Евросъюзът се изправи срещу руския газов звяр

Засега всички пътища за споразумение са открити
24 апр 2015 21:47, Елка Василева
449
Евросъюзът се изправи срещу руския газов звяр
Снимка: архив, Reuters

Комисарят на ЕС за борба с монополите насочва огъня си срещу Газпром, а това показва голяма промяна в политиката на ЕС и газовия бизнес, пише сп. "Икономист".

Газпром беше недосегаем и го знаеше. Той бе основният вносител на газ в Европейския съюз, облагодетелствайки се както от непосредственото покровителство на Кремъл (руската държава е най-големият акционер в компанията), така и от мрежата от бизнес и политически връзки в страните, на които продава газ, особено в Германия. Нямаше много алтернативи на руския газ, както нямаше и особено желание у потребителите да се противопоставят на господстващото положение на Газпром.

Сега ЕС се изправи срещу руския газов звяр. Първият удар бе нанесен на 22 април, когато европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер изпрати на компанията дългоочаквано писмо, наречено "Изложение на възражения" (евротермин за списък с обвинения), в което се посочва, че компанията злоупотребява с пазарното си положение.

Публикуваният документ е от стотици страници. Те дават подробна представа за тъмния свят на руския газов износ, описвайки доходоносни посреднически компании с неизвестни печеливши собственици, сделки, договорени от политици, а не от бизнесмени, и сериозно фаворизиране на клиенти по геополитически съображения.

ЕС твърди, че Газпром "следва цялостна стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари".

Компанията ограничава възможността на клиентите да препродават газ, което й дава възможност да продава на "несправедливи цени" в пет страни: България, Полша и балтийските републики Естония, Латвия и Литва. Освен това Газпром е злоупотребил с господстващата си позиция на пазара, за да се опита да запази контрол върху транзитния газопровод през Полша "Ямал" и да принуди България да подкрепи "Южен поток" - отменения проект на Кремъл за доставка на газ в ЕС през Черно море.

През последните месеци Газпром опипа почвата в Брюксел, за да види дали може да постигне споразумение. Но разговорите се провалиха на фона на замразяването на отношенията между Изтока и Запада заради Украйна.

Сега Газпром има 12 седмици, за да отговори на обвиненията - чрез опровергаване, отстъпки или и по двата начина. Ако отговорите не задоволят Европейската комисия, следващата фаза е наказателна процедура. Това може да означава глоби в размер на 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) или повече - на теория до 10 процента от оборота на компанията – и законово наложени промени на нейния бизнес модел.

Това все още са резервни варианти. "Всички пътища са открити", казва Вестагер. "Ние бихме искали Газпром да отговори и да разговаряме."

Първоначалният отговор на Газпром бе ледено студен. Компанията каза, че оплакването на ЕС е неоснователно, категорично заяви, че компанията вече спазва международното право и вътрешното законодателство на страните, в които прави бизнес, и каза, че спорът трябва да бъде решен на правителствено равнище.

Газпром е учредена "отвъд юрисдикцията на ЕС", отбеляза тя. И сама си призна, че руското законодателство й е предоставило "специални, социално значими функции. . . и статута на стратегическа, държавно контролирано юридическо лице със стопанска цел". През 2012 г. руският президент Владимир Путин забрани на такива "стратегически" компании да предоставят сведения на чужди регулатори или да се подчиняват на техните нареждания.

ЕС започна действията си срещу Газпром с Третия енергиен пакет през 2007 г. Това бе измамно меко наименование на поредица мерки, които "либерализираха" - де факто преобърнаха из основи - европейския енергиен пазар.

Главната последица бе наложената забрана една и съща компания да притежава и тръбопроводите, и транспортираните по тях енергоносители.

Русия възрази остро срещу тази разпоредба, възприемайки я като политизирана и непредизвикана атака с цел конфискация на активите и удар по бизнес модела на Газпром. Компанията и нейните политически господари - подобно на Майкрософт, която наруши европейското законодателство в областта на конкуренцията, пласирайки своя браузър Internet Explorer в пакет с операционната си система Windows - обаче не осъзнаха докъде се простират жестоките правомощия на ЕС за съдебно преследване.

