"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
28
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
Капитализъм, пазарни отношения, бившите ченгета сега видни бизнесмени, държат народа и го задушават в бедност години наред. За да поддържаш ниски заплати на работниците за да генерираш висока печалба се постига с високи нива на безработица .Затваряш големите заводи в България, оставяш хората гладни, готови за 500 лв. да работят , като роби, само да могат да преживеят То не бяха БСП, СДС, ГЕРБ, НДСВ . Едни и същи, ръководени от американската агентура .
137
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста повърхностен анализЧалгата и силикона заменихачукът и сърпа.
136
1
 
16
 
! Отговори
Има, има преди 7 години
Всичко е въпрос на политика. Ако искаш висококвалифицирани работници - вадиш пачките и работниците сами ще дойдат при теб.И само за сведение - във фирмата, в която работа, през последните 2-3 години назначихме доста кадри от Испания, Уркайна, Русия, че дори наехме и един американец. Така че по отношение на заплащането дори тук положението не е чак колкова трагично значи.
135
1
 
11
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
До Анонимен(160)"евакоират" - това от кадърните ли някой го е писал?
134
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля престанете да пишете, че кадърните българи бягат от България. Не, те не бягат. Просто това са единствените хора които са способни да се евакоират и го правят. Тези дето не могат да се евакоират седят в бг. за 700 лв. и се чудат как да свържат двата края. Е не могат, ама и то не е възможно.
133
1
 
12
 
! Отговори
Мануел преди 7 години
Добре защо немога си намера работа искам само като работник да носа кашони стока да пренасям или фпроизводството но няма?
132
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми дайте пари и ще си намерите хора веднага. маймуни с трици не се ловят, както и аман от пишман източно-европейски бизнесмени притежеващи по няколко S класи, но бавещи заплати. Те просто не могат да осъзнаят, че всеки един свободен лев, евро и т.н. трябва да се реинвестира незабвно, иначе конкуренцията не спи и са обречени н анеуспех и спецовете утре си хващат куфарчето и умствения багаж и отиват във фирмата отсреща, където нещата са по-прагматични. Аман от платени статии.
131
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са тези 10-15% "българи", които не знаят дори български.
130
0
 
18
 
! Отговори
чуждестранно лице преди 7 години
Гладна кокошка просо сънува! Дай една причина на който му върви на запад, защо трябва да се връща на неуредицата и корупцията!
129
1
 
16
 
! Отговори
може преди 7 години
може и това да е нещо положително пък, колкото повече квалифицирана работна ръка се изнася в чужбина толкова по-малко ще остава в бг.И ще дойде този момент ,в който искат не искат ще трябва да вдигнат заплатите,а щом заплатите станат нормални и хората ще почнат да се връщат малко по-малко
128
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе говорил съм с хора дето работят в чужбина и те казват, че там колкото повече работиш, толкова повече взимаш. Де у нас тоз късмет? В нашата фирма решиха да въведат норма. За еди колко си бройки еди какви си пари. И един месец се чупеха всякакви рекорди. Хората трябваше да вземат хиляди левове. Но накрая на месеца пак взеха трохи. Шефовете се отказали от нормата. И пак се започна по комунистически "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим"...
127
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Който не харесва заплатата не е за нашата фирма!" - това е нов лозунг потарян от шефовете.Да живее комунизма, дето всеки работи колкото може (т.е. до последни сили), и на всекиму се плаща колкото му е потребно (т.е. колкото да не умре от глад).
126
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и аз искам да си направя фирма и да взимам каймака на обществото, за да работят всички здраво и съвестно и след година да съм като Гуугъл и Фейсбук. :))) Кой не иска?!Там е работата, че са им твърде много претенцийките на меринджеите. Като няма риба и ракът е риба! Трябва да се бачка с някакви хора, не може все да са най-добрите! А апетитът идва с яденето - с течение на времето ще се ошлайфат и ще станат добри, а аз ако съм добър работодател, те няма да ме напуснат!
125
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога няма да се вдигнат заплатите в България. За какво да ги вдигнат? Вече всеки е свикнал на мизерията. Стачки няма, синдикати няма, права на работниците няма, контрол от държавата няма. Кой да ви помогне? Няма кой. Самите хора също са навели глава и си бачкат. Не се интересуват. Страдат и толкоз.
124
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне в нашата фирма, а тя е огромна за българските стандарти, никой не иска умни хора. За какво са им? Честно работейки там вече не вярвам нито в капитализма, нито в частната инициативност, нито в конкуренцията, нито в нищо, моето се отнася до работа. Говоря за в България. за в България загубих надежда.Ако имаш връзки, подъл си, подмазваш се, играеш по хорото на колектива и шефовете и се дрогираш (трева), имаш някакъв шанс, иначе не.
123
2
 
35
 
! Отговори
До РАБОТОДАТЕЛИТЕ! преди 7 години
Уважаеми работодатели,Просто започнете да взимате хора на работа и да им плащате нормални заплати! Никой не се е родил научен! Дори в моята бивша фирма сме имали хора от реномирани американски и английски университети, ЧУЖДЕНЦИ, които като качество са по-лоши от българчетата, които вие не искате да наемете на работа, защото според вас "не знаят и не могат"!
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя въпрос е много комплексен ,става на въпрос със купуването на трудът ни както един колега от долу писа. Правиш продукт на тоя пазар не го търсят ,подиграват ти се и не го оценяват ,ти търсиш друг пазар там го предлагаш хората го оглеждат харесват и ти плащат добре . Бягат масово всякакъв род специалисти и това го повтаряме вече 10 год. България е страната на общите работници кои ще доиде да инвестира като няма кои да работи.
121
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В чужбина се радват на българите, защото са зле платени по тамошните стандарти. А ние се радваме, че там ни дават много пари, по нашите стандарти.
120
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодалтел да си в България. Като навсякъде заплатата е ниска и те се възползват. Отделно, че има картелно споразумение за заплатите, но никой не говори за него. Споразумяли са се заплатите да са ниски.За жалост добрите работодатели в България пък нямат пари. Българинът е беден. След 45 г. мизерия и кражба на всичко от хората сега няма откъде да се пръкне богат честен частник. Червените капиталисти са ужас. А честният е беден. Няма как да дава заплати. И затова единственият изход е чужбина.
119
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От нашият HR отдел пък взимат едни кадри, мани, мани. Проблемът е, че тези от HR не са работили долу при нас и не знаят какви хора да вземат. Да не говорим, че заплащането е мизерно, работата е много, и е на смени. Никой не се задържа. Но категорично казаха, че заплатата няма да се вдига. Сега има нововъведения. Ще се чекираме за да се види кой кога идва и си тръгва, всеки ще прави всичко. Т.е. хора няма, но и няма да взимат, заплата ниска, и работатата се вдига. Ако искаш.Добре дошли в България