В Украйна Русия иска да създаде марионетна държава

"Всякакъв мирен план е обречен на неуспех"
28 яну 2015 22:49, Елка Василева
145
В Украйна Русия иска да създаде марионетна държава
Снимка: Reuters

Увеличаването на насилието в Източна Украйна през последните дни отново оставя западните правителствени и военни стратези да се опитват да разберат стратегията на проруските бунтовници и техните поддръжници в Кремъл, пишат Сам Джоунс и Роман Олеарчук във в. "Файненшъл таймс".

Боевете от началото на годината са един от най-кървавите епизоди в 10-месечния конфликт, след като подкрепяните от Русия сили предприеха, както смятат военни специалисти, голямо настъпление на няколко фронта срещу украинската армия. Подписаният през септември мирен протокол от Минск почти се разпада.

Досега са убити над 5000 украинци, а 11 000 са осакатени или сериозно ранени, каза в понеделник посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър пред Съвета за сигурност - това беше част от потока от осъждания, които отправиха съюзниците от НАТО, след като през уикенда се струпаха доказателства за мащаба на новите боеве.

Според разузнавателната общност на НАТО от началото на годината през границата откъм Русия са преминали стотици единици военна техника. При поредица от двустранни разузнавателни обмени на информация на високо ниво между страните от НАТО и украинската служба за вътрешна сигурност ССУ през последната седмица са били споделени доказателства за предаване на мощни ракетни установки, танкове, бронирани автомобили и електронно военно оборудване на сепаратистите. Сега в Украйна има повече поддържани от Русия високотехнологични и с голям обсег на действие ракетни системи за противовъздушна отбрана, отколкото по времето, когато беше свален малайзийският самолет.

Въпреки че действията на Русия на място са добре известни, нейните намерения остават по-трудни за разчитане.

Западни разузнавателни служители са все по-разтревожени от развитието на обстановката и предполагат, че тактическият подход на президента Владимир Путин - опортюнистичен, прагматичен и замислен да държи отворени възможностите за изостряне и успокояване на ситуацията - сега, изглежда, отстъпва място на по-ясно определен набор от цели. Това мнение отдавна се поддържа от Киев.

"Днес сме изправени пред същински военни нападения, насочени към превземане на стратегически градове, които са жизнено важни за икономиката на Украйна, и разширяване на сепаратистката територия като цяло", казва генерал-лейтенант Игор Романенко, който беше заместник-началник на генералния щаб на Украйна за военните операции от 2006 до 2010 г. Генерал-лейтенант Романенко казва, че има четири очевидни основни точки на конфликта.

С безмилостния артилерийски обстрел по северния фланг на контролирания от бунтовниците Луганск се цели да бъдат превзети градовете Станиця Луганска и Шчастя, където има електрическа централа, захранваща региона с електричество.

По-нататък на запад на същия фронт сепаратистите се опитват да обкръжат украинските войски, укрепили се в Дебалцеве - железопътен възел, който има решаващо значение за контролиране на доставките на въглища от мините, пръснати из региона.

Междувременно настъплението за възвръщане на летището в Донецк от ръцете на украинските войски лишава Киев от ключова крепост и проправя пътя към сепаратистко разширяване на север. В разположеното наблизо донецко предградие Авдиивка се намира най-големият производител на кокс в страната. Тази суровина се използва за производство на стомана, която е главният износен материал и източник на твърда валута за Украйна.

И накрая идва разположеното на Азовско море пристанище Мариупол, което е ключово търговско средище и - най-важното – в него се намират два от трите най-големи стоманолеярни завода на Украйна.

Като се имат предвид тези цели, много западни анализатори по разузнаването стигат до заключението, че Путин вече не се опитва да оформи полуавтономен район в Украйна или да спечели средства за геополитически пазарлъци, но след като е преценил, че Киев е безвъзвратно загубен за влиянието на Москва, той се опитва да създаде нова, икономически жизнеспособна марионетна държава извън нея.

"Завземането на Крим беше отплата за изгонването на Янукович. Но то изнесе 2 милиона проруски гласа от Украйна, затова следващата стратегия на Путин беше да изгради влияние в анклави в Източна Украйна, за да изнудва Киев и да има някакъв вид федерално конституционно вето. Това също пропада", каза международният директор и специалист по Русия на Кралския институт на обединените въоръжени сили в Лондон Джонатан Ейъл.

"Така че сега се движим към ситуация, при която той установява по-постоянно положение: контролирана от Русия държава тип "Мики Маус". Това е положението на Абхазия и на Приднестровието. И подобно на тях то може да се запази в този вид 20 години", заяви Ейъл.

"Определено такива са признаците", съгласи се висш представител на разузнавателната общност на НАТО, който направи коментара при условие за пълно запазване на анонимността. "Вече никакъв отделен анклав. Никакво конституционно уреждане. Нещо напълно отделено от Киев и с повече пряк контрол", каза той.

Служителят заяви, че сега в Москва се слушат гласовете на онези фигури от кликата от съветници на Путин, чиито приказки за възстановяване на "Новорусия" до неотдавна бяха отхвърляни като фантастични и странни от мнозина на Запад.

