява партията на така критикувания Найджъл Фараж във Великобритания.

В лявото пространство се появява стремеж за имитиране на "модела Ципрас" - този на съвременния рицар, който ще победи дивия либерализъм. Но и в умерените реформистки среди на десницата и левицата, въпреки че няма действително ликуване заради победата на Ципрас, се долавя задоволство.

Форца Италия /дясноцентристката партия на бившия италиански премиер Силвио Берлускони/ например заговори за урок, който няма да бъде забравен. А италианският премиер Матео Ренци твърди, че е доволен от евентуалната подкрепа на Ципрас в битката срещу мерките за строги икономии, въпреки че Италия може да изгуби около 40 милиарда евро в качеството си на кредитор на Гърция.

Но ако е така, значи става дума за символично поражение и за смъртна опасност за ЕС. Сякаш всичко, което беше постигнато досега, е за бунището. И тогава какво ще стане с балансирания бюджет, заложен в конституцията? Какво ще стане с реформите, които са неприятни, но необходими домашни задължения и които трябва да се прилагат, за да се преодолее бурята? Какво ще стане с параметрите, които трябва да се съблюдават, с разходите, които трябва да се контролират, с чудовищните държавни дългове, които трябва да се овладеят?

И ако е истина, както се твърди, че хората се вълнуват, като слушат песента "Чао, красавице" по площадите на Атина, възприемайки я като символ на освобождаването от някаква финансова диктатура, така както тази вдъхновяваща песен беше символ на освобождаването от нацистката и фашистката диктатура, то тогава каква представа за Европа се създава след тази единодушна подкрепа за Алексис Ципрас - пророка срещу мерките за икономии Алексис Ципрас?

Успехът на Ципрас, както изглежда, е свързан с едно колективно търсене на самоопрощение. Ако сме толкова зле днес, то не е защото сме били безотговорни и безгрижни в миналото като щуреца от баснята за щуреца и мравката, не е защото сме натрупали ужасяващо високи държавни дългове, не е защото не сме държали под контрол обществените разходи, не е защото в Европа, преди всичко в латинската и средиземноморска Европа балансираните бюджети бяха възприемани като едно прекалено разтегливо понятие, което е несъвместимо с търсенето на един скъп консенсус. Не, днес ние сме зле по вина на Европа.

Така че е безполезно да заобикаляме истинското ядро на проблема, който поражда омраза и безкрайна горчивина към безмилостната Германия и към Меркел, която вече за нас не е един обикновен човек, а символ на всичките трудности, с които ние се сблъскваме.

Всичко това се случва, защото Европа беше зле изградена. Защото се даде смисъл на един узурпиран суверенитет, на една бездушна парична единица, на един характер, лишен от каквато и да е културна основа и народна страст, подобно на тази, придобила форма в модерната структура на националните държави и либералните демокрации. И именно този демократичен дефицит Европа трябва да признае смело, ако иска да запълни празнините.

Защото тук не става дума за виртуозно водене на сметките и овладяване на разходите, за дългови ограничения, които трябва да се спазват. Ако Европа не намери смелостта да признае този свой дефицит на демокрация, то нарастващата вляво и вдясно еврофобия ще я съсипе. А не ни остава много време за поправяне на допуснатите грешки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
21
 
! Отговори
Майна преди 9 години
Нема да се плашиш и аз съм от 24г. в Бавария. Само бачкане и 2седмици на море, така си мина времето, а как си спомням тепетата:-)
106
5
 
25
 
! Отговори
Поет среднощ преди 9 години
Русия-Турция-Гърция са оста на газта, а ние сме с пръст в уста.
105
0
 
6
 
! Отговори
London преди 9 години
До МайнаI az neznam kvo pravq v London , izgoniha ni *** tolerasti , zakriha ni malkiq biznes , kvo da pravim
104
0
 
