Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?

Отговорът търси германският жирналист Робин Александър
23 юли 2017 13:28, Александър Попов
179
Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?
Снимка: Reuters

Защо Германия отвори границите си през 2015, а германците посрещнаха бежанците с отворени обятия? Къде сбъркаха политиците и журналистите? И как се промениха настроенията в страната? На тези трудни въпроси търси отговор германският журналист Робин Александър в новата си книга „Die Getriebenen" ("Тласканите").

За впечатленията си от книгата, която вече месеци оглавява листата на бестселърите, разказва нашата китайска колежка Жан Данхонг, която от 20 години живее в Германия, пише Дойче Веле.

През септември 2015-та гледах по телевизията как хората ръкопляскаха на бежанците, пристигащи на Мюнхенската гара. Някои дори пееха националния химн. "Германският народ се надигна" - това послание чух тогава. И още: "Никога повече няма да бъдем нация от нацисти".

Германското "пиянство" от есента на 2015

Помагаш на бежанците, за да излезеш на чисто със собственото си минало - това беше първата ми мисъл. Същото пише и Робин Александър в книгата си за Ангела Меркел и нейната бежанска политика. В разговора, който проведохме, авторът търси и други обяснения за германското "пиянство" от есента на 2015.

"По различни причини думата "бежанец" в Германия има много положителна конотация", казва журналистът. Политическата левица например, посочва Александър, прави директен паралел с антифашистката борба.

"Идентификацията им с мигрантите е силна. Та нали и много популярният канцлер Вили Бранд също беше мигрант", припомня журналистът. Политическата десница пък веднага прави връзка с милионите германци, прокудени от родните им места след Втората световна война, които също бяха бежанци. Думата "бежанец" предизвиква положителни асоциации и у религиозните християни - та нали Светото семейство също се е отправило в бягство, след като цар Ирод нарежда да се избият всички младенци.

Към всичко това през лятото на 2015 г. се прибави и реакцията в Западна Германия срещу вълната дяснорадикални насилия, надигнала се в източните провинции. Тогава западногерманците дори сякаш изпитаха някаква носталгия по времената, когато си живееха отделно. Робин Александър го обяснява така: "Като западногерманец аз не мога да кажа: Източните германци са тъпаци. Това ще бъде нещо като вътрешен расизъм. Мога обаче да кажа: Не искам да приличам на тези източногермански нацисти. И тогава ще изглеждам възвишен".

Това напомня за теорията на Томас Ман за "двете души" на германеца. Случаят с Германия е много сложен и объркващ, защото там по своеобразен начин са преплетени Добро и Зло, Красиво и Грозно, смята писателят. Лично за мен раждането на световния шампион по човечност беше мигът, когато започнах да се отчуждавам от германците, които междувременно бях обикнала. Нима наистина съществуват само двете крайности: да палиш приюти за бежанци и в самозабрава да помагаш на бежанците? И помежду им няма нищо?

На вълната на емоциите

Партиите в Бундестага единодушно подкрепиха Доброто. "В продължение на няколко седмици в Германия сякаш вече нямаше различни партии, а само приятели на бежанците", пише Александър в книгата си.

"Меркел отваря границите, а левицата и Зелените искат дори още повече. Това е идиотщина. Опозицията трябваше да постави критични въпроси", посочва авторът. Според него в Бундестага е трябвало да се проведе поименно гласуване. "И онези, които щяха да гласуват с "да", после щяха да бъдат принудени да обясняват вота си в своите избирателни райони". Е, поне либералите и "Алтернатива за Германия" заявиха, че ако наесен влязат в парламента, ще настояват да се сформира извънредна парламентарна комисия по въпроса.

Повечето журналисти също се заразиха от надигналото се гостоприемство. Всеки, който през първите месеци си позволяваше да критикува отворените граници, се сблъскваше с обвинения в ксенофобия и десен екстремизъм. "Това беше грешка, защото главното качество на един журналист е скептицизмът. Журналистите трябваше да се освободят от емоциите", казва Робин Александър.