И колкото повече ЕС наблюдаваше вноса на газ от Русия, толкова по-малко харесваше това, което вижда. През 2011 г., при най-голямата антитръстова операция в историята на Европейския съюз представители на властите със заповед за обиск иззеха документи и компютри от десетки офиси на Газпром и нейни филиали, а през 2012 г. последва започване на официално разследване от страна на ЕС.

"Изложението на възражения" до голяма степен бе готово още през 2013 г., но дълго време бе боязливо отлагано.

Предшественикът на Вестагер - Хоакин Алмуния, нееднократно обещаваше да започне промени, но напусна поста през ноември, без да изпълни това обещание. Висши служители на Европейската комисия решиха, че една сделка ще е по-добър вариант от влошаване на отношенията с Русия.

Сега Европа е настроена по-категорично. Вестагер - желязната датчанка, настоява, че нейната дирекция е част от съдебната система и действа без страх или пристрастия. Действията срещу Газпром бяха предприети само седмица след като тя представи възраженията си срещу друг корпоративен гигант - Google.

За Газпром най-неприятният вариант би бил да игнорира ЕС. Това носи бързи наказания - и потенциални съдебни искове от страна на клиентите, купуващи на прекалено висока цена, отбелязва Алън Райли, британски професор по право.

Друга опция е повдигането на обвинения - включително за злоупотреба с правата на собственост. Вацлав Бартушка, пратеникът на Чехия по енергийни въпроси, прогнозира, че Газпром ще отстъпи, маскирайки се зад ефектната си, но куха сделка за бъдещ износ за Китай, за да демонстрира на руската общественост, че Кремъл наказва Европа за нейната дързост.

Русия освен това може да продължи работата си по "Турски поток" - газопровода под Черно море, който е предвидено да доставя газ до турско-гръцката граница, за да бъдат избегнати правилата на ЕС, възпрепятствали "Южен поток". Кремъл ухажва Гърция с финансов стимул от 5 милиарда долара, за да я убеди да подкрепи проекта.

По всяка вероятност ни чака по-нататъшно прилагане в Европа на тактиката "разделяй и владей": руските тръбопроводи изнасят политическо влияние дори когато са само
линии на картата.

Малко вероятно е обаче да се стигне до спиране на газовите доставки, за да бъде наказан ЕС. Русия вече губи пазарен дял в Европа и не може да си позволи да настрои срещу себе си клиентите или да изложи на опасност приходите си от износ, възлизащи на 40 милиарда долара.

Студен климат

Във всеки случай безпокойството, че Европа е зависима от руския газ, намаля. Не само че зимата свърши, но и Европа като цяло е в добра форма, за да устои на някакъв гневен изблик от страна на Русия. Европа подобри капацитета на хранилищата си и построи газови връзки север-юг, така че прекъсване на доставките през Украйна, да речем, може да бъде компенсирано с други източници. Литва, някога изцяло зависима от руския газ, построи терминал за внос на втечнен природен газ и си извоюва бързо понижаване на цената от Газпром. Тази година Съединените щати ще започнат износ на втечнен природен газ, създавайки още нови варианти за снабдяване.

За Путин ходът на Европейската комисия показва колко изолирана е Русия. Доверието и търпението се изчерпват, дори в Германия. Приятелите му намаляха. Използвайки енергията като оръжие, той предизвика отбрана и контраатака. Мечката вече не всява такъв страх като преди.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още по темата: ЕСГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
1
 
! Отговори
совецкий троль преди 9 години
До ШопНе разбирам, има ли българи, които са против Газпром да намали цените?--------за всичко друго искаме по-ниски цени,особено на тока от американските централи, но за газ и бензин сме готови да плащаме повече,защото много трудно се добива...рапорт даден и честна пионерска
176
2
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Шоп: ,,....Защо не искате ЕС да изнуди Газпром за евтин газ?...''ВСЕ НИ Е ТАЯ каква ще я надробят бюргерите от ЕС защото и ТЕ ЗАЕДНО СЪС НАС ще я СЪРБАТ ТАЗИ ЧОРБА!НО имай предвид че руското търпение спрямо ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОВОКАЦИИ СЕ ИЗЧЕРПВА и МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ съвсем неочакван за ЕС ЕФЕКТ- пълна преориентация на РУСИЯ КЪМ АЗИАТСКИТЕ СУРОВИННИ ПАЗАРИ ЗАЩОТО и без това там цената на РУСКИТЕ РЕСУРСИ Е ДОСТА ПО-ВИСОКА сравнена с европейската!
175
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление САЩ нямат готовност за тази годинада започнат износ на втечнен газ за Европа !Другото е ясно, та по ясно !
174
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До славянин Ти нямаш думата, защото не си 100% българин.
173
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Ох, колко сте ми ОСТРОУМНИ с това ***... Защо не искате ЕС да изнуди Газпром за евтин газ? Аз искам.
172
0
 