7
 
! Отговори
London преди 9 години
До Божоubitak si , zachtoto lijech dupeta za sobstvena izgoda , zaradi takiva Kato teb , golemite tolersti , ot Bulgariq izbqgaha 3 miliona bulgari , bravo na Greece , bravo na Hungary , sledvat Spain , France I italiq . Zad oceanskite lihvari trqbva da razberat , 4e nqmat rabota v evropa
103
7
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До LondonУбитак не съм те наричал, приятелю ***. Само един въпрос - това Лондон какво означава , че се казваш лондон, че живееш в лондон в околностите на Пхенян, или че си гаден ***, еврогей, толераст, който живее в гадния капиталистически Лондон ??? Толкова сте глупави, че направо жал да му стане на човек, другари сиризисти !!! Всичките сте като клонирани - мразите, мразите, мразите... !!! Даже и *** мразите, защото му завиждате за азиатската безпределна ВЛАААААСТ !!!
102
10
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Да излиза този търтей от ЕС! Веднага!
101
2
 
15
 
! Отговори
Майна преди 9 години
Плодив е по добре от Лондон, хубав климат, хубав град и хубави хора. В Лондон само меки чушки и дъжд, за кво са ти паундите? Да не си хванал една островянка?
100
8
 
16
 
! Отговори
Тити преди 9 години
Ние половин такъв Ципрас нямаме,жалко много жалко.Българи гледайте и се учете, ей тва е мъж
99
0
 
6
 
! Отговори
От Берлин преди 9 години
Немците сега празнуват, че Pegida се разтуря, защото ги погна тайната полиция и илямистите. Проблемът е решен, няма проблем. За гърците не се говори. Не са важни или вече са се разбрали да платят, само мир да е.
98
2
 
9
 
! Отговори
Пацо преди 9 години
До Анонимен 144Седни си , слаб 2 ! Не гърците са ослепили 15 000 българи а римляните (византийците) , а Гърция по това време е покорена страна в империята , точно както българите сме били в Отоманската империя .
97
9
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Прекрасна червена победа.Заслужихте я Скъпи Другари.Искам и у нас здравите сили на българския народ да се обединят и спасят любимата ни Родина от мракобесието на капитализма.Нека всички народи да последват Вашия пример Другари.
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
360 милиярда дългове на малаките това е ПОВЕЧЕ ОТ валутния резерв на русия която хвалите Ясно ли е колко са се окекали гърците да се махат в Бригс да гладуват там да видят *** дали ще ги храни
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе гърците са по-умни от насличи си по управлениетодесните губят за да стреснат европата и да им опрости дълговете- вижте колко е страшно - и пари дават да спечели сиризаи ако не ги опростят десните не са виновни левите ще анулират дългаи пито платеноама затова са умни управляващите им щото има от къдеа ние сме станали едно торище от лайнарник само големи *** можеш извади да управляват
94
4
 
4
 
! Отговори
Dedovia преди 9 години
do Anonimen aka 141"jiveq 20 godini na zapad , jivql Sam prez 80te v Bulgariq , po hubav jivot ot 80te v Bulgariq , nikoga ne e imalo"----------Ma kvo prikazvash, to ne biaha panelki, to ne biaha Moskvichi. A pomnish li kak kato zakachish dve znachki na Judas Priest i chengetata te goneha da ti napraviat glavata meka? Abe, rai, ama sega mi e po rai. Receptata e edna - ne mrynkai, a bachkai. Pisna mi ot hora deto vse niakoi drug im e vinoven za tva che sa neshtastni, che niamat pari, i t.n.
93
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Промили са ви мозъците, че сириза и Ципрас вършат нещо неправилно. Всъшност те се канят да се изплюят на мултинационалните компании и банкови консорциуми, които пък се хранят с вашите души. Установения ред е срещу вас! Сириза ще опита да го разклати, поне. Друг въпрос е, че Гърция под различни форми е изплатила огромна част от дълговете си, но това официално не го броят.
92
0
 
2
 
! Отговори
London преди 9 години
Излагаш се!То мен всеки ме знае!
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Dedoviajiveq 20 godini na zapad , jivql Sam prez 80te v Bulgariq , po hubav jivot ot 80te v Bulgariq , nikoga ne e imalo
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РадостинРадуковБраво Дудуков! Съгласен съм!
89
0
 
5
 
! Отговори
London преди 9 години
До РадостинРадуковda napravqt referendum za NATO , da vidim kvo Chte stane ve otvorko
88
1
 
9
 
! Отговори
London преди 9 години
До Божоa zachto izbqgahme 3 miliona bulgari ve ubitak , zachtoto e mnogo hubavo v Bulgariq , ot kakto doidoha liberastite li ve