Ураджийската журналистика подхранваше еуфорията у населението, тази еуфория се изливаше в резултатите от допитванията, а канцлерката управляваше, съобразявайки се именно с тези резултати.

"Навремето политиците още четяха вестници. Герхард Шрьодер казваше, че оттам черпел политическата си интуиция. А Ангела Меркел просто анализира допитванията", казва журналистът.

После обаче дойде Новогодишната нощ в Кьолн и настроенията се обърнаха. Затворен беше така нареченият "Балкански маршрут" и притокът на бежанци почти секна. Така станахме свидетели на един семантичен шедьовър, създаден от канцлерката: тогава не допуснахме грешка, но ситуацията от 2015 не бива да се повтаря...

"Да не е полудяла?"

Робин Александър има критично отношение към тази бежанска политика. И не го крие нито в книгата си, нито в разговора ни. В същото време не желае книгата му да се смята за някаква саморазправа с Ангела Меркел. Като журналист той вече от осем години е специалист по темата "Меркел” и разказва, че доскоро хората го питали главно как се държи канцлерката в неофициална ситуация. „С бежанската криза обаче този въпрос се видоизмени. Сега вече питат: "Какво става с нея?". А някои дори задават директния въпрос: "Да не е полудяла?". Тъкмо на тези въпроси исках да дам отговор".

Само за два месеца книгата му претърпя седем издания и вече от седмици оглавява листата на бестселърите. Според автора, това означава, че за германците дискусията не е приключила: "Те искат да знаят какво точно се случи".

Как стана така, че германската граница беше отворена? Защо после в продължение на седмици никой не я затваряше, макар че в Берлин това решение отдавна беше взето и на място дори бяха изпратени необходимите полицейски ресурси? Как така едно временно изключение от правилото се превърна в извънредно положение? Отговорите на всички тези въпроси могат да се открият в книгата на Робин Александър - един истински политически трилър, който се чете на един дъх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европеец с идеиЗнаеш ли, проблема е че розови пеперудки като теб, заучават едни захаросани фрази, чието значение не разбират, но звучат много хубаво, модерни са, като ги използваш сигурно се чувстваш много възвишен, но лошото е че заради такива наивно-простовати хипата като потъваме всички! Какво значи мултикултерен свят? Ти можеш ли да съжителстващ с канибали да речем или пък с радикални ислямисти, а защо не и с вуду шамани.
42
0
 
20
 
! Отговори
До европеец с идеи преди 6 години
Какво би казал за мулти-културното развитие на престъпността в Европа?
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ ПО-ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ НА ЗАПАД ИМАТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ЧЕРНИ ПОЯСИ"Тези пояси ще са и тяхното проклятие. Висока безреботица, много висока раждаемост, голяма бедност са характерните им черти.Нищо добро не може да се очаква от това. Балонът рано или късно ще се спука.И тогава Бог да им е на помощ.
40
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европеец с идеи е най-големия безродник и заддник разхождал се на този свят! Неспасяем случай! Не му обръщайте внимание
39
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, парцала дойче веле обърна палачинката! Нали досега бълваха статии, колко са загрижени за бежанците. Явно идването на Тръмп ги отрезви.
38
1
 
14
 
! Отговори
Циник до 48 преди 6 години
И да ми говориш на вие - нова не променя факта, че главата ти е мушната в ан алното отвърстие.И си нескопосан ***-провокатор!
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествения прираст камъка който ще обърне цялата кола на която се вози западната цивилизация. Прекаленото високомерие, нихилизъм и късогледство вече дават своето отражение - растящи гета във всички големи, а вече и не толкова градове, в който законите не важат, радикализация, растяща престъпност и тероризъм, в бъдеще тези проблеми ще ескалират до граждански войни.
36
40
 
