За стерилитета, ин витрото и късното раждане

Проф. Нери Лауфер пред Dnes.bg за това как да си помогнем
Обновена: 8 сеп 2015 13:36 | 8 сеп 2015 13:07, Александър Попов
21
За стерилитета, ин витрото и късното раждане
Снимка: New Life

Проф. Нери Лауфер е сред светилата в сферата на репродуктивното здраве, втори в света, извършил успешно човешко ин витро. Основател на ин витро центрове в САЩ и Израел. В момента е главен лекар в отделението по "Акушерство и гинекология" на университетска болница Адаса в Ейн Карем, Йерусалим, както и консултант по гинекология в NewLife Специализиран медицински център по Гинекология, Пловдив.

На 11 септември, петък, от 17:30 часа в София ще се състои Ден на отворени врати на клиника New Life. Ще бъде изнесена лекция на тема „Възраст и репродуктивно здраве“ от водещия специалист в Балната зала на хотел „Радисън“. Лично проф. Нери Лауфер и управителят на New Life д-р Добринка Петрова, ще  информират присъстващите за новостите в сферата на асистираните репродуктивни технологии. Гостите ще имат възможност да задават въпроси като бъдещи родители по темите, които ги вълнуват.

На следващия ден, 12 септември, ще стартира и Ден на отворени врати в медицинския център за репродуктивно здраве New Life-Пловдив.

Проф. Лауфер бе любезен да отговори на въпросите на Dnes.bg свързани с наболели проблеми като стерилитета, как да се справяме с него и кои са митовете за ин витрото. 

Кои са основните причини за стерилитет днес? Доколко важна е храната, която консумираме?

Основният фактор е възрастта, но мъжкото безплодие, тубарният фактор и ендометриозата също са известни фактори. Храната и по-специално използването на инсектициди и пестициди, както и органични разтворители са важни фактори, влияещи върху мъжки стерилитет. По същия начин тютюнопушенето и използването на марихуана засягат женската и мъжката плодовитост. Използването на здравословна храна, богата на антиоксиданти и средиземноморска диета: зехтин, зеленчуци  и риба са благоприятни за доброто здраве като цяло и най-вероятно повлияват косвено фертилността.

Кои са начините да се предпазим или поне да се намали стерилитета?

Като се вземе под внимание, че възрастта е основен фактор - предпазване от венерически болести, използване на  контрацепция, избягване на  излишното  тютюнопушене, марихуана и алкохол.

Консултирате в България, какви препоръки бихте дали на двойките с репродуктивни проблеми? С какво се различаваме от другите държави, върху които имате поглед?

България не се различава от другите страни. Жените и двойките отлагат забременяването и консултациите относно стерилитет като предполагат, че ин витрото ще реши всички проблеми. Въпреки че ин витрото е мощен инструмент, някои проблеми се нуждаят от допълнителна оперативна намеса или медицинско лечение, което изисква време.

Ин витрото е възможност, но кога трябва да се прилага?

Ин витрото е чудесна възможност, но не бива да се отлага във времето, тя е пряко зависима от възрастта на жената.

Много хора залагат на кариерата, риск ли е отлагането на ин витро?

Демографският проблем, повсевместен за Западна Европа - еманципирането на жените и в посока на професионална реализация и кариера, и отлагането на раждането на първо дете са сред факторите за репродуктивните проблеми. Това отлагане е вече между 5 и 7 години – ако преди средната възраст за първо дете е била 25 – 26 години, днес тя е 32 години, дори до 40. Вторият фактор, който обсуславя една подобна ситуация е повишаването на жизнения стандарт – все повече хора смятат, че за да родят дете трябва да му създадат нужните условия и отлагат това във времето.

Кои са най-честите митове за ин витрото, с които сте се сблъскали във вашата практика?