3
 
! Отговори
до 288 от славянин преди 9 години
Като се погледне географската карта се вижда с просто око кой с кого трябва да бъде и къде са енергийните ресурси! А 550 милиона души колкото и да *** заедно няма да могат да си осигурят газовите нужди!
171
0
 
6
 
! Отговори
Ха така преди 9 години
Ха така - смяна на заглавието е нужна. ЕС КЛЕКНА ПРЕД ГАЗПРОМ! Това е точно така - ще дойде зима и когато сняг забръска що ще чиним ний зимъска - помните ли приказската за щуреца и мравката
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странното е , че вчера ,комуниста от Банкя отново нахлузи ФЕСА ,като отказа да признае ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ ,и ни дума ивопъл от ,,независимата преса ,,а ни занимават със някаква глупост . Ами като толкова им пречи руският газ ,наистина ,да режат ,СЕВЕРЕН ПОТОК и това е .Вместо да подхванат ,ибрикчииството на червеноГербера от Банкя ни занимават със... За нас е по важно ,лицемерието и подмазвачеството и предателствотона на Тиквата, спрямо Турция.
169
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага да затварят-СЕВЕРЕН ПОТОК!Иначе, другото е лицемерие.
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е елементарно. Американските имат излишък на газ и търсят къде да го пласират на по висока цена. Русия също като Америка има излишък и се нуждае от тръба да захрани най големия потребител с възможна най висока цена. ЛОШОТО Е ЧЕ ОТ ТАЗИ ИГРА НА ГОЛЕМИТЕ НИЕ ВМЕСТО ДА ИЗКАРАМЕ ИЗГОДА СМЕ ПРЕЦАКАНИ ЗАРАДИ НЕКЪДЪРНИ ПРАВИТЕЛСТВА.
167
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До extremistЧисто геополитически пътят на Европа е с Русия-------------- Как Европа ще е с Русия, бе хей сплескан? Русия е 140 млн, Европа е 550 млн, кой с кого трябва да е? Ако Русия имаше сили да покори Европа, нямаше да си дава Г3 на Китай, Индия и прочие мнгасари.
166
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не разбирам, има ли българи, които са против Газпром да намали цените? Много ми е интересно против какво плюят русофилите?
165
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо сега Европа започва да скача срещу Газпром,а не примерно през януари месец?
164
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже съм ***,ще ми кажете ли ако не е Русия ,ЕС от къде ще вземе газ,изградени газопроводо,източници на газ с доказани залежи?Не знам можеби Еврокомисията ще ни докара газ от Марс,а ББ ще му среже лентичката!
163
0
 
0
 
! Отговори
b преди 9 години
Каде се мериш с германия и кои ти е казал че газа от там за бг ще ти е по евтин не ти дават от газпром бг нали тр да те клатят още господин в час
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха,Тя зимата ще дойде!Само да не стойм в Европа на студено,че и половината заводи ще спрат
161
8
 
5
 
! Отговори
до b преди 9 години
Точно газпром русия ни клати - не дава да реимпортираме друг руски газ, примерно от Германия, който е по-евтин.Не си в час, мълчи си.
160
2
 
20
 
! Отговори
b преди 9 години
Обяснете на овцете първо Газпром русия и газпром България общото е трабата и лиценза скъпата цена не е от русия а от българия газпром българия ви клати сага си миете *** с газпром русия.
159
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯОтдавна ще да си избягал в германия, щото сега силно сме се навели в друга посока, а не на Русия. Не че е по-добре, но за протокола...да знаеш.
158
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха хаааа..... руските *** искат по-скъп газ за БЪЛГАРИЯ. Егати предателите !!!!!!!!!!!! Само Русия за тях е важна.