3
 
! Отговори
Европеец с идеи преди 6 години
До *** доЗдравейте! Нито съм мюсюлманин, нито съм християнин! Аз съм европеец! Но ако това да ме наричате мюсюлманин ви кара да се чувствате по-добре аз нямам проблеми! Нека заедно продължим да развиваме великата идея за обединена Европа! Европа без граници, без народи и без пещерен национализъм! Обединен мултикултурен свят!
35
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не ме интересува защо лудата баба реши да си унищожава нацията и държавата! Да се закопават! Но нямат никакво право да ги пращат да вечерят по другите къщи /държави/. Квоти, моти... ние не сме канили никого! И е крайно врече да се присъединим към политиката на Вишеградската четворта и нашият Банкянски суджук да вземе пример от мъже като Орбан!
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швеция - люлката на германските народи, да се оправя с Европа.(ако иска де).
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европеец с идеиМултикултурализма е утопия, практически невъзможен модел. Това което постигна Меркел е да заложи бомба със закъснител за Германия и Европа. Германците може и да се толерантни, но се замисли дали полуграмотни фанатизирани африканци или араби, ще бъдат такива. Ако приемаш имигранти имаш само един избор - асимилация! Ако не успееш, след време децата ти ще бъдат имигранти!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма отърване от фашизма в украйна меркел открито подкрепи без капка срам фашистки и нацистки организации никой нищо не каза защото беше насочено срещу русия а сега търсят начини да я оправдаят за глупостта и къде беше да спре америка за ирак сирия либия и целия този ад който причини америка от това вече няма връщане мир няма да има нейната подкрепа за Америка доведе до това
31
0
 
17
 
! Отговори
Циник до преди 6 години
Европеец с идеиАко станешот молитвеното килимче, и пуснеш броеницата - може и да видиш колко сме отвратени от вас алаходупниците...не ставай рязко....да не ти падне фе са!
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е сигурно Западна Европа ще деградира непрестанно, в бъдеще ще има много конфликти, хаос, икономически разпад и всичко това само след едно поколение, когато етнически състав ще се измени коренно.
29
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
западняците не са чели историята те нищо не знаят за исляма ама ние бьлгаритезнаем 500 години са това вьпросният журналист да снима цьрквата в батак и да пуснеклипа по герм дьржавна телевизия дали ще разберат германците на кого са пели химна през 2015 бирата и наденичките така са ги затьпели че не могат да различат черното от бялото
28
40
 
1
 
! Отговори
Европеец с идеи преди 6 години
Бежанците само могат да обогатят Европа. Не трябва да търсим причината, а просто да се радваме, че ти има! Браво на г-жа Меркел! Много далновидна и мъдра политика! С политиката си, г-жа Меркел постига три неща: 1. помага на хора в нужда, 2. спомага за подобряването на демографската ситуация в Германия и в Европа, 3. спомага за създаването на мултикултурно общество и прекършването на национализма! Разбира се, има още безбрй ползи. Браво!!
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на Германия е икономически,а политиката следва икономиката.В Германия няма достатично вътрешно търсене и бизнеса натискат политиците за прием на мигранти и бежанци.
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Германия отвори границите ли? Защо вече няма истински лидери, водачи способни да взимат тежки решения, да се ръководят от разума, а не от мекокитковското мнение на тълпата. Днес "лидерите" като Меркел се интересуват единствено от рейтинга си, дали ще спечелят следващите избори, а не кое е правилното решение, за стратегическо мислене в далечна перспектива и дума не може да става. Истинските водачи, не се колебаят да взимат трудни и непопулярни решения, днес такива вече няма и Европа умира.
25
0
 
13
 
! Отговори
Циник до 30 преди 6 години
Мда....алахогъзецо...всички ви обичаме!
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тъппите немци искаха евтина работна ръка щяха да си вземат от християнска латинска Америка или от Украйна. Но целта е друга - СМЕСВАНЕ и налагане на исляма върху Европа.