Най-често срещаният  мит е, че ин витрото ще реши всички проблеми относно безплодието. Въпреки, че това е един изключително ефективен инструмент, ин витрото не може да помогне при някои проблеми, свързани с мъжко безплодие, с функцията на яйчниците и матката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
културни особености преди 8 години
До светлинаТе за това в Индия са над 1 милиард и повечето живеят в пълна мизерия. В световен мащаб- 24% от смъртността на децата под 5 годишна възраст се пада на Индия. Страхотен пример-няма що!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряДа, късното раждане е поради променените ценности. Съвременните семейства сами решават кога са готови да отглеждат дете го правят съзнателно и обмислено. Преди 30 години заплатите и на най- бедните стигаха за всичко...не че имаше какво да се купува. И тогава имаше хора с репродуктивни проблеми, но нямаше лечение.
8
6
 
4
 
! Отговори
светлина преди 8 години
Защо има инвитро, стерилитет, късно раждане? Защото на това ни учат всеки ден - да изневеряваме на природните закони. В Индия ако една двойка няма деца трябва да обиколи пеша и боси Н на брой храма и тогава ще се сдобие с рожба. Тук ни помпат от малки с какви ли не лекарства, ваксини, радиации, облъчвания, после създавай поколение, ако си нямаш работа. Никой не говори и за вторичния стерилитет, а колко двойки са потърпевши, от некадърни лекари при първото раждане.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно пъпната връв и плацентата. Когато се остави пъпната връв на детето по естествен начин цялата кръв от плацентата се изпомпва към детето, плацентата се обезкървява и естествено се отделя от стените на матката и изхвърля от организма. Защо лекарите се намесват в този естествен процес? Отговорът е очеваден. Относно ин-витрото номер 3 е абсолютно прав. Семействата се заблуждават за да се повтаря процедурата и да се точат пари. За справка - милионите в сметките на някои ''мутролози''.
6
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 9 (заря)Аз лично мога да ти отговоря, без да оборвам цитирания специалист, че нещата са представени малко едностранно.Едва ли човекът е казал точно това което пише, излиза от написаното, че напредналата възраст е главната причина за стерилитет, което просто не е вярно.Има такъв термин "изчерпан яйчников резерв" и точно това става със жените в напреднала възраст. Така че да, по-добре е да раждат по-млади.Но аз съм с мъжки фактор и явно още като млад съм си го имал този проблем.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 30 клиники дали може да се знае за всички и кога, ако не е мащабно изследване, според Вас?! Мнимо имплантиране значи, че ембрион няма, особено в женската матка! А каквото и да си мислите, че подписвате... Защо при мъртво родено дете(без първа глътка въздух) или спонтанен аборт в напреднала бременност, фетусът не се оставя на родителите, а се третира като "биологичен ***"?! Малко са фармацевтичните или мед. корпорации, дето се надпреварват за достъп до човешки ембриони и стволови клетки
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие ще извинявате, но за жена дето минимум 12 месеца (2*6) се е занимавала с тези клиники, сте доста неосведомена. Моята информация от хора от научните среди и не само от един източник, а Вашата?! Аз също бях доста учудена като вас, че не е възможно да има толкова чудовищен акт, но е възможно, особено в България. Все пак българинът пари за децата винаги ще намери, дори и неродени. Четете!ДА-увеличава се риска от генетични проблеми, дори липса на хромозоми (ако знаете какво е това)....
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за мнимите оплождания го знам от първа ръка. В Сф има около 30 инвитро клиники. Имам познати работещи в тях. ПРи някои пациенти изчакват изтичането на 3-те процедури от държавата и след това реално инплантират ембриони. А подготовката за инвитро освен, че е скъпа, не е и безопасна за жените. Отделно се премълчават и честите генетични проблеми на роденото.
2
2
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
За мнимите оплождания е прав/а. Как става така, че в чужбина ин витрото става до 2-ия път, а в България не.
1
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам още първия коментар сте го затрили. Нека д-р Евреин да каже защо на всички родилки се отрязва пъпната връв до 30 сек., а на еврейките се оставя цялата кръв да премине от плацентата в бебето. Добре е да разясни и защо се правят мними оплождания за пари и си играят с надеждите на родителите. ДА спомене и за генетичните проблеми с които се раждат инвитро бебетата - бъдещ стерилетет, хромозомна увреденост и др. Знам, че ще ме изтриете, но поне един ще го е прочел!