"Всякакъв мирен план е обречен на неуспех", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VAV MOMENTA EVROPA E MANEG ZA VOINITE NA USA, NIKOI NE SE INTERESUVA DALI EVROPA GLADUVA I KOLKO GERTVI SHTE DADE VAV PREDSTOQSHTATA VOINA ? VSE OSTE MOGEME DA PREDOTVRATIME VOINATA, EVROPA NEZABAVNO DA NAPUSNE NATO I EVROZONATA ! POLITICITE V BG RABOTQT ZA USA SRESHTU BG NAROD !!!
84
0
 
4
 
! Отговори
gentatco преди 9 години
Аман от поръчкови изопачители на думи и мнения за пари. Ла*няри, не се ли убедихте, че по този начин обременявате кармата си. Всеки е дошъл на тази Земя с мисия. И ничия мисия не е била Лъжата над братята по разум. Ставате съучастници на пъклени планове. Прошка няма!
83
1
 
13
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Бунтовниците прилагат максимата,че най-добрата отбрана е нападението!Знаят също така,че не могат да очакват снизхождение от хунтата в Киев,както се видя,в първите летни месеци на войната!Освен това,става ясно,че хунтаджийските наемници не струват нищо,след като,са в пъти повече,и все пак,търпят поражения!Нима запада не им доставя оръжия,някой вярва ли го?Но те нямат мотивацията и бойния дух,а те, са най-важните оръжия!
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, ха ... В Украйна Русия иска да създаде марионетна държава...Ми тя Украйна, нали си е марионетна държава?!?Половината и министри са чужди граждани, включително ключовите са от САЩ или тяхните послушковци.България също е марионетна държвава!Пак САЩ си отриват задначата част с нея както си поискат...Правят си безплатни за тях и платени за нас тук бази, вкарват ни в международни конфликти и ни ползват за пушечно месо...Нищо ново под слънцето
81
2
 
5
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Превзехме ли Дебалцево? Май затворихме обръча??? Дайте инфо, не се крийте. Не пишете как една жена си извадила вода от кладенеца или как бай Вадим отишъл до магазина!!!!!......или пък как някакъв чичка "Ройтерс", казъл нещо:))))))))))))))))))))))
80
0
 
5
 
! Отговори
объркан преди 9 години
До до Az 87Защо тогава няма размирици в Крим и Севастопол?
79
3
 
25
 
! Отговори
Българин от Германия преди 9 години
Украинският Пиночетко плаща на свойте содатески по 600 Евро за унищожен автомобил,2400 евро за танк и 6000 евро за свален боен самолет. Пари на Европейския данъкоплатец.Току-що показано по Германската официална телевизия ZDF.
78
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължение на заглавието: А Запада създаде марионетна държава Украйна
77
1
 
23
 
! Отговори
rasate преди 9 години
До до Az 87 Пълни глупости:В Крим основното население е руско- познай за какво ще гласуват.Все едно да питаш българите в Босилеград дали искат да се обединят с България или република Сръбска в Босна с Сърбия- резултатът е ясен.
76
27
 
13
 
! Отговори
до Az 87 преди 9 години
"Цял свят видя как населението на Крим гласува за НЕЗАВИСИМОСТ и след това за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ към РФ."Никой нищо такова не е видял, видяхме как под дулата на калашниците Пу проведе театър, който някои наглеци като тебе нарекоха "референдум".
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Олег Олеарчук!????БЕЗ КОМЕНТАР!
74
3
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Така де, UK медия - все там...
73
5
 
24
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Няма как да стане в момента. Украйна вече е марионетна държава, държана на конци от Вашингтон.И в началато на заглавието си сложете "FT: Дъра-бъра...", а не така безименно, като всеизвестен факт. Това, че някаква US медия е решила да облъчва, а вие - да препечатвате, не прави дрънканиците им факт.
72
3
 
20
 
! Отговори
Край преди 9 години
А не бе - Русия мечтае да граничи със страна член на НАТО, която да е с марионетно на Вашингтон правителство.
71
7
 
5
 
! Отговори
Испанец No Pasaran ! преди 9 години
До !България В Евросъюза !
70
25
 
9
 
! Отговори
все същите главанаци преди 9 години
*** си играе на война, но отново обикновения руснак и украинец ще го отнесат.
69
4
 
6
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До AzТо това важи за *** като тебе бе ***!!!
68
5
 
34
 
! Отговори
Az преди 9 години
В Украйна в моемнта става това, което трябваше да стане преди 23 години - историческата провинция Новорусия - Одеска,Николаевска,Херсонска,Днепропетровска,Запорожка, Харковска област и Донбас са били с руско население още преди да се пръкне УССР, такива са и днес. Те си отиват. С тях може да замине и я Сумска,я Кировоградска,я Полтавска обл., Закарпатието също ще се цепне,по него Буковина,накрая и Галичина ще зареже киевляни сами да си играят на велики укри. Проглежда Запада, макар и късно !
67
10
 
35
 
! Отговори
Az преди 9 години
Сцепват се да плюят по Русия. Някои си мислят, че като повтарят до припадък лъжите си, ще им повярват. Да , ама не. Цял свят видя как населението на Крим гласува за НЕЗАВИСИМОСТ и след това за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ към РФ. Няма "анексия", няма "завземане" , имаше деклариране на независимост. Кримчани повториха делото на Богдан Хмелницки. В имат паметник на Богдан Хмелницки, но явно са забравили напълно делото му. Сега ще си припомнят историята набързо.
66
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, журналистите на днес, какво става? Няколко дни нямаше статии оплюващи Русия. Днес да не сте решили да преизпълните плана